Sitemap van je website in Google Webmaster Tools?

Sitemap van je website in Google Webmaster Tools?

Een sitemap is een soort uittreksel of index van je volledige website. In een sitemap zie je in een overzicht alle url's van jouw website.Dit helpt de zoekmachines, maar ook jouw gebruikers om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Een voorbeeld van zo'n sitemap is deze sitemap van de IMU. Je zult aan dit voorbeeld vast wel kunnen zien dat het hier om een automatisch gegenereerde sitemap gaat en dat ik deze dus niet zelf heb zitten intypen. Ik hoef ook niet telkens als ik een nieuwe blogpost maak mijn sitemap bij te werken, dat gaat automatisch.

Structuur in je sitemap

Een sitemap is leesbaarder, wanneer je de structuur van jouw website er ook in toont. Dus heb je jouw pagina’s ingedeeld in categorieën, boomstructuren of juist hub-and-spoke modellen? Laat dat dan duidelijk terugkomen in de manier waarop je de pagina’s presenteert.

Je sitemap delen met zoekmachines doe je door op elke pagina netjes aan elkaar te knopen in de HTML  of CMS. Zeker een CMS laat je de sitemap organiseren en structureren.

Sitemap in Google Search Console

Wanneer jouw website in Wordpress is gebouwd dan kun je verschillende plugins gebruiken om een sitemap te genereren. Degene die ik je aanraad is de SEO plugin van Yoast.

Je kunt gaan zitten afwachten totdat de bot van Google op je website langs komt om je website te indexeren en eventueel nieuwe pagina's op te nemen maar je kunt de rollen natuurlijk ook omdraaien door je sitemap naar Google toe te sturen. Afhankelijk van hoe goed je website is komt Google namelijk vaker of minder vaak langs.

Bij nieuwe websites duurt het dus vaak lang voordat Google zelf de wijzigingen oppakt en doorvoert, daar moet je niet op gaan wachten. Via Google Webmastertools kun je jouw sitemap naar Google sturen. Je hoeft dit dan zelfs (bij een automatisch gegenereerde sitemap) maar eenmalig te doen.

Het werkt als volgt: Installeer Google Webmastertools voor je website en klik linksboven in het menu op Siteconfiguratie en vervolgens op Sitemaps. Vervolgens klik je op "Sitemap verzenden", er verschijnt een venster waar je de url van je sitemap kunt opgeven.

Wanneer je de plugin voor Wordpress gebruikt die ik je hierboven heb aangeraden dan zul je zien dat je hier alleen maar de tekst sitemap.xml in hoeft te typen. Daar wordt je sitemap namelijk automatisch geplaatst door de plugin. Wanneer je dit hebt gedaan dan hoef je alleen nog maar te wachten totdat Google je sitemap verwerkt. Zodra dat gebeurt staan al je url's netjes in Google en zul je zien dat je nieuwe blogposts en pagina's ook vrij snel geïndexeerd zullen gaan worden.