arrow_drop_up arrow_drop_down
16 augustus 2017 
in SEO

Waarom gastbloggen goed is voor linkbuilding

Beter scoren in zoekmachines zoals Google.. Wie wilt dat nu niet?! Je hebt vast wel eens gehoord van tips en tricks om beter te kunnen scoren in Google. Dat is eigenlijk half waar en half niet waar. Er zijn niet echt simpele tips en tricks waarmee je ineens bovenaan staat. Was dat maar zo makkelijk :) En zijn wel dingen bekend waar zoekmachines naar kijken wanneer ze jouw website bezoeken. Zo kijken ze onder andere naar;

 • Welke teksten (letterlijk: woorden) er op je website staan.
 • De naam van je website.
 • De linkjes/URL's die op je website staan.
 • De afbeeldingen die op je website staan.
 • De tekstopmaak die wordt gebruikt.
 • En nog veel meer.

Drie dingen waar zoekmachine robots naar kijken

Allemaal verbeterpunten die je kunt gebruiken om hoger te scoren ;) Om het héél kort samen te vatten (nadruk op héél kort) zijn er drie verschillende dingen waar zoekmachines robots naar kijken;

 • De content op je website. Zie lijstje hierboven met enkele voorbeelden.
 • De techniek van je website. (onder andere; veilig met SSL, responsive techniek, dat soort dingen).
 • Externe factoren, zoals linkbuilding.

Wat linkbuilding is en waarom je je hier mee bezig zou moeten houden

Één van de externe factoren is ervoor zorgen dat jouw website URL geplaatst zal worden op andere websites. Als andere websites naar jouw website linken, moet er immers wel wat interessants op staan (= de logica van zoekmachine robots). Wat zelfs nog beter is: wanneer gerelateerde websites linken naar jouw website. Het opzetten van links naar je website noemen we linkbuilding.

Moet je nu als een malle linkjes gaan ruilen met mensen (zij plaatsen jouw link op hun website en vice versa)? Nee, niet doen! De linkjes zijn véél minder waardevol wanneer je naar elkaars website linkt.

Wat zijn dan wel goede ideeën voor linkbuilding?

 • Zorg voor goede content op jouw website en schrijf veel blogs. Mensen zijn eerder geneigd om naar een website te linken met handige informatie dan naar een website met slecht geschreven teksten. Klinkt logisch, toch?
 • Zorg voor deelknoppen op je blogs als je wilt dat jouw blogs gedeeld worden op social media.
 • Schrijf gastblogs. Een artikel op de website van een ander.

Een gastblog schrijven

Veel websites bieden de mogelijkheid om een gastblog te plaatsen. Kies wel een website die gerelateerd is aan jouw website! En… Wat heel erg belangrijk is; zorg ervoor dat je een link mag plaatsen naar jouw website, anders schrijf je de gastblog (min of meer) alsnog voor niks. Veel websites staan niet toe dat je een link plaatst naar jouw website. Spreek dit goed af en zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan ;)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Fabian
Door

Fabian

op 9 January 2019

Hi Sandra, Ik stuitte zojuist op je website. Zeer interessant om te lezen. Ik werk zelf bij een digital agency en ben zelf dagelijks bezig met blogs schrijven. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar partners om blogs mee te ruilen. Uiteraard is dit voor linkbuilding. Hebben je interesse in een blogruil? Als dat zo is, ontvang ik graag een overzicht van domeinen waar jullie op kunnen plaatsen. Ik kijk uit naar jullie reactie - wie weet kunnen we een mooie samenwerking opzetten.

Sandra Boon
Reactie plaatsen