arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe kom ik bovenaan in Google?

Bovenaan in Google komen met je website, hoe werkt dat nou precies? Mijn favoriete onderdeel van internet marketing is zoekmachine optimalisatie, een vakgebied wat antwoord geeft op deze vraag. De meeste ondernemers zijn groot fan van snelheid, snel geld verdienen, snel resultaten en ook snel weer verder. Natuurlijk vind ik dat ook leuk maar diep van binnen vind ik het bouwen aan iets groots wat op de lange termijn steeds meer op gaat leveren veel interessanter. Wanneer je website namelijk gratis bovenaan in Google staat kun je elke dag opnieuw weer op gratis bezoekers rekenen en dat maakt online ondernemen een stuk eenvoudiger!
Internet Marketing / SEO BoekTip vooraf: mijn boek Winnen in Google is een complete SEO handleiding. Je leert hierin stap voor stap hoe je jouw website gratis bovenaan in Google kunt krijgen op duizenden verschillende zoekwoorden.

SEO handleiding in video vorm

Onlangs gaf ik een webinar met daarin 29 SEO tips, deze vormen samen eigenlijk ook een soort handleiding maar dan in een meer vrije vorm. Ik heb de tips uit het webinar in 26 meer praktische stappen onder de video geplaatst.
Phoenix websiteTip: Het website systeem (Phoenix) achter IMU.nl is volledig geoptimaliseerd om hoog te scoren in Google. Wil je ook met dit systeem werken en daarmee direct een oneerlijke voorsprong op je concurrent pakken? Check dan Phoenix >>>

In dit artikel:

Gratis bovenaan in Google komen

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO (Search Engine Optimization) is de kunst van het scoren in de organische (gratis) resultaten van Google. Dit zijn de resultaten aan de linkerkant van Google: Hoe kom ik gratis bovenaan in Google In het bovenstaande voorbeeld zie je de markt voor "Bramen Telen". Je ziet dat Neerlands Tuin hier bovenaan in Google staat en dus het beste scoort en dat terwijl het zoekwoord “bramen telen” niet eens in de titel van de website staat, hier valt dus ook nog een hoop winst te behalen! Google heeft een hele lijst met aspecten waar zij naar kijkt bij websites om te beoordelen op welke plek een website in de zoekresultaten komt te staan. Google probeert om de meest relevante websites en meest waardevolle informatie bovenaan te zetten. Om de relevantie en kwaliteit van een website te beoordelen heeft Google haar eigen systeem wat dus uit een hele lijst met richtlijnen bestaat. Wanneer je die allemaal weet kun je er handig gebruik van maken en dus bovenaan in de gratis resultaten komen, je hoeft dan niet te betalen per klik! Per saldo klikt het overgrote deel van de bezoekers in Google op de gratis resultaten aan de linkerkant, wanneer je daar bovenaan staat dan heb je dus nog een gunstigere uitgangspositie dan wanneer je bij Google Adwords bovenaan staat. Google Adwords kan echter binnen enkele minuten en Organische resultaten duurt meestal wat langer...

Een pietsje meer lange termijn...

Zoekmachine optimalisatie gaat niet over één nacht ijs. Je kunt niet op maandag een website online zetten en op dinsdag al bovenaan in de zoekmachines staan (of je moet al wel echt een gat in de markt gevonden hebben). Anders dan bij Adwords zul je hier niet supersnel resultaten en gigantische bezoekersstromen uit gaan zien maar op de lange termijn wel degelijk. Nu stel jij jezelf waarschijnlijk de vraag:
Wat moet ik doen om hoger te komen in Google?
Hier help ik je graag bij. SEO is namelijk geen exacte wetenschap. Daarom is het belangrijk om de filosofie te begrijpen, zodat je uiteindelijk bovenaan kan eindigen in de zoekresultaten.

Je moet alles structureel goed doen

De kunst is om alles structureel goed te doen. Wanneer je jouw website volgens het boekje hebt opgebouwd en constant door blijft bouwen aan je site dan kom je beetje bij beetje hoger en stabieler in de zoekmachines. Uiteindelijk zul je door je concurrenten niet meer te verslaan zijn. Je bent dan een vaste waarde in de markt waar men niet omheen kan. Het fundament van je website moet echter wel goed zijn. Het klinkt misschien wat saai, maar dit is gewoon iets wat je naast je andere marketingactiviteiten dagelijks eventjes erbij moet doen zodat je er op de lange termijn wat aan hebt. Je kunt het vergelijken met een spaarrekening, sparen is niks aan totdat je aan het eind van het jaar ineens rente krijgt van de bank... Veel blogs schrijven Het beste SEO voorbeeld van deze spaarrekeningstrategie is de website Optimalegezondheid.com van Robert-Jan Hendriks. Hij heeft in 2010 mijn SEO tips nauwlettend in de gaten gehouden en heeft toen besloten om 2 jaar lang elke dag 4 kwalitatieve blogs te schrijven. Het resultaat daarvan is dat hij nu een website heeft met meer dan 1 miljoen bezoekers per maand... Doe je het structureel goed, voor een langere periode, dan is het hoger scoren in Google dus ook voor jou weggelegd.

On page en off page factoren

In de basis kijkt Google naar twee verschillende onderdelen van je website, namelijk de zogenaamde on page factoren en de off page factoren. On page factoren zijn factoren op jouw website zelf. Dus bijvoorbeeld de structuur, het woordgebruik, de indeling, de technische aspecten, tags enzovoorts. Off page factoren zijn factoren buiten jouw website om. Dit zijn bijvoorbeeld de linkjes van andere websites naar die van jou (ook wel backlinks genoemd). Wanneer er een andere website een link naar jouw website heeft dan is dat goed voor je zoekmachinevriendelijkheid. Vooral qua on page factoren zijn er ontzettend veel dingen om rekening mee te houden, denk bijvoorbeeld aan:
 • Kwalitatief goede en regelmatige inhoud op je website
 • Originele inhoud
 • Het juist gebruiken en benoemen van afbeeldingen
 • Zoekmachine vriendelijke url's
 • De 'netheid' van je code
 • Het gebruik van heading tags
 • Gebruik van alt tags
 • Gebruik van title attributes
 • De hoeveelheid informatie op je site
 • Interactie met je bezoekers (reacties)
 • Interne links op je site
 • Meta tags (zoals de keywordtag)
 • Mobile responsiveness
 • Semantische opmaak in je code
Misschien begrijp je de helft niet van het bovenstaande rijtje, dat maakt ook niet uit. Als je het begrijpt dan doe er je voordeel mee, zo niet, geef het dan door aan degene die je met je website helpt of gaat helpen!

Hoe komt mijn website bovenaan in Google? (video)

Ik kan je niet zomaar een tip geven waardoor je bovenaan komt in Google. Dit heeft te maken met vele factoren, die ik in onderstaande (vrij lange) video uitleg. Dit is een herhaling van een live uitzending vandaar de introductie e.d:
Ben je meer van het lezen in plaats van het luisteren? Bekijk dan dit SEO artikel met alle tips en trends die er in 2017 voor zorgen dat je hoger gaat scoren in de zoekmachines.

Begin met een goede titel

Een juiste titel van je website is wel het minste wat je kunt doen om “normaal” in de zoekmachines te verschijnen, onderstaand een voorbeeld van site die hier niet goed over nagedacht hebben... Slechte SEO Title tag

Hoger komen in Google? Denk aan je mobiele gebruikers!

Het is 2017 en volgens Google moeten we niet meer denken aan een website die mobile responsive is, maar aan een website die mobile first is. Google heeft zelfs aangegeven dat je eerder met een mobile only mindset moet gaan denken. Denk dus ook na over het gedrag van je bezoekers wanneer je hoog wil komen in Google. Waar zijn ze precies naar op zoek, en hoe kan jij ze daarmee helpen? Er blijven dingen veranderen in SEO land, waardoor het belangrijk is om mee te gaan met de filosofie van Google als je bovenaan wilt komen in Google en daar wilt blijven. Een goede start is ons SEO boek winnen in Google, maar als je de tips uit dit artikel alleen al gaat toepassen, ben je al op de goede weg.

Op welk niveau zitten de Nederlanders?

Nederlanders zijn iets beter in zoekmachine optimalisatie dan in Google Adwords weet ik uit ervaring. Toch is het zo dat je in het overgrote deel van alle markten op het internet makkelijk kunt winnen op dit gebied. Je kunt nog steeds vrij eenvoudig de nummer één website in jouw markt worden als je consequent de juiste dingen gaat doen en dat blijft volhouden. Als je goed bent in zoekmachine optimalisatie dan kun je daar trouwens een hoop geld mee verdienen, bedrijven zitten te springen om die kennis! Zoekmachine optimalisatie is iets om goed in de gaten te houden wanneer je start met internet marketing. Het hoeft niet je focus te hebben en je hoeft er ook niet fulltime mee bezig te zijn, maar hou je lange termijn doelen goed in de gaten. Dan pluk je er op een dag de vruchten van. De nummer één reden waarom veel internet ondernemers zich hier niet mee bezig houden is omdat het technisch lijkt, maar wanneer je de juiste systemen gebruikt dan zul je zien dat je zelf eigenlijk helemaal niet technisch hoeft te zijn om goed SEO te kunnen toepassen.
harry

Door

harry

op 16 Nov 2012

Hoi, Ja goede informatie. Vorige week is mijn website bij Google aangemeld. Niet zo maar iets, een website die nog niet bestaat in deze opzet. Eigenlijk kun je zeggen dat ik de eerste ben die dit product verkoopt op het internet. Check het maar even zelf. Volgens kenners en critici een gat in de markt. Nu is het zo dat ook ik deze website zo hoog mogelijk in de zoekmachine wil hebben, wie niet. Maar heb niet de juiste knowhow daarvan, ben meer van het uitvinden van nieuwe producten. Wie kan mij daarin helpen, Groet Harry Timmer

Coen | SlimInkomen.nl

Door

Coen | SlimInkomen.nl

op 09 Oct 2016

Met goede content en backlinks plaatsen kom je al een heel eind met geld verdienen op internet :)

Hoe word ik rijk

Door

Hoe word ik rijk

op 27 Jan 2013

Mijn website komt niet boven. Ik sta al paar maanden op nummer 4 in google. Moet ik meer backlinks maken? Of moet ik aan mijn website gaan werken? Zo ja, wat moet ik dan doen?

Josephine Pauw

Door

Josephine Pauw

op 23 May 2013

Wij hebben goede ervaringen met heinosoft. Dit is een SEO-bedrijfje die werkt met de 'no cure no pay strategie. Ons bedrijf stond binnen 5 maanden bovenaan in Google.

nicky nies

Door

nicky nies

op 21 Sep 2013

Hee hallo mijn naam is nicky nies en ben sinds een half jaar bezig met internetmarketing heb een cursus gevolgd genaamd www.internetgeheimen.com en sta met een website van mij nu op pagina 2 heeft heel lang op pagina 1 gestaan en 5 verkopen hiermee gemaakt en nog steeds hiermee bezig om bij de top 3 te krijgen de 2e site van mij staat nu op pagina 6 van google van ruim 15 miljoen resultaten zonder al teveel moeite alleen het laatste gedeelte linkbuilding dat kost geld als je dat goed wil laten doen maar uiteindelijk levert het wel wat op

Wim Kuijpers

Door

Wim Kuijpers

op 28 Jan 2014

Beste allemaal, Mijn streven is niet direct om onze website bovenaan in Google te krijgen maar juist geindexeerd. Ik gebruik Wordpress voor het maken van de websites. In Wordpress gebruik ik een SEO plug-in. Ook gebruik ik de Google Webmaster Tool en upload de index.xml file naar de Google Webmaster Tool. Ondanks bovenstaande zie ik dat Google maar een aantal pagina's indexeerd en wel zodanig dat Google ze ziet als aparte pagina's. Wat ik wil dat Google de home pagina indexeerd met daar onder de overige pagina's. Zoek bijv. in Google naar Het Parool, dan krijg je www.parool.nl met daar direct onder de overige pagina's. Ik krijg dit met de doormij gemaakte websites gewoon niet voor elkaar. Kunnen jullie mij misschien een tip geven hoe ik dit kan bewerkstelligen? Bedankt en vriendelijke groet, Wim ================================================

Jaap

Door

Jaap

op 19 May 2014

Met de juiste backlink strategie zal je in de top 3 van Google komen. Alleen moet je wel goed je concurrentie analyseren en de juiste backlinks scoren die affiniteit hebben met je business.

Winston

Door

Winston

op 28 May 2014

Goed artikel zeg, veel aan gehad voor mijn website http://www.gstarsneakers.nl. Het werkt dus echt! Winston

Mario De Baets

Door

Mario De Baets

op 29 Sep 2014

En heb je dus hulp nodig, Al maanden proberen we de website http://lasegundavida.com vindbaar te maken op Google. Alhoewel ik toch wel over een fatsoenlijke basiskennis beschik, slagen we er zelfs niet in binnen de top 100 te geraken. Ik heb echt geen idee mee wat ik moet doen. Alle goede raad is welkom. Mario

ela

Door

ela

op 01 Feb 2015

ik wil heel graag een website maken alleen hoe maak je het eigelijk

Sander

Door

Sander

op 23 Mar 2015

goede post. Sinds een paar weken www.entertain-me.nl online. Gemaakt in wordpress met yoast SEO plug-in. Werkt als een tierelier. Langzaam maar zeker steeds verder bovenaan in deze niche. Top

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 24 Mar 2015

Goed om te horen Sander - lekker doorgaan zo!

Nils van der Knaap

Door

Nils van der Knaap

op 24 Mar 2015

De basis van SEO wordt hier wel goed uitgelegd, maar het verschil wordt gemaakt met de diepgang, zeker in competitieve markten. Zoals Google's Matt Cutts al eens zei: "SEO is sweat + creativity."

Peter de Jong

Door

Peter de Jong

op 06 Apr 2015

Hoi, Vraag je zijn er ook dingen die niet mogen van google? Bijvoorbeeld teveel "clicken" met 1 ip adres of kijk google per aansluiting. (alle click via dezelfde wifi) Alvast bedankt voor het antwoord. Groet, Peter www.deckz.nl

Evi

Door

Evi

op 16 Apr 2015

Hoe kan het dat op de ene pc ik hoog in google sta en op de andere pc niet?

Mike Hulscher

Door

Mike Hulscher

op 24 Nov 2016

De resultaten worden aangepast op een aantal zaken: locatie, of je ingelogd bent in google of niet, wellicht browser geschiedenis. en dan vergeet ik vast nog wat. Ik zal eens kijken of ik daar een zinnig artikel over kan vinden/maken

Adrienne

Door

Adrienne

op 04 May 2015

Hi, Ik zie dat dit artikel al wat ouder is. Is een goede structuur en SEO vriendelijke URL nu (2015) ook nog belangrijk? Hoor graag van jullie. Groet, Adrienne

Carlijn de Neree

Door

Carlijn de Neree

op 01 Aug 2015

Abstracte,intuitieve,symbolische kunst op persoonlijke wijze.Een greepje uit een veelzijdige collectie.

Matthijs van Zanten

Door

Matthijs van Zanten

op 12 Jan 2016

Thanks voor deze tips, mijn doel is om mijn net gepubliceerde site www.vza-cables.com ook goed hoog te hebben staan straks. Kan mooi aan de slag zie ik wel!

Laurent Douchy

Door

Laurent Douchy

op 01 Feb 2016

Beste Tonny, dit is best wel een goed artikel voor het optimaliseren van je website/webshop om sneller/beter gevonden te worden in google. Ik heb enkele tips toegepast met onze webshop maar blijkt nog niet direct nuttig geweest te zijn, hoe zou dit komen? De webshop staat toch al een half jaartje online en hebben gemiddeld maar 1 bestelling per maand... Dit vind ik persoonlijk toch wel heel weinig voor een bedrijf die reeds 26 jaar bestaat, dat komt waarschijnlijk omdat we niet helemaal into het online verkopen zijn. Onze webshop is www.douchywebshop.com waar we tal van alcoholische dranken verkopen ( over 400 & moeten er nog heel wat bij ). Neem gerust een kjikje en laat ons eens weten wat er eventueel verbeterd kan worden en vooral voor het bereiken van onze site. M.v.g. Laurent Douchy

Arjan

Door

Arjan

op 24 Feb 2016

Zeer goed artikel dit en heeft mij enorm geholpen.

Monique

Door

Monique

op 24 Apr 2016

Fijne tips. Best lastig om bovenaan te komen in google. Ik werk er nog aan voor mijn website http://www.massagepraktijkvlierboom.nl Goede tips voor mijn website htttp://www.praktijkvlierboom.nl

Bryn van Nuissenburg

Door

Bryn van Nuissenburg

op 24 Jun 2016

"Natuurlijk vind ik dat ook leuk maar diep van binnen vind ik het bouwen aan iets groots wat op de lange termijn steeds meer op gaat leveren veel interessanter" Dit is wat SEO zo interessant maakt voor bedrijven.

Tom

Door

Tom

op 27 Jun 2016

Bedankt voor deze uitstekende tips!

Wolter Spaink

Door

Wolter Spaink

op 12 Jul 2016

Te lang, maar wel heel plezierig. Top.

Jel

Door

Jel

op 31 Aug 2016

Handig artikel. Goed gebruik van kunnen maken voor mijn website

Annette

Door

Annette

op 13 Oct 2016

Dank voor de info, goed bruikbaar voor mijn website http://www.a-cupunctuur.nl

smoop

Door

smoop

op 29 Dec 2016

Sociale media wordt ook steeds belangrijker om hoger in Google te komen, meer shares op facebook en je gaat zo een paar plaatsen omhoog.

Randy

Door

Randy

op 16 Jan 2017

Goed artikel! Wij hebben voor onze website hier handig gebruik van gemaakt. Bedankt!

Chris Kleingeld

Door

Chris Kleingeld

op 15 Mar 2017

Wat een fijn lijstje aan SEO tips bij elkaar! Kan hier ook nog de aanbeveling bij om HTTPS / SSL certificaat te installeren? Er gaan geruchten dat dat in de nabije toekomst steeds zwaarder gaat wegen in de rankingfactoren.

Elise

Door

Elise

op 24 Feb 2018

Het SSL Certificaat weegt (in mijn ervaring) mee maar het is zeker geen must. Goed uitgevoerde SEO richt zich op de lange termijn en genoeg aandacht aan de basisbeginselen geven levert uiteindelijk meer op dan je constant aanpassen aan nieuwe 'rankingfactoren'.

Charlotte

Door

Charlotte

op 13 May 2017

Deze hulp is altijd welkom. Ook voor de website www.cleanwashgroningen.nl ben ik op zoek naar bruikbare tips om nog hoger in de zoekmachines te komen. Ik ben benieuwd!

Manon

Door

Manon

op 16 Aug 2017

Bedankt voor de Tips! Met jullie hulp lukt het al aardig om de website http://www.tritel.nl zo hoog mogelijk in Google te krijgen.

Annet

Door

Annet

op 02 Oct 2018

Bedankt voor de tips, hopelijk gaat het werken voor mijn site http://deadelshoeve.nl

Het Kievitsnest

Door

Het Kievitsnest

op 02 Oct 2018

Bedankt voor de tips. Ook toegepast op http://www.gastouderhetkievitsnest.nl

Nathan - Vakantie-Tips

Door

Nathan - Vakantie-Tips

op 18 Apr 2019

Google Search Console is ook een vermelding waard

Simon

Door

Simon

op 21 Jul 2019

Wederom een duidelijk artikel en makkelijk te gebruiken. Je hebt wel een lange adem nodig om alles goed aan te pakken maar dit artikel benoemd wel alle belangrijke punten. Voor onze website www.vx680.nl gebruiken we vrijwel altijd alle tips van IMU.

Pin Accessoires

Door

Pin Accessoires

op 21 Jul 2019

Erg handig. Ook wij gaan het zeker gebruiken bij het verder ontwikkelen van onze website www.pinaccessoires.nl.

Johan

Door

Johan

op 24 Jul 2019

Wow! mijn website https://www.lagarde.nl stijgt na jullie SEO cursus als een komeet :-)

Reactie plaatsen