Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

Heading tags gebruiken voor SEO (H1, H2, H3)

Heading tags gebruiken voor SEO (H1, H2, H3)

Update maart 2015: In dit artikel laten we zien hoe je door de juiste h1, h2 en h3 heading tags te gebruiken, de SEO van jouw WordPress website kunt verbeteren. Google kijkt nog steeds naar de heading tags op jouw website om een inschatting te maken van waar die pagina over gaat.

Je kunt een goede website zien als een boek dat is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken en bestaat uit meerdere pagina’s. Google moet jouw boek (website) goed kunnen lezen en dat kun je zelf gemakkelijker voor Google maken door een juiste indeling (websitestructuur) te hanteren.

Een goed boek heeft een duidelijke inhoudsopgave voorafgaand aan de tekst en een index achterin met een totaaloverzicht. Plaats op je website dus ook (waar mogelijk) inhoudsopgaves zoals je bijvoorbeeld ziet in de Kennisbank op deze website, je krijgt wanneer je ergens op klikt eerst een inhoudsopgave en dan pas de artikelen zelf.

Gebruik ook een goede Sitemap als zijnde de index van je website en stuur deze door naar Google (kan via Google Webmastertools).

Heading tags voor SEO

Daarnaast heeft een goed boek hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen. Zo moet dus ook jouw website dat hebben, maak hiervoor gebruik van zogenaamde “Heading Tags”. Deze staan meestal als Kop 1, Kop 2 en Kop 3 in de editor van je site (zoals in WordPress).

De H1 Heading tag (kop 1)

De zogenaamde H1 wordt nog wel eens verward met de title tag, dit omdat veel systemen automatisch van de H1 ook de title tag maken. Het zijn echter twee verschillende factoren. De H1 is de eerste kop van een artikel. We noemen dit ook wel een kop 1.

In veel systemen zoals bijvoorbeeld WordPress is de titel van je pagina of je bericht automatisch een H1. Let er op dat er per pagina (per URL dus) maar eenmaal een H1 mag voorkomen van Google. Logischerwijs kan een pagina namelijk maar 1 koptitel hebben.

Mocht je dit niet begrijpen, zie je website dan als een boek en elke pagina op je website als een hoofdstuk van dat boek. Een hoofdstuk kan maar 1 kop hebben, daarna gaat veelal het over op sub kopjes (ofwel paragrafen). Dit plaatje maakt het wellicht ook logischer voor je:

Heading tag H1

De tussenkoppen (H2 en H3)

Nadat je een kop 1 als titel heb gebruikt, kun je de tekst ook indelen in tussenkoppen. Denk hierbij aan paragrafen en sub-paragrafen. Je gebruikt hiervoor kop 2 en kop 3. In sommige systemen kun je zelfs helemaal tot aan kop 6 gaan, maar dat is niet aan te raden.

Onthoud: hoe hoger het nummer achter de kop, des te minder de waarde voor Google. Een kop 1 is dus krachtiger dan een kop 2 en een kop 2 is weer krachtiger dan een kop 3. Er moet echter zoals bij alle SEO aspecten wel altijd een logica in zitten:

Heading tags H2, H3 (Tussenkoppen)

Je kunt in de brondcode zien welke stukken tekst een heading tag hebben, je ziet bij een kop 2 bijvoorbeeld dit: <h2>tussenkopje</h2>. Zo kun je dit natuurlijk ook zelf in je HTML code aangeven.

Meer tips om beter te scoren?

Wil je jouw blogberichten nog verder optimaliseren zodat ze bovenaan in Google komen? Bekijk dan deze SEO Checklist.

  Comment Section

  9 reacties op “Heading tags gebruiken voor SEO (H1, H2, H3)  Door Lex op 9 januari 2013

  Hoi Tonny,

  Nieuw hier en zojuist gestart om een wordpress website online te krijgen.
  Krijg al positieve berichten binnen maar wil mijn positie doormiddel van seo optimalisatie verbeteren.

  Nu heb ik een aantal vragen, misschien domme vragen maar ben een newbie wat dat betreft;-)

  Vraag:

  Wanneer ik berichten in mijn blog plaats en later wil optimaliseren doormiddel van aanpassen van de tekst, kop, tussenkoppen etc mag dat ivm duplicate content? Heeft het zin? Krijgen diegene die daar op gereageerd hebben een bericht van?

  Graag wil ik hier meer over weten…

  Thnx


  Door Tjerk op 4 mei 2015

  Nice! Hiermee is het mij een stuk duidelijker wanneer ik een H2 en een H3 moet hanteren voor mijn recepten website 😉


  Door Evert op 19 juli 2015

  Je mag best meer dan 1 H1 gebruiken van Google. Zolang je er maar geen ‘misbruik van maakt’. M.a.w. niet te veel en niet te vaak. Als je 2 volledige artikelen op 1 pagina hebt, of een (momenteel populaire) one-page website hebt is het dus toegestaan en aan te bevelen om meerdere H1’s te gebruiken.
  In relatie tot toegankelijkheid (WCAG/WAI-ARIA/enz.) ontstaat er wel een probleempje met het voorzien van bijv. het menu (in de header) of een widget van een titel, terwijl deze titels zich dus buiten de structuur van een artikel bevinden. Best is om deze dan in een div of span te plaatsen met een aria-label=” en er geen Hx voor te gebruiken.


  Door Danny op 20 juli 2015

  Hallo,
  in mijn webshop is mijn H1 tekst en H2 tekst vaak dezelfde. Is dat slecht voor mijn ranking? Hoe zou het moeten? Ik google me suf maar kan daar niets over vinden.
  Alvast dank, Danny


  Door Chris op 6 november 2015

  Hallo Tonny,

  In mijn thema heb ik binnen visueel editor H1 toegevoegd. En bij het maken van een titel zie je mijn titel niet in de blog post. Ik heb deze ook weggehaald.

  Met als voorbeeld in de editor:
  H1: Heading tags gebruiken voor SEO
  P: text text
  H2: Heading tags
  P: text text

  Dus dit betekent dat mijn H1 in de ‘entry-content’ zit en niet in de entry header.

  Mag dit of heeft dit gevolgen voor mij blogbericht op basis van SEO (hoe leest google mijn bericht)?

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Chris  Door Ron op 3 november 2016

  Is deze info uit 2011 nog relevant?


  Plaats een reactie