Misschien heb je het al wel eens gezien in Google Analytics. De zoekterm “not provided” in het rijtje met zoekwoorden waar je op gevonden bent. Website-eigenaren kregen al een tijdje in toenemende mate not provided te zien en konden daardoor steeds minder goed zien via welke zoektermen het zoekverkeer op hun website binnenkomt. Google heeft deze week aangegeven dat ze voortaan alle data zullen achterhouden. (alles op not provided). Wat nu?
Wat is ‘Not Provided’
Als iemand in Google ergens op zoekt en vervolgens een website in de zoekresultaten aanklikt dan kan de eigenaar van die website in Google Analytics zien op welke zoekterm deze bezoeker heeft gezocht. De bezoeker kon dat echter al voorkomen via een “beveiligde verbinding” van Google. Nu is het zo dat er bij de cijfers van je zoekverkeer in Google Analytics ‘not provided’ tussen de zoektermen staat. Hieronder valt al het zoekverkeer dat binnen is gekomen via een beveiligde verbinding (Secure Search) en waarvan de gegevens dus verborgen blijven.
Is dit nieuw?
In den goeie ouwe tijd waren alle gegevens met betrekking tot zoekopdrachten nog beschikbaar. Later voerde Google een beveiligde variant van de zoekmachine in (https://google.com in plaats van //google.com) waarin deze gegevens al werden afgeschermd. Sinds 2012 is het zo dat gebruikers die ingelogd zijn met hun Google account, eveneens automatisch zoeken via de Secure Search. Zoekgedrag van deze gebruikers werd vanaf toen dus ook niet meer vrijgegeven en kwam in Google Analytics onder (not provided) te staan. Sinds deze week gaat Google nog een laatste stap verder door alles standaard op not provided te zetten. 100% dus. Je hebt daarmee geen inzicht meer in welke keywords je bezoekers hebben ingetypt. Het probleem is dus niet nieuw, maar wel in omvang toegenomen.
Waarom zou Google dit doen?
Een terechte vraag. Google doet dit naar eigen zeggen om de privacy van haar gebruikers te waarborgen. Opvallend is dat de gebruikers van Google Adwords nog wel inzicht hebben in het zoekgedrag van mensen die op hun website terecht komen. Er wordt vanuit Google dus met twee maten gemeten, waar je als niet-betalende Google gebruiker de dupe van bent.
“All animals are equal, but some animals are more equal than others.”
Waarom waren deze keyword gegevens waardevol?
- Om te zien op welke zoektermen je al gevonden wordt
- Om te kunnen aantonen dat jouw SEO werkzaamheden resultaten opleveren
- Om kansen te vinden om de prestatie van pagina’s of hun ranking te verbeteren
- Om erachter te komen hoe gebruikers je content ervaren
- Om nieuwe zoekwoorden te ontdekken waar je je op kunt richten
Tonny’s ‘omgekeerde ui’ methode hielp je bij het ontdekken van zoekwoorden waar je al op scoort en het verbeteren van die artikelen of pagina’s:
Het artikel ‘Beter scoren in Google zonder je website uit te breiden’ helpt je hier ook mee verder.
Hoe vinden we de zoekwoorden nu?
Gelukkig zijn er manieren om er alsnog achter te komen via welke zoektermen het zoekverkeer naar je website komt. Aangezien wij graag in oplossingen denken zullen we dit artikel focussen op alternatieve manieren om je zoekverkeer te analyseren, in plaats van keihard te gaan haten op Google. Voordat je meteen de pijp aan Maarten of-wie-dan-ook geeft of gaat zoeken naar een oplossing voor dit probleem, is het goed om het volgende te beseffen:
Elk van dit soort veranderingen brengt een mooie kans met zich mee.
Als jij er namelijk voor zorgt dat je weet hoe je om kunt gaan met deze verandering, dan onderscheid je je daardoor van veel online ondernemers en marketeers die de pijp wél aan Maarten hebben gegeven. Survival of the fittest.
Bestemmingspagina’s in Google Analytics
We kunnen wel kijken welke “pagina’s” het meeste bezoeker krijgen van Google. Dan kan in Google Analytics via Verkeersbronnen > Zoekmachineoptimalisatie > Bestemmingspagina’s. Zo kun je er al achter komen welke pagina’s het beste lopen. Dit zijn de meest waardevolle pagina’s op je website omdat daar de meeste bezoekers komen. Natuurlijk is het slim om deze pagina’s te gaan verbeteren en eventueel te voorzien van een Call-to-action (levert je meer conversie op). Door zelf te zoeken in Google op de zoektermen waarop je probeert te scoren, kun je zien wat op welke plaats je staat. Dat is natuurlijk wat veel werk, maar op die manier krijg je wel de data die je wilt hebben.
Haal informatie uit Google Webmaster Tools
Google Webmaster Tools geeft je ook inzicht in via welke zoektermen mensen op je website terecht komen. Als je ingelogd bent in Google Webmaster Tools kun je via Zoekverkeer > Zoekopdrachten een soortgelijk overzicht krijgen als in Google Analytics. Helaas is deze tool niet zo accuraat als Google Analytics.
Als je erachter bent gekomen welke pagina’s goed lopen en via welke zoektermen ze verkeer binnenhalen, dan kun je ze gaan optimaliseren, meer content toevoegen of call-to-actions op deze pagina’s plaatsen (gebruik hiervoor eventueel onze SEO Checklist). Je kunt namelijk veel beter aandacht besteden aan de 10 pagina’s op je website die het beste lopen, dan aan 100 andere pagina’s die amper verkeer krijgen. Kwaliteit boven kwantiteit (volledig in lijn met de filosofie van Google zelf).
Kortom:
Geen reden tot paniek! Laat het ‘Not Provided probleem’ een mooie kans voor je zijn om bewuster met de data om te gaan die je altijd al tot je beschikking had (met name de bestemmingspagina’s) en ga er ook mee aan de slag!
Davey
op 26 Sep 2013Joey
op 26 Sep 2013Rebekka Deforce
op 26 Sep 2013Seph Fontane Pennock
op 27 Sep 2013design stoelen
op 26 Sep 2013Seph Fontane Pennock
op 27 Sep 2013iPhone Dokter Maastricht
op 26 Sep 2013Tim Wouters
op 27 Sep 2013Dennis van Thoor
op 27 Sep 2013Jenny
op 02 Oct 2013Spreker
op 04 Oct 2013Alexander
op 10 Oct 2013Seph Fontane Pennock
op 11 Oct 2013Raymond Kuipers
op 11 Oct 2013Amro
op 19 Oct 2013Grafstenen
op 19 Oct 2013Amro
op 19 Oct 2013Joep
op 20 Dec 2013Romano Groenewoud
op 26 Dec 2013Coen
op 19 Feb 2014Dutch design studio
op 14 Apr 2016Esther
op 19 May 2016annelies
op 16 Jan 2018Janne Krijgsma
op 14 Aug 2019Tessa
op 03 Mar 2021