Google rolt December 2020 core update uit
20 december 2020 
in Nieuws
2 min. leestijd

Google rolt December 2020 core update uit

Na zeven maanden rolt Google in december een nieuwe core update uit. Dit is na de januari 2020 core update en de mei 2020 core update de derde grote update aan het Google algoritme in 2020.

Google brengt elke paar maanden een algoritme update uit. Het is zeven maanden geleden sinds de mei 2020 update, die plaatsvond op 4 mei 2020. Daarmee duurde het dit keer iets langer dan normaal voordat Google een nieuwe update uitbracht.

De aankondiging

Google maakte de uitrol van de nieuwe core update bekend via een Tweet met de boodschap: “Later vandaag brengen we een brede core algoritme update uit, zoals we meerdere keren per jaar doen. Het gaat om de December 2020 Core Update.”

Google kondigde aan dat de core update vanaf 3 december live ging. Het duurde een kleine twee weken tot de update op 16 december volledig was uitgerold.

Volgens de SEO community gaat het om een hele grote update. Veel van de sites die zijn geraakt zagen een daling of juist eens stijging van 10% tot meer dan 100% in hun organische zoekverkeer.

Eerdere updates

De meest recente core update was die de mei 2020 core update. Dit was een grote update die verspreid over meerdere weken werd uitgerold. Eerder dit jaar was er ook al de januari 2020 core update. Daarvoor vond de september 2019 core update plaats, die volgens SEO specialisten wat zwakker was. Veel zagen een minder grote impact dan bij eerdere core updates. Google bracht ook in november een update uit, maar die was specifiek gericht op lokale rankings.

Wat moet je doen als je geraakt bent door de update?

Google heeft in het verleden advies gegeven over wat je kunt doen als een core update je rankings negatief beïnvloed. Er zijn geen specifieke acties die je kunt nemen als je geraakt bent. Een daling in je rankings hoeft ook niet te betekenen dat er iets mis is met je pagina’s. Toch is er wel degelijk iets wat je kunt doen.

Google heeft een vragenlijst opgesteld die je kunt nalopen als je site is geraakt door een core update. Volgens Google kun je wat herstel zien tussen core updates, maar je zal de grootste verandering zien na weer een nieuwe core update.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer Google een update doorvoert in zijn algoritme, betekent dat dat je site het beter of slechter kan doen in de zoekresultaten. Door te weten wanneer Google deze updates doorvoert, weet je waar het door komt als er plotseling iets verandert in je Google rankings. Ook kun je zo beter beoordelen of een verandering in je Google posities komt door een verandering die je zelf hebt doorgevoerd of een update van Google.

Nu er een nieuwe Google update is uitgerold, is het een goed moment om in je Google Analytics en rankings te duiken en te kijken of er iets veranderd is.

Bron: SearchEngineLand

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!