Staff on demand

Wat is staff on demand?

Veel exponentiële organisaties maken gebruik van staff on demand. Als er gebruik wordt gemaakt van staff on demand maakt een organisatie gebruik van de creativiteit, kennis, vaardigheid en kunde van mensen die niet in loondienst van deze organisatie werken. Een bedrijfsdoelstelling wordt hierbij uitbesteed aan één of meer andere mensen die flexibel inzetbaar zijn.

Staff on demand kan vertaald worden als “medewerkers indien gewenst beschikbaar”. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van gespecialiseerde freelancers of zelfstandigen zonder personeel. Dit netwerk kan onder andere worden aangelegd met behulp van crowdsourcing. Bij crowdsourcing wordt vaak gebruik gemaakt van een online platform (zoals een online community) om mensen met creatieve ideeën aan de ene zijde en de professionele aanbieders in een specifiek marktgebied aan de andere zijde, samen te brengen. Het is een uitstekend alternatief voor bedrijven die zelf niet de mogelijkheden hebben om creatieve ideeën te ontwikkelen.

Het samenwerken met staff on demand kan de snelheid, functionaliteit en flexibiliteit van een organisatie ten goede komen. Het is een zeer interessante optie die door veel startups wordt gebruikt. De startende organisatie hoeft op deze manier niet te investeren in vast personeel en wordt in staat gesteld om in een kort tijdsbestek veel werk te verrichten. Daarnaast brengt deze samenwerkingsvorm veel minder risico’s met zich mee in vergelijking met het aannemen van mensen in loondienst.

De “staff on demand” economie heeft de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt. Steeds meer bedrijven doen op deze manier zaken en passen hun bedrijfsprocessen hierop aan. Er zijn veel succesvolle bedrijven die slechts enkele vaste medewerkers hebben en verder volledig gebruik maken van staff on demand. Hierdoor kan een consument vaak nog sneller in een behoefte worden voorzien, vaak tegen een scherpere prijs. Staff on demand kan dus een positieve bijdrage leveren aan het netto resultaat.