CAPTCHA

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA is een afkorting voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. CAPTCHA is een veiligheidsmaatregel die helpt tegen spam en ontsleuteling van wachtwoorden. De online gebruiker moet een eenvoudige test uitvoeren om op deze manier te bewijzen dat het een persoon van vlees en bloed is en géén computer die probeert in te breken om misbruik te maken van de website. De test bestaat uit een afbeelding waarin een cijfer en lettercombinatie is opgenomen. Deze combinatie moet op een tekstvak worden weergegeven door de gebruiker. De computer kan hieruit opmaken of de gebruiker een mens of een robot is. Op deze manier wordt het voor spammers onmogelijk gemaakt om automatische berichten achter te laten.

CAPTCHA kan gezien worden als een veiligheidsmaatregel die ook bekend staat als challenge-response-authenticatie. Een willekeurige cijfer en lettercombinatie wordt op een vervormde manier weergegeven. Dit biedt een bescherming tegen externe digitale toegang van bots of crawlers. CAPTCHA werkt omdat computers deze code wel kunnen weergeven en een reactie kunnen verwerken, maar zelf (in tegenstelling tot een mens) het probleem niet kunnen lezen en oplossen.

De term CAPTCHA is in 2000 bedacht. De eerste gebruiker van deze vorm van versleuteling was zoekmachine Yahoo. Tegenwoordig wordt CAPTCHA op diverse sites veelvuldig gebruikt. Ook Google gebruikt inmiddels CAPTCHA als er het vermoeden bestaat dat er misbruik wordt gemaakt van de zoekmachine en om de beveiliging van de meest vertrouwelijke accounts te versterken.

Google gebruikt CAPTCHA voor de volgende functionaliteiten:

  • Bij aanmelding nieuwe service van Google
  • Bij aanmelding bij iedere G-Suite account
  • Bij wijziging van een bestaand account
  • Bij het instellen van de service van Google op devices van derden

CAPTCHA biedt ook mogelijkheden voor visueel gehandicapten. Naast de afbeelding waarop de cijfers en letters te vinden zijn, is een rolstoel pictogram weergegeven. Bij een keuze voor deze link wordt een geluidsfragment weergeven waarbij een letter en cijfercombinatie genoemd wordt. Deze combinatie moet worden ingevoerd in het tekstvak.

De eenvoudigste CAPTCHA’s kunnen tegenwoordig wel door computers ingelezen worden. Dit kan omzeild worden door CAPTCHA’s te gebruiken met een andere invulling van het probleem. Moderne CAPTCHA’s vragen om afbeeldingen rechtop te zetten, overeenkomsten tussen afbeeldingen aan te geven of een eenvoudige rekensom op te lossen.