gebroken-links-repareren-met-broken-link-checker.jpg

Gebroken links fixen (Broken Link Checker)

22 februari 2022

Als je al wat langer een website hebt dan link je waarschijnlijk naar een aantal websites die inmiddels al niet meer bestaan. Dat zijn ‘broken links‘.

In Google’s ogen stuur jij met jouw gebroken links jouw bezoekers door naar pagina’s die niet meer werken en lever jij dus een teleurstellende gebruikerservaring. Dit probleem kunnen we oplossen door, op een schaalbare manier, alle gebroken links te herstellen.

Broken Link Checker installeren

broken link checker installeren

Dat gaan we doen met behulp van de ‘Broken Link Checker’ plugin voor WordPress websites. Je kunt deze gratis installeren door naar ‘Plugins‘ > ‘Nieuwe plugin‘ te gaan en door te zoeken op ‘Broken link checker‘.

Installeer en activeer deze en ga vervolgens naar ‘Extra‘ > ‘Verbroken Links‘.

extra verbroken links

De plugin zal nu de database gaan scannen voor al de URL’s die op je website voorkomen en controleren of deze nog werken. Dit kan even duren, vooral als je een wat grotere website hebt. Onder het tabblad ‘Algemeen‘ > ‘Status‘ kun je de voortgang zien.

Je gebroken links herstellen

Zodra de plugin klaar is met draaien is het tijd om alle gebroken links te gaan herstellen. Klik op ‘x verbroken links gevonden‘ zoals je op de afbeelding hiernaast ziet.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle links op je website die niet meer werken. Je kunt ervoor kiezen om deze URL’s eerst te bekijken voordat je ze ontkoppelt om erachter te komen of het relevant is om deze te vervangen i.p.v. te verwijderen.

Klik op ‘Verbroken‘, selecteer alle URL’s en selecteer onder ‘Meerdere acties‘ > ‘Ontkoppel‘ en klik op ‘Toepassen‘. Alle gebroken links op je website zijn nu verwijderd.

ontkoppel verbroken links

Omleidingen repareren

Er zijn ook een hele hoop URL’s die doorverwezen zijn naar nieuwe URL’s. Om je bezoekers meteen naar de correcte URL te sturen, kun je alle omleidingen repareren.

omleidingen repareren

Om dit te doen ga je naar ‘Omleidingen‘, selecteer je alle URL’s en klik je op ‘Omleidingen repareren‘ en vervolgens op ‘Toepassen‘.

Zo simpel is de broken link checker!

Je hebt hiermee een mooie kwaliteitsslag gemaakt qua SEO en gebruikersvriendelijkheid. Ik raad je aan om deze plugin weer te deactiveren en te verwijderen, zodat je je website lekker clean houdt. Als je hier iets aan gehad hebt dan hoor ik het graag van je via de reacties hieronder!