Handige (gratis) WordPress plugins voor afbeeldingen en andere media
16 augustus 2013 
2 min. leestijd

Handige (gratis) WordPress plugins voor afbeeldingen en andere media

Je hebt je (nieuwe) WordPress website gevuld met goede teksten, je hebt de pagina’s mooi opgemaakt en je hebt goede afbeeldingen geplaatst die goed bij de teksten passen. Tijd om de puntjes op de i te zetten! In dit artikel vind je een aantal WordPress plugins die jouw afbeeldingen en andere media nog nét iets beter kunnen maken.

01. Simple Lightbox

Plugin linkwordpress.org/plugins/simple-lightbox

Simple Lightbox is een plugin die ervoor zorgt dat je afbeeldingen in een mooi schermpje/pop-up worden weergeven zodra een bezoeker op de afbeelding klikt. Met deze plugin kun je onder andere zelf bepalen hoe de pop-up eruit ziet, welke achtergrondkleur het scherm krijgt, of de beschrijving wel of niet word weergeven, etc. Deze plugin is vooral handig wanneer je gallerijen plaats en/of wanneer je kleine afbeeldingen plaatst die ook groot weergeven moeten worden.

02. Media Manager Plus

Plugin linkwordpress.org/plugins/uber-media

Met deze plugin geef je de Media Manager (in Nederlandse dashboard is dit het knopje “Media toevoegen” onder de post/pagina titel) een upgrade en kun je afbeeldingen en media toevoegen vanaf onder andere Facebook, Flickr en Instagram.

03. Resize Image After Upload

Plugin link: wordpress.org/plugins/resize-image-after-upload

Werk je vaak met grote afbeeldingen en heb je geen zin om deze elke keer op maat te snijden? Met de plugin Resize Image After Upload worden grote afbeeldingen automatisch verkleind na het uploaden. Handig! Let op: houd er wel rekening mee dat deze plugin niet de afbeeldingen verkleind die al zijn toegevoegd, alleen nieuwe afbeeldingen worden automatisch verkleind.

04. Increase Maximum Upload File Size

Plugin linkwordpress.org/plugins/upload-max-file-size

Misschien wil je (in tegenstelling tot de plugin hierboven) juist wél grote bestanden kunnen uploaden via WordPress. Dit zie ik wel vaker bij klanten van mij die bijvoorbeeld mediaties (mp3) en uitgebreide e-books (pdf) willen uploaden.

05. WP Paint – WordPress Image Editor

Plugin linkwordpress.org/plugins/wp-paint

Wil je meer doen met beeldbewerking van de afbeeldingen? Dan is deze plugin wellicht een goede optie voor je. Hiermee kun je onder andere foto’s bewerken en aanpassen. Let op: maak geen kermis van je website… Een “gewone” afbeelding is eigenlijk al meer dan voldoende.

Heel leuk en aardig al die afbeeldingen en media plugins, maar houd er wel rekening mee dat je website langzamer word als je veel plugins installeerd. Gebruik dus alleen de plugins die je ook écht nodig hebt.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
meindert broeksma
Door

meindert broeksma

op 31 Jan 2017

Hallo Sandra, wat aardig dat je sommige ervaringen met ons deelt! Dank daarvoor. Ik heb een vraag aan je. Sommige webpagina's zoals bijvoorbeeld "zwaartafelen.nl" hebben pagina's met nagenoeg louter foto's. Is er ook zon plugin voor mijn wordpress pagina? Of werkt zoiets heel anders? Vriendelijk bedankt voor het leven van mijn reactie. Ik hoop graag een reactie te krijgen. Vriendelijke groeten Meindert Broeksma

Sandra Boon
Philip
Door

Philip

op 20 Mar 2017

Hallo Sandra, Door te klikken op de thumbnails op mijn frontpage, wordt een achterliggende pagina geopend. Is dit te voorkomen? Vriendelijke groet, Philip Knibbe

Joke
Door

Joke

op 04 Oct 2017

Hallo Sandra, ten eerste heel erg bedankt dat je zoveel info wil delen! Nu mijn mede admin er een beetje mee opgehouden is om mij bij te staan met de website, zal ik zelf moeten zorgen dat alles goed verloopt op mijn website. Ik heb al wat gehad aan jouw uitleg over een gallerij plaatsen (is zodoende helemaal goed gelukt, dank je wel) en nu ben ik op zoek naar de mogelijkheid er videotjes op te kunnen plaatsen. Heb je daar ook nog een artikeltje over? Heel erg bedankt, groetjes, Joke

Sandra Boon
Gerard
Door

Gerard

op 30 Oct 2017

Hoi, Misschien kan je me helpen bij het volgend probleem: Alle foto's die ik in een pagina of post invoer worden groot getoond. Ook al zie ik in de bewerking dat ze klein zijn. Maar als ik daarna de pagina bekijk zijn alle foto weer groot weergegeven. Ik hoop dat je me een tip kan geven. groet Gerard

Sandra
Door

Sandra

op 30 Oct 2017

Hey Gerard, Dat is lastig te zeggen zonder je website te kunnen zien :) Als ik een gok mag wagen, zou ik zeggen dat er iets niet klopt in je thema bestanden.

Hans
Door

Hans

op 07 Jan 2019

Hoi Ff een vraagje betreft plaatjes - op mijn site heb ik een zoekfunctie ingebouwd ( wordpress) die werkt goed alleen nu worden die plaatjes veel te groot weergegeven - Met welke code maak ik die kleiner - kom er niet zo goed uit - www.professorvintage.nl bednakt alvast Hans

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!