helpful content algoritme google
Nieuws
IMU Redactie
van imu.nl
Nieuws
09/02/2022
1 min
0

Google lanceert binnenkort een ‘Helpful Content’ algoritme: dit moet je weten

09/02/2022
1 min
0

Google heeft aangekondigd deze week een nieuw algoritme te lanceren, genaamd de helpful content update. De update is bedoeld om content geschreven voor mensen te boosten en content die vooral voor SEO geschreven is juist minder hoog te laten scoren.

Anders dan de recente product review update - die alleen invloed had op specifieke pagina’s - werkt de helpful content update voor de hele website. Oftewel: de update heeft het potentieel om invloed te hebben op alle pagina’s van je website.

Hoewel Google een heads up geeft voor de komst van het nieuwe algoritme, is het wel erg kort dag om je voor te bereiden. Aan de andere kant: eigenlijk zou je website in de eerste plaats sowieso al geschreven moeten zijn voor mensen.

Google helpful content update

Google kondigt de algoritme aan met een bericht op twitter:

“Volgende week lanceren we de ‘helpful content update’ om mensen te verzekeren van meer originele, behulpzame content die geschreven is door mensen en voor mensen, in plaats van content die vooral gemaakt is voor verkeer uit zoekmachines.”

De tweet linkt naar een blogartikel met meer informatie, waaronder details over hoe websites succesvol kunnen blijven nadat de helpful content update live gaat.

Wat doet de helpful content update?

De update introduceert een nieuw ranking signaal dat een negatieve impact heeft op websites die grote hoeveelheden content met weinig waarde publiceren of niet behulpzaam zijn voor zoekers.

“Alle content - niet alleen onbehulpzame content - op websites die over het algemeen relatief veel onbehulpzame content hebben zal minder waarschijnlijk hoog scoren in Search, mits er op andere websites betere content is om te laten zien. Het verwijderen van onbehulpzame content kan daarom de rankings van je andere content verbeteren.”

Wat doe je als de helpful content update effect heeft op je site?

Word je geraakt door de helpful content update? Volgens het advies van Google kun je dan het beste de onbehulpzame content van je website halen.

Sites die worden getroffen door de update, kunnen enkele maanden last hebben van de effecten ervan, zegt Google. In de blog over de update schrijft het bedrijf:

“Onze classifier voor deze update draait constant, zodat we zowel nieuwe websites als bestaande websites kunnen monitoren. Als we meten dat de onbehulpzame content niet is teruggekomen op de lange termijn, zal de classificatie niet langer van toepassing zijn.”

Wat je ook nog moet weten over de helpful content update

We willen dit artikel eindigen met een aantal verdere opmerkingen over de helpful content update:

  • De update is geen handmatige actie. Het proces is geautomatiseerd dankzij een machine-learning model.
  • People-first content kan nog steeds ranken, ook als het is gepubliceerd op websites met grote hoeveelheden onbehulpzame content
  • Het signaal is gewogen, wat inhoudt dat sommige sites harder geraakt worden dan andere sites
  • Bij de uitrol van de update (deze week dus) heeft de update alleen nog impact op Engelstalige zoekopdrachten

Bron: SearchEngineJournal

Reacties