Virale Markteting

Virale marketing is een marketingtechniek die met behulp van sociale netwerken (zoals Facebook, Twitter of YouTube) probeert de bekendheid en het bereik van een merk te vergroten. Denk aan mond-op-mond reclame, maar dan op het internet: heel snel een hele grote groep potentiële klanten bereiken. virale-marketing Hoe realiseer je virale marketing? Eigenlijk is het vrij simpel: creëer een campagne die inspireert en makkelijk te delen is. Zorg voor een pakkende boodschap, deel hem met een slim gekozen doelgroep en zorg ervoor dat zij jouw boodschap weer makkelijk kunnen delen met hun volgers, fans en vrienden. Hierdoor verspreidt je boodschap als een olievlek over het hele internet.

Een leuk voorbeeld:

In 2008 besloot Cindy Gordon (Vice President of New Media and Marketing Partnerships bij Universal Orlando Resort) om 7 Harry Potter fans uit te nodigen voor een geheime webcast. Deze 7 fans waren zorgvuldig gekozen: stuk voor stuk hadden ze veel invloed op belangrijke Harry Potter fansites en een groot bereik op Social Media. Tijdens de webcast werden de 7 fans op de hoogte gesteld van alles wat ze wilden weten over het nog te openen Harry Potter-pretpark. Na de webcast deelden deze fans de primeur die ze net gekregen hadden met hun fans, vrienden en volgers op Social Media.

Het resultaat?

Goron schat dat uiteindelijk 350 miljoen mensen direct of indirect van deze 7 fans over het nieuwe pretpark hoorden. Virale marketing van het hoogste niveau!

Voordelen Virale Marketing

Virale marketing is, zeker vergeleken met traditionele marketing, doorgaans vrij goedkoop. Ook bereik je via deze weg makkelijker een jongere doelgroep die via traditionele media een stuk lastiger te bereiken is.

Nadelen Virale Marketing

Het ontwerpen van een virale campagne is niet voor iedereen weggelegd! Ook geef je als bedrijf de controle over een virale campagne uit handen zodra deze is gelanceerd. Waar je een verkeerd vallende reclame op televisie bijvoorbeeld binnen enkele uren ingetrokken kunt hebben, is het vrijwel onmogelijk om een campagne volledig van het internet af te halen.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down