Leren loslaten en je business laten groeien
Algemeen
IMU Redactie
van imu.nl
Algemeen
10/14/2020
7 min
2

Leren loslaten en je business laten groeien

10/14/2020
7 min
2

“Wat is het leukste dat je hebt overwonnen?” Deze vraag kregen we binnen van een kijker. Het geweldige aan deze vraag is dat het niet gaat om het belangrijkste of het grootste succes, maar om het leukste.

Het is altijd leuk om terug te kijken. We hebben allebei nog oude notitieboekjes met daarin onder andere oude to-do lijsten. Dat soort lijsten laten al heel veel zien over hoe je bent ontwikkeld. Hoe je in die tijd bent gegroeid en veranderd.

Het is grappig om te zien hoe je vroeger maanden achter elkaar dezelfde uitdaging had, die je nu in een paar minuten oplost. Pas als je iets hebt overwonnen, zie je hoe insignificant het eigenlijk was. Je vergeet snel hoe groot een uitdaging vroeger voor je was. Vaak zijn het dingen waar je nu totaal niet meer mee zit.

Loslaten als rode draad

Bij Tonny zit er een duidelijke rode draad in alle uitdagingen die hij heeft overwonnen: loslaten. Dat heeft hem de meeste groei opgeleverd. Het blijven loslaten van steeds meer en grotere dingen, zal waarschijnlijk ook een levenslang proces zijn. Het gaat steeds verder.

Als hij helemaal terugkijkt naar het begin, naar de tijd voordat hij ondernemer was, dan ziet hij dat hij van ver is gekomen. Hij deed de klantenservice van een software tool en kon dat niet loslaten aan iemand anders. Hij vond het werk niet per se leuk, maar zat nog in een modus waarin veel werknemers zitten:

Veel werknemers trekken zoveel mogelijk naar zich toe, want dan voelen ze zich belangrijker en onmisbaar.

Het werkt alleen averechts. Als je alles naar je toe trekt, ga je heel druk en gestrest door het leven. Voor je gevoel heb je wel controle, maar in werkelijkheid heb je dat helemaal niet. Je loopt de hele dag achter alle taken aan. Je reageert de hele tijd op van alles en het leven overkomt je.

Het is uiteindelijk een lange ontwikkeling geweest. Het begon bij vastigheid loslaten en ondernemer worden. Toen het eerste personeel in het bedrijf kwam, ging het loslaten nog een stapje verder. Dat ging niet vanzelf. Personeel aannemen, betekent niet dat je iets ook echt kunt loslaten.

Je kunt het wel fysiek uitbesteden, maar dat betekent niet dat je het ook mentaal hebt losgelaten.

Als je zo terugkijkt, is er een hoop veranderd. Van in loondienst en geen werk kunnen loslaten naar een imperium met verschillende bedrijven, waarbij elk bedrijf een sturende partner heeft. Ook de marketing wordt gedaan door andere mensen. Klanten komen binnen via andere wegen. De rode draad in het hele verhaal van Tonny ligt bij het loslaten. Elke keer als hij iets echt losliet, ging alles daarna weer een level omhoog.

Leren loslaten maakt ruimte voor groei

Als je wilt groeien, moet er eerst ruimte gemaakt worden voor groei. Meestal zit je van nature redelijk vol met alles wat je doet. Zeker als ondernemer zit je gemiddelde werkweek vol met alle taken en verantwoordelijkheden die je hebt. Daar kan niet heel veel meer bij. Maar wil je echt ontwikkelen en andere dingen gaan doen, dan zul je iets moeten loslaten.

Je zult een streep moeten zetten door een stukje van je werkzaamheden. Je moet het ofwel vervangen of niet meer doen.

Je kunt het vervangen met systemen, met andere mensen of er gewoon mee stoppen.

Dat is ook hoe we het nu aanpakken in onze business. De marketingmethode die we nu gebruiken, kost ons minder tijd dan voorheen. Maar we hebben wel een grotere impact. Dat is een goede ruildeal geweest. Maar om zover te komen, moesten we wel leren om het mentaal los te laten.

Het einde van onze mastermind-trajecten

We hebben laatst besloten om volgend jaar een streep te zetten door een deel van onze business. We organiseren al een paar jaar masterminds en coachingstrajecten. We hebben ons online coachingstraject, wat super schaalbaar is. We gaan allebei één keer in de maand online om een live Q&A te doen. Dan schakelen we even in, geven antwoord op vragen en helpen mensen in de community. Dan kunnen zij én wij weer verder. Soms lanceren we ook challenges en vullen we de training aan. Als we dat één keer doen, helpen we duizenden mensen.

We hebben ook fysieke mastermind trajecten: IMU Silver en IMU Gold. Tijdens deze trajecten begeleiden we een kleine groep ondernemers intensief. We denken intensief mee over hun business en hun uitdagingen. Zo helpen we ze meer te gaan groeien. We halen hier een mooie omzet uit en we kunnen ook heel veel impact maken bij die mensen. We zien dat de deelnemers stuk voor stuk geweldige resultaten behalen. Het begon echter ook steeds meer tijd, moeite en energie te kosten. Daarom hebben we uiteindelijk besloten ermee te gaan stoppen.

Soms heb je producten in je bedrijf die je veel opleveren en die je ook leuk vindt om te doen. Maar diep vanbinnen weet je ook dat je je tijd liever aan iets anders zou besteden.

Na verloop van tijd ontgroei je bepaalde zaken. Het is heel moeilijk om zoiets los te laten, maar uiteindelijk wel het beste.

Zelf merkten we dat we het veel leuker vinden om met Online Barketing en de IMU Podcast bezig te zijn. Gezellig met zijn tweeën een beetje kletsen en daarmee duizenden mensen bereiken, die daar zelf iets uit kunnen halen. We beantwoorden veel vragen en delen zoveel mogelijk dingen die we waardevol vinden. Idealiter halen mensen er iets uit waarin ze zichzelf herkennen en komen ze daarmee verder. Zeker de ondernemers die dat het hardst nodig hebben halen er iets uit. En wij zetten meteen onze business in de etalage. Dat is een hele mooie combi.

Focus op onze eigen business

Tijdens de IMU Silver en IMU Gold trajecten hadden we elk kwartaal een meeting met de hele mastermind groep. Tijdens deze sessies waren we druk bezig met het nadenken over de business van die mensen. Over hoe ze bepaalde strategieën kunnen toepassen om hun business te laten groeien. We zoomden echt in op hun business om te zorgen dat ze het komende kwartaal de juiste beslissingen zouden nemen.

Deze gesprekken voerden we eigenlijk nauwelijks met onszelf. We hadden daar te weinig tijd voor, omdat we een te drukke to-do lijst hebben. We zetten daardoor eigenlijk nooit even dat stapje terug om beter over onze eigen business na te denken.

Daarom hebben we besloten om voortaan twaalf dagen per jaar alleen maar uitgezoomd naar onze business te kijken. Om structurele beslissingen te nemen en meer tijd te investeren in ons team en in onze partners.

Deze tijd investeren we nu in onze klanten, wat we ook graag doen – begrijp ons niet verkeerd. Maar we doen het op zo’n intens niveau dat we voor onze eigen business geen energie meer hebben. En dat is zonde.

Stoppen met de masterminds betekent dat we een half miljoen omzet mislopen. Maar het is het waard.

Een aantal jaar geleden was dat nog een derde van omzet. Nu is dat al een stuk minder. Het zal procentueel ook steeds minder worden. Daarom wordt het logischer om te gaan kijken naar hoe we processen in de business die schaalbaarder zijn, meer kunnen laten groeien.

Wat zijn de dingen waar je diep vanbinnen gelukkig van wordt?

“De leukste persoon die je kunt worden is jezelf.” Het is een beetje een suffe uitspraak en zegt op zichzelf niet zoveel. Totdat je bezig gaat met persoonlijke groei en steeds dichter bij jezelf komt. Door te experimenteren, leer je steeds meer over jezelf. Zo wist Tonny van tevoren niet of hij een goede spreker, podcaster, schrijver of coach zou zijn. Hij is dat soort dingen door de jaren heen gaan doen om erachter te komen of het iets voor hem is.

Als je ergens ambitie voor hebt, kun je jezelf daarin gaan scholen. Toen Tonny begon was hij, volgens eigen zeggen, helemaal geen goede spreker. Nu is hij daar een stuk beter in, dankzij de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt.

Maar het feit dat je ergens goed in bent, betekent niet dat je het ook zou moeten doen. Ook niet als het je veel oplevert.

Dat is de grootste overwinning die Tonny door de jaren heen heeft behaald. Hij heeft alles wel geprobeerd en veel dingen heeft hij redelijk goed onder de knie gekregen. Zoals webinars geven en een product pitchen, mensen één op één coachen, voor een groep staan en spreken. De laatste keer dat hij een groep aan het coachen was, vond hij de dag zelf heel leuk, maar diep van binnen merkte hij dat hij niet die persoon is. Hij zou het liever op een andere manier aanpakken.

Dat was een belangrijk inzicht. Ondanks dat hij het coachen superleuk vindt, het veel oplevert en het aan alle kanten alleen maar positief is, vond hij het diep vanbinnen niet bij hem passen. Daarom werd het tijd om de masterminds los te laten. Het gaat vooral om mentaal loslaten, want die omzet komt op een andere manier wel weer goed.

Leren loslaten geeft ruimte voor de écht belangrijke dingen

Door constant nieuwe dingen te proberen, ontdek je steeds beter wat bij je past en wat niet. Tonny merkte dat bijvoorbeeld toen hij dit jaar een boek ging schrijven. Hij realiseerde zich toen dat hij liever een boek schrijft dan een e-mail. Ook schrijft hij liever een boek dan dat hij een video opneemt. Met het schrijven kwam hij heel dicht tot de kern van waar hij de meeste voldoening uit haalt. Tegelijkertijd had het ook nog eens de meeste impact op de business en zijn persoonlijke groei. Dat is een interessant proces.

De dingen die bij je passen kunnen in de loop van de jaren ook veranderen. Als persoon en ondernemer blijf je constant groeien.

Misschien hebben we over vijf jaar juist wel heel veel zin om weer een mastermind te gaan leiden en een groep mensen te gaan coachen. Het kan ook dat we nu zonder de mastermind plots veel productiever zijn en ons afvragen waarom we überhaupt ooit met de mastermind zijn begonnen. Daar komen we pas achter zodra we er middenin zitten.

Uiteindelijk is de business een constante leercurve. We zijn heel nieuwsgierig wat er allemaal gaat komen. Het zou heel goed kunnen dat we volgend jaar verdubbelen, omdat we 100% de focus op onze eigen business hebben in plaats van op meerdere bedrijven van andere mensen die klant bij ons zijn.

Er komt automatisch ruimte voor weer andere dingen. We hebben jarenlang mensen gecoacht en steeds voor anderen nagedacht over hetzelfde stuk van hun business. Daardoor hebben we het voor onszelf ook veilig gehouden. We hoefden geen energie te besteden aan het bedenken van ideeën om onze eigen business naar een hoger niveau te tillen. Daar gaat nu ruimte voor komen.

Daarom vinden we het leren loslaten van dingen het leukste wat we de afgelopen jaren hebben overwonnen. Er komt zo automatisch ruimte voor dingen die nog beter bij ons passen. Het leukste is als je de angst loslaat voor wat anderen van jou verwachten, of aan welk plaatje je denkt te moeten voldoen. Als je die twee dingen hoog hebt zitten, blijf je altijd hetzelfde. Dan blijf je vastzitten.

Als je daar overheen kan komen, dan komt er weer ruimte voor een nieuw stukje identiteit.

Dat is een heel leuk proces.

Reacties