Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

SEO Structuur van je website, hoe werkt dat?

SEO Structuur van je website, hoe werkt dat?

Het is zowel voor je bezoekers als voor de zoekmachines belangrijk dat je website logisch en gestructureerd is opgebouwd. Dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid en de zoekmachinevriendelijkheid (SEO) van je website.

Ik ben er zelf altijd wel fan van om mijn websites die veel informatie bevatten als een soort organogram op te bouwen. Hier zie je bijvoorbeeld hoe dat werkt voor mijn website IMU.nl:

SEO Structuur

Je ziet dat ik een hoofdcategorie (Internet marketing) heb gemaakt met daaronder heel overzichtelijk enkele subcategorieën van deze markt. In elke subcategorie zitten vervolgens weer artikelen die betrekking hebben op die categorie.

Ik ga hier bewust niet meer dan “2 lagen diep”. Des te dieper je gaat, des te minder waarde Google namelijk aan je artikelen gaat hechten en dat moet je natuurlijk niet willen want op die artikelen zul je nu juist gevonden worden in Google.

De kennisbank

Je ziet deze structuur als volgt terug in de rechterkolom op mijn website:

Kennisbank IMU

Je ziet dat ik een kennisbank heb gemaakt met alle categorieën er overzichtelijk in. Door van hieruit naar de homepage toe te linken geef ik een goed inzicht van de structuur en inhoud van deze website aan mijn bezoekers en aan Google. Beide partijen kunnen overal direct vanaf de homepage bij.

Wat ik hiermee eigenlijk doe is een eigen encyclopedie bouwen op mijn vakgebied (internetmarketing). Je kunt het zien als een ‘eigen Wikipedia’.

Voor- en achterkant van mijn website

Ik predik dit principe al enige tijd op mijn blog en in mijn seminars en ik krijg dan vaak de vraag: “wat zet je dan in je kennisbank en wat zet je op je blog?” Ik heb mijn website verdeeld in twee kanten:

SEO Structuur IMU.nl

Mijn blog zie ik als de voorkant, dat ik de plek waar ik de dingen publiceer die mij bezig houden en inspireren. Zie het maar als de ‘inhoud op niveau’. De kennisbank zie ik als de achterkant, dat hoeft niet vol in beeld te staan omdat het gevuld is met ‘basiskennis’. Het is de kennis/informatie die ik wel wil delen aan nieuwe bezoekers, maar waar ik mijn huidige achterban niet mee wil vervelen.

De artikelen in mijn kennisbank zijn ervoor bedoeld om bezoekers uit Google te krijgen. Dat zijn bezoekers die in Google zoeken naar achtergrondinformatie m.b.t. internetmarketing. Ik wil die bezoekers natuurlijk wel aantrekken omdat ik ze de informatie die ze zoeken kan leveren. Wanneer ik echter basiskennis op mijn blog ga plaatsen haal ik het niveau van mijn blog omlaag…

  Comment Section

  5 reacties op “SEO Structuur van je website, hoe werkt dat?


  Door Koen Schipper op 24 september 2013

  Hallo Tonny,

  Zeer waardevol artikel. Ik ga zelf ook maar eens de structuur van mijn website op papier zetten voor meer overzicht.
  Nog minder dan twee weken voor de lancering van mijn website. Ik heb er bewust voor gekozen om een datum te prikken voor een lancering. Zodat ik er voor mezelf een beetje druk erachter zet dat het dan af moet zijn.

  Met Vriendelijke Groet,
  Koen Schipper


  Door cris caanen op 24 juni 2015

  Beste Tonny,
  Ik heb diverse artikelen gelezen over SEO structuur en categorieen. Bij het gebruik van categorieen heb je het over blogposts, maar hoe doe je dat met gewone pagina’s in je website. Moet je voor een losse pagina altijd een categorie aanmaken? Hoe voorkom je dat je pagina’s (url’s) krijgt met alle artikelen die bijvoorbeeld in ‘uncategorised’ zitten?

  Hebben categorien invloed op je sitelinks in de resultaten?

  Alvast bedankt.

  groet Cris


  Door Saar op 18 december 2015

  Sommige plaatjes worden al meerdere dagen niet geladen. Ik zie alleen de alt tekst staan.


  Door Roger op 11 juli 2018

  Hoe moet ik mijn website structuur geven? De Indeling , home , eventuele Links , tentoonstellingen , teksten, reacties , aanmeldingen enz; enz;


  Door Marjolein Waard op 5 november 2018

  Hi,

  Ik ben benieuwd wat voor soort tekst jij onder de hoofdcategorie plaatst? Is dit meer een algemene tekst? En link je op deze hoofdpagina ook door naar de artikelen?

  Plaats een reactie