arrow_drop_up arrow_drop_down

Dropshipping leveranciers

Plezier hebben in dropshipping staat of valt me het vinden van een goede leverancier. Wanneer je leverancier niet goed is of niet mee werkt dan gaat dropshipping al snel tijdrovend en energievretend zijn.

Het vinden van een goede leverancier

Een goede dropshipping leverancier vinden kan even tijd kosten. Probeer eerst goed na te denken over welke product je wilt gaan dropshippen en wat voor soort leverancier je daarvoor graag wilt hebben. Ga vervolgens verschillende leveranciers benaderen zodat je ook iets te kiezen en te vergelijken hebt.

Aspecten van een ideale leverancier

Een ideale leverancier is een leverancier die ten eerste het product wat je wilt gaan dropshippen onbeperkt op voorraad heeft en een grote werkdruk aan kan. Het laatste wat je natuurlijk wilt is dat je nee moet verkopen omdat je leverancier jou niet bij kan houden. Een tweede aspect waar je naar moet kijken is of de leverancier bereid is om jou een fatsoenlijk percentage van de winst te geven en of hij de volledige distributie voor zijn rekening wil nemen zodat jij alleen maar orders door hoeft te sturen. Om het nog idealer te maken is het ook fijn als je leverancier de klantenservice voor zijn rekening neemt zodat jij “vrij” kunt zijn van je business. Om snel te kunnen starten is het ideaal als je leverancier productomschrijvingen en specificaties voor je op papier heeft zodat je deze in je website of webwinkel kunt verwerken. Om je administratie/boekhouding overzichtelijk te houden is het verstandig om met je leverancier af te spreken dat hij jou 1 keer per maand een totaalfactuur stuurt van alle verwerkte orders zodat je er ook maar 1 keer per maand werk van hebt. Jij ontvangt de betaling van de klant en je stuurt vervolgens de order door naar de leverancier. De leverancier stuurt jou dan 1 keer per maand een factuur voor zijn deel van de opbrengsten. Kijk ook of je een leverancier kunt vinden die goed bereikbaar is voor zowel jou als voor je klanten. Als je uiteindelijk door wilt groeien is het verstandig om een leverancier te kiezen die ook andere producten verhandeld zodat je deze ook in je aanbod op kan nemen.

Hoe benader je een leverancier

Nou als je dan een product hebt bedacht wat je wilt gaan dropshippen en je hebt een mogelijke leverancier gevonden dan moet je die leverancier natuurlijk gaan benaderen. Je kunt er voor kiezen om dit per e-mail of per telefoon te doen. Persoonlijk zou ik kiezen voor telefonisch contact of een korte mail waarin je vraagt of hij/zij geïnteresseerd is in een mogelijke samenwerking. In zo’n e-mail kun je dan natuurlijk vragen of je even telefonisch contact op kunt nemen. Probeer je communicatie vooral te focussen op “samenwerken” en “win-win situatie”. Ga niet proberen uit te leggen wat dropshipping is want dan haakt een leverancier snel af. Houd het kort en bondig.

Communicatie met je leverancier

Probeer een goede band op te bouwen met je leverancier zodat je weet wat je aan elkaar hebt. Ik raad je ook aan om voordat je gaat starten met je dropshipping activiteiten even bij de leverancier langs te gaan voor een persoonlijk gesprek. Probeer je leverancier niet al teveel uit te leggen hoe jij je marketing op het internet doet want dan loop je het risisco dat je leverancier dit zelf ook gaat proberen. Zorg ervoor dat jullie elkaar blijven aanvullen.

Onderhandelen

Vergeet ook zeker niet om over de verdeelsleutel te onderhandelen! Wanneer de leverancier jou een voorstel doet voor een winstverdeling, dus hoeveel jij per verkoop ontvangt dan kun je daar best over onderhandelen, dat is een hele normale zaak en je leverancier zal zeker niet beledigt zijn. Probeer duidelijk te maken dat jij ervoor kunt zorgen dat zijn afzet ontzettend gaat stijgen via het internet omdat jij daar een grote expertise hebt. De leverancier moet er van overtuigd zijn dat het voor hem heel dom zou zijn om niet met je te gaan samenwerken. Benadruk ook dat de leverancier je alleen maar hoeft te betalen met een percentage van het geld dat jij voor hem verdient en wat hij anders dus sowieso niet had gehad. Het mooiste is als je elk 50% van de winst krijg per verkoop, dan is het eerlijk verdeeld.  

Wat moet je vastleggen

Dit is het enige minder leuke gedeelte van dropshipping, je moet je afspraken met een leverancier wel even vastleggen op papier zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je hoeft hier geen dik juridisch boekwerk van te maken maar leg gewoon een aantal essentiële zaken vast op papier met een handtekening er onder. Leg bijvoorbeeld je prijsafspraken vast maar ook wie er verantwoordelijk is voor de (defecte) producten die terugkomen van de mensen die hun geld terug willen. Als jij een garantie op de aankoop aanbied dan is het natuurlijk belangrijk dat je dat goed afstemt met de leverancier zodat jij er niet op toe hoeft te leggen. Verder kun je bijvoorbeeld vastleggen dat jij het alleenrecht hebt op verkoop via internet maar dat is meer een extraatje waar je leverancier ook niet zo heel snel mee akkoord zal gaan.