Google Analytics Plugins voor Wordpress

Google Analytics plugins voor Wordpress zijn essentieel voor een internet ondernemer die met Wordpress werkt en die niet telkens opnieuw de Analytics code wilt plaatsen wanneer er een nieuwe blogpost of pagina gemaakt wordt.

Hieronder leggen we uit hoe je je Google Analytics account kunt koppelen aan je Wordpress website uit welke plugins je het beste kunt kiezen.

Deze plugins (of één hiervan) kun je meteen gratis downloaden en we laten je zien waar. Gelukkig is het mogelijk om je Analytics profiel eenmalig te koppelen aan je Wordpress website en heb je vervolgens van dag tot dag alle statistieken van je website inzichtelijk.

Hoe koppel je Google Analytics aan je Wordpress website?

Om Google Analytics op een geautomatiseerde manier met elke pagina op je website te integreren moet er een stuk Javascript worden toegevoegd dat op elke pagina geladen wordt, zodat de gegevens en het gedrag van een bezoeker weer bij je persoonlijke Google Analytics account kunnen worden ingeschoten.

Bij uitstek de handigste methode om dit te doen is door het installeren van een Wordpress plugin die dit stukje code op elke pagina van je website plaatst. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is jouw UA code in te vullen bij de instellingen van de plugin. Dat ziet er als volgt uit:

Waar vind je jouw persoonlijke UA code?

Jouw UA code vind je door in te loggen op Google Analytics via //www.google.com/analytics/ en vervolgens zie je onder 'Home' meteen een lijst met jouw websites. Je UA code staat meteen achter je domeinnaam tussen haakjes. Voer deze code in bij de instellingen plugin die je gebruikt en je bent klaar.

Welke Wordpress plugins zijn er voor Google Analytics?

Er zijn voldoende plugins om uit te kiezen, maar meer is niet altijd beter natuurlijk. Hieronder vind je een lijst van de 5 beste Wordpress plugins voor Google Analytics. Wij werken zelf met de plugin van Yoast (Nr. #1) en kunnen deze van harte aanbevelen.

1. Google Analytics by Yoast

Met deze plugin schakel je de basiskoppeling tussen Google Analytics en je Wordpress website in. Mocht je gebruik maken van Universal Analytics dan is dit ook met één klik op de knop geregeld vanuit de instellingen met deze plugin. Ook het tracken van downloads (PDF bestanden bijvoorbeeld) en clicks op outbound links (links die leiden naar andere websites) is ook mogelijk. Plugin download: https://yoast.com/wordpress/plugins/google-analytics/

2. WP Google Analytics

Deze plugin doet wat hij moet doen. Veel meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Extra functionaliteiten van deze plugins zijn dat je uitgaande links en 404 errors als 'Evenementen' kunt laten beschouwen en deze zo inzichtelijk hebt in je GA account. Plugin download: https://wordpress.org/plugins/wp-google-analytics/

3. Google Analyticator

Ook Google Analyticator ondersteunt Universal Analytics en voegt het nodige stukje Javascript toe aan je webpagina's. Een leuk extraatje van deze plugin is dat je in je Wordpress Dashboard een aantal widgets kunt plaatsen met de meest belangrijke data uit GA. Op die manier hoef je niet continu in te loggen op Google Analytics om je statistieken te bekijken, maar kan dat gewoon vanuit je website. Handig! Plugin download: https://wordpress.org/plugins/google-analyticator/

4. Google Analytics Dashboard for WP

Deze plugin doet hetzelfde als Google Analyticator, maar is nog iets uitgebreider. Ook je Real-Time (op dat moment) bezoekers kun je volgen vanuit je Dashboard en weer laten geven zoals jij dat wilt. Plugin download: https://wordpress.org/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/

Via het Google Analytics Dashboard worden de belangrijkste websitegegevens inzichtelijk gemaakt. Dat biedt zowel jou als jouw klant een overzicht van hoe de website functioneert binnen de zoekresultaten. Een ideale optie om snel te kunnen schakelen tussen je website en de analytics, zodat je de online vindbaarheid van de website kan optimaliseren.
  • Door middel van een widget geeft het Google Analytics Dashboard gedetailleerde analytics informatie en statistieken over onder andere: het aantal bezoeken, het aantal bezoekers, bounce rates, organische zoekresultaten en het aantal bekeken pagina's per bezoek.
  • Geautoriseerde gebruikers kunnen ook statistieken zien zoals het aantal views dat een pagina heeft, het aantal unieke views dat een pagina heeft en top zoekresultaten. Deze worden zowel binnen het dashboard op de startpagina van het WordPress CMS weergegeven, als bij iedere pagina.
  • Door gebruik te maken van deze plugin wordt de data op een snelle en veilige manier verzameld, omdat het Google Analytics Dashboard gebruikmaakt van een OAuth2-protocol en de Google Analytics API.

5. NK Google Analytics

Met deze plugin kun je zelf bepalen of je de tracking code in je header of in je footer wilt hebben, hetgeen normaliter niet veel uitmaakt, maar in sommige gevallen handig kan zijn. Zowel klassieke als Universal Analytics worden ondersteund. Plugin download: //wordpress.org/plugins/nk-google-analytics/