Sitemap van je website in Google Webmaster Tools?

Sitemap van je website in Google Webmaster Tools?

Een sitemap is een soort uittreksel of index van je volledige website. In een sitemap zie je in een overzicht alle url's van jouw website.Dit helpt de zoekmachines, maar ook jouw gebruikers om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Een voorbeeld van zo'n sitemap is deze sitemap van de IMU. Je zult aan dit voorbeeld vast wel kunnen zien dat het hier om een automatisch gegenereerde sitemap gaat en dat ik deze dus niet zelf heb zitten intypen. Ik hoef ook niet telkens als ik een nieuwe blogpost maak mijn sitemap bij te werken, dat gaat automatisch.

Structuur in je sitemap

Een sitemap is leesbaarder, wanneer je de structuur van jouw website er ook in toont. Dus heb je jouw pagina’s ingedeeld in categorieën, boomstructuren of juist hub-and-spoke modellen? Laat dat dan duidelijk terugkomen in de manier waarop je de pagina’s presenteert.

Je sitemap delen met zoekmachines doe je door op elke pagina netjes aan elkaar te knopen in de HTML  of CMS. Zeker een CMS laat je de sitemap organiseren en structureren.

Sitemap in Google Search Console

Wanneer jouw website in Wordpress is gebouwd dan kun je verschillende plugins gebruiken om een sitemap te genereren. Degene die ik je aanraad is de SEO plugin van Yoast.

Je kunt gaan zitten afwachten totdat de bot van Google op je website langs komt om je website te indexeren en eventueel nieuwe pagina's op te nemen maar je kunt de rollen natuurlijk ook omdraaien door je sitemap naar Google toe te sturen. Afhankelijk van hoe goed je website is komt Google namelijk vaker of minder vaak langs.

Bij nieuwe websites duurt het dus vaak lang voordat Google zelf de wijzigingen oppakt en doorvoert, daar moet je niet op gaan wachten. Via Google Webmastertools kun je jouw sitemap naar Google sturen. Je hoeft dit dan zelfs (bij een automatisch gegenereerde sitemap) maar eenmalig te doen.

Het werkt als volgt: Installeer Google Webmastertools voor je website en klik linksboven in het menu op Siteconfiguratie en vervolgens op Sitemaps. Vervolgens klik je op "Sitemap verzenden", er verschijnt een venster waar je de url van je sitemap kunt opgeven.

Wanneer je de plugin voor Wordpress gebruikt die ik je hierboven heb aangeraden dan zul je zien dat je hier alleen maar de tekst sitemap.xml in hoeft te typen. Daar wordt je sitemap namelijk automatisch geplaatst door de plugin. Wanneer je dit hebt gedaan dan hoef je alleen nog maar te wachten totdat Google je sitemap verwerkt. Zodra dat gebeurt staan al je url's netjes in Google en zul je zien dat je nieuwe blogposts en pagina's ook vrij snel geïndexeerd zullen gaan worden.
Pieter
Door

Pieter

op 11 Mar 2020

Bedankt voor deze tip!

Liona
Door

Liona

op 23 Oct 2018

Super bedankt! Ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Ik had de sitemap van https://www.p-plan.nl/ dus al via Yoast (zonder dat ik het wist), maar heb hem nu toegevoegd aan Search Console. Hopen dat Google nu sneller mijn website indexeert. De website is nu 8 dagen live. Is dat lang als Google nog steeds niet geïndexeerd heeft?

Jeroen
Door

Jeroen

op 02 Jun 2017

Hoelang duurt dit indexeren ongeveer

Danielle
Door

Danielle

op 09 Mar 2017

Hoi ik heb net je boek gratis gedownload en omdat je het vroeg Google+ aangeklikt, ikzelf ben net begonnen aan een SEO campagne en ik zou het heel erg sympathiek vinden als je mijn google+ ook een tikje geeft, niemand anders dan weet hoe belangrijk dit is, want il merk dat vrienden en familie niet echt de moeite doen om content te delen, je geeft aan hoe jij zelf met social media ingaat, ik heb daar nog een paar dingen aan vastgeplakt zoals pinterest, insta en eigenlijk alles wat je kunt bedenken. Lees mezelf dagelijks in. Ook heb ik vandaag een veilig certificaat aangevraagd voor de betaalomgeving maar ook betreft SEO. Je hoopt dat je hiermee beter uit de verf komt voor Google zij hebben tenslotte het monopolie. Hoe dan ook ik zou t waarderen als je mij een social push geeft en dit lange bericht loont met een weder like op Google plus+ you find me @ https//:www.ts-armbandjes.nl laat ook even weten wat je van mijn site vind heb er hard aan gewerkt. Groet Danielle

Fransus
Robin
Door

Robin

op 21 Feb 2017

ik heb het zelfde geintje via Joomla gedaan met de aimy sitemap werkt perfect. Google indexeert www.rn-motoren.nl nu ook een stuk beter ! thnx voor de tip !

Alexander
Harry
Door

Harry

op 19 Sep 2016

Ik ben zojuist begonnen met een site en deze gekoppeld met webmaster van google. Helaas kan ik nergens siteconfiguratie vinden?

Pim Bosman
Door

Pim Bosman

op 16 Jan 2014

Hoelang duurt het voordat google mijn sitemap.xml verwerkt heeft op mijn site http://gemiddelden.nl/? Hij bestaat nu een week. Groeten Pim

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down