arrow_drop_up arrow_drop_down
21 november 2013 
in Youtube

Google Helpouts: De nieuwe online videodienst

“With Google Helpouts, we can open the whole world to everybody,” aldus Google's vice president of engineering Udi Manber. “Because most of the world's most useful information still resides in people's heads.”

Op dinsdag 5 november lanceerde Google een nieuw product: Google Helpouts. Via deze videodienst kunnen gebruikers met een Google-account tegen betaling videochatten met experts. Deze variant van Google Hangouts biedt zo de mogelijkheid om persoonlijke kooklessen, gitaarlessen, kledingadviezen, taalcursussen en hulp bij computerproblemen te krijgen vanaf je desktop, tablet of smartphone.

Helpouts verdeelt alle mogelijke expertises onder in acht categorieën: kunst en muziek, computers en elektronica, koken, opleiding en carrière, mode en beauty, fitness en voeding, gezondheid, huis en tuin. Gebruikers kunnen binnen iedere categorie direct videochatten met een beschikbare expert of een afspraak plannen en betalen achteraf.

Kwaliteit van live advies

Helpouts kent een handjevol maatregelen om de kwaliteit van videogesprekken te waarborgen. Allereerst zijn alle huidige experts op Helpouts door Google geselecteerd, gecontroleerd en goedgekeurd. Voorlopig is het platform dus niet toegankelijk voor alle aanbieders – alleen voor experts die door Google zijn uitgenodigd. Het platform heeft tot dusver ruim 1.000 experts toegelaten, waaronder Weight Watchers, Sephora, One Medical en Rosetta Stone.

Daarnaast reikt Google haar gebruikers ook enkele handvaten aan. Zo hanteert Helpouts een “100% niet goed geld terug”-garantie, kunnen gebruikers een videogesprek stante pede verlaten, nadien een beoordeling achterhalen en – als het helemaal uit de klauwen loopt – ongewenst gedrag rapporteren.

Medisch advies

Helpouts is HIPAA-gecertificeerd voor de categorie “gezondheid”. Dit betekent dat de videodienst strikte veiligheidsmaatregelen treft om de online privacy van medische gegevens te beschermen. Google verzekert je zo dat bijvoorbeeld privésessies met een eerstelijnspsycholoog niet direct op de digitale straat komen te liggen.

Google helpouts stylist

App voor smartphones en tablets

De app-versie van Google Helpouts is momenteel alleen beschikbaar in Google Play. Alleen voor Android-gebruikers dus. Volgens Google komt er uiteindelijk ook een iOS-versie voor de App Store van Apple. Wanneer? Dat is niet bekend.

Verdienmodel van Google Helpouts

Gebruikers betalen per minuut of per sessie. Experts bepalen hun tarieven zelf en krijgen na een videogesprek uitbetaald via Google Wallet. Google boort met Helpouts een nieuwe inkomstenbron aan, aangezien zij 20% hiervan in eigen zak steken. Wellicht dat de zoekmachinegigant Helpouts op termijn ook toevoegt aan haar Display Netwerk. In dat geval verdienen ze aan videogesprekken én advertenties.

Ben jij al bekend met Google Helpouts? Wij zijn benieuwd!

Wij waarderen het ten zeerste als je het artikel wilt delen! Een reactie wordt ook op prijs gesteld.

Over de schrijver
Roy Ishak is DM-copywriter en SEO-consultant bij zoekmachinemarketingbureau Traffic Builders BV. Hij begon in 2006 als freelancer, maakte naam met de buitengewoon hoge resultaten van zijn copy en werkt(e) voor Stichting Ether Reclame (STER), Karwei, Centraal Beheer, Randstad, VVV, Reader’s Digest, Reed Business en +50 andere opdrachtgevers.
Reactie plaatsen