Uitgelichte afbeelding

Zo kom je aan gratis afbeeldingen voor je website

04 maart 2022

Heb je een (WordPress) website en houd je een blog bij? Dan weet je vast wel dat het soms erg lastig kan zijn om goede afbeeldingen te vinden voor bij je blogs.. 😉 Ik heb hieronder een lijst opgesteld van handige websites die (zowel betaalde als gratis) stockphoto’s aanbieden.

Premium stockphoto’s (niet gratis)

Shutterstock.comGroot aanbod, hoge kwaliteit van de foto’s. Minimale afname is 5 stockphoto’s met een prijs van €39,-
iStockphoto.comGroot aanbod, hoge kwaliteit van de foto’s. Minimaal 3 credits met een prijs van €24,-. LET OP: Je koopt drie credits, niet 3 afbeeldingen. Sommige afbeeldingen kosten meerdere credits.
Bigstockphoto.comHoge resolutie, goede kwaliteit. Verschillende abonnementen. Wel ideaal als je veel afbeeldingen wilt gebruiken.
Dreamstime.comGroot aanbod, hoge kwaliteit van de foto’s. Minimale afname 11 Credits voor €13,99. LET OP: Je koopt 11 credits, niet 11 afbeeldingen. Sommige afbeeldingen kosten meerdere credits.

Allemaal leuk en aardig, maar jullie gebruiken natuurlijk liever gratis stockphoto’s 😉 Snap ik, gratis is altijd leuker. Hieronder een overzicht van een aantal websites die gratis stockphoto’s aanbieden.

Gratis stockphoto’s

Pexels.comGroot aanbod, goede kwaliteit. Ook in grote afmetingen beschikbaar.
Pixabay.comGroot aanbod, goede kwaliteit.
Unsplash.comNiet een heel groot aanbod, maar er zitten wel echt juweeltjes tussen.
FreerangeStock.comKwaliteit van premium stockphoto’s is over het algemeen veel hoger, maar ook hier zitten wel leuke foto’s tussen.
 LittleVisuals.coElke week 7 nieuwe foto’s. Zoekfuncties zit verstopt; klikt op de kleine groene knop aan de linkerkant van het scherm.
StartupStockphotos.comStockphoto’s voor “start ups”, kleine bedrijven, ZZP’ers, etc.
TravelCoffeeBook.comStockphoto’s over reizen.
BarnImages.comFoto’s over vanalles en nog wat, goede kwaliteit.
Gratisography.comGroot aanbod, goede kwaliteit. Foto’s van vanalles en nog wat.
FreeImages.comGroot aanbod, maar ik vind zelf de kwaliteit nogal tegenvallen. Als je goed zoekt zit er hier en daar wel iets leuks tussen.
FreeStockPhotos.comVerreweg de lelijkste website die ik in tijden heb gezien.

Gratis illustraties en icons

Wil je liever icons of illustraties gebruiken in plaats van “gewone” foto’s? Hieronder een klein lijstje met enkele websites die dit aanbieden;

Fonts/lettertypes

En om de verzameling helemaal compleet te maken; hieronder een klein lijstje met websites waar je fonts/lettertypes kunt downloaden.

Let op: Rechten op afbeeldingen

Let goed op voordat je iets download en op je website plaatst. Zorg ervoor dat het mág. Wees verstandig en houd ook bij waar je het gedownload hebt.