De 10 beste Gratis SEO tools
20 december 2013 
in SEO
3 min. leestijd

De 10 beste Gratis SEO tools

Op het internet zijn er talloze handige gratis Seo tools beschikbaar die echt bruikbaar zijn voor je zoekmachine optimalisatie. Weet dat daarnaast er ook betalende SEO applicaties bestaan. Gebruik die wanneer je meer geavanceerde functies, credits of support nodig hebt. Elke online marketeer kent ondertussen wel applicaties zoals Google Analytics, Google webmaster- en Keyword-tool. In dit artikel geven we een overzicht van 10 gratis SEO tools die je waarschijnlijk nog niet kent.

1. SEO Toolbar

Handige plugin die je direct nuttige meta-informatie geeft van elke website die je bezoekt: pagerank, leeftijd, aantal backlinks, inschatting van het aantal bezoekers, ect. Met deze tool kan je voortaan beter inschatten waarom een website qua SEO competitief is. Bekijk zeker de video wat verder op de pagina om te zien hoe uitgebreid deze SEO tool wel is. Jammer dat SEO Toolbar enkel beschikbaar is voor FireFox.

2. Moz SEO toolbar

De Moz toolbar is een must-have plugin voor elke online marketeer. Met behulp van indicatoren als Page Authority, MozRank en Domain Authority kan je direct de SEO waarde van elke site of web pagina inschatten. Praktisch zijn eveneens de Onpage Analysis en de Highlight tools. Minpuntje is dat er wat geheimzinnig wordt gedaan hoe bijvoorbeeld de Page Authority wordt berekend.

3. Pingdom

Een snellere website betekent meer conversies en hogere rankings. Met Pingdom kan je de laadsnelheid van je website heel gemakkelijk meten én krijg je een inzicht van de vertragende factoren. Nadeel is dat je de loading time maar kunt testen vanuit 3 steden en dat je de snelheid niet kunt simuleren voor webbezoeken via mobiele apparaten.

4. PageSpeed Insights

Pagespeed is een product van Google zelf. Vul de URL van een webpagina in en Google analyseert wat je best aanpast om de laadsnelheid te verbeteren, zowel voor desktop als mobiele devices. Deze tool maakt het voor de meeste sites meteen duidelijk dat er nog werk aan de winkel is om de snelheid te verbeteren voor mobiele traffic. De adviezen zijn wel allemaal vrij technisch.

5. SEOClouds

Indexeert Google je webpagina’s wel om regelmatige basis ? Dat is vrij cruciaal voor je SEO posities. Met deze eenvoudige tool kan je direct controleren wanneer de crawlers van de zoekmachine voor het laatst zijn langsgeweest voor een welbepaalde pagina. Helaas geeft de tool niet aan wat te doen bij eventuele problemen.

6. Duplicate Content Checker

Deze tool helpt je snel te controleren op ‘duplicate content’, iets waar Google niet bepaald van houdt. Jouw content kan gelijken op dat van andere websites of pagina’s elders op je site. Het geeft het exacte percentage van overeenkomst weer tussen 2 URL’s. Wat jammer is dat de tool geen uitspraak doet over het percentage van overeenkomst dat toegelaten is zonder bestraft te worden voor duplicate content. Het algemene advies is: zo laag mogelijk.

7. Plag Spotter

PlagSpotter is een online duplicate content monitoring en checking tool. Met enkele muisklikken kan je nagaan of bijvoorbeeld je concurrenten of blogs uit jouw sector content plagiëren. Klik op ‘view details’ om te zien wat als dubbele content wordt aanzien. De tool zou helemaal top zijn als het wat sneller was.

8. Nibbler

Geef de URL van je website in en Nibbler genereert een mooi rapport, met scores van 1 tot 10 voor onder meer je SEO, social media, interne en externe links, website toegankelijkheid, html code en veel meer. Visueel ziet het er allemaal erg verzorgd uit. Wat we missen op Nibbler zijn echt concrete adviezen hoe en waar we de problemen kunnen oplossen.

9. SEOPTIMER

Seoptimer onderwerpt je webpagina’s aan een Onpage Audit en analyseert of jouw site geoptimaliseerd is voor de meta descriptions, page title’s, alt tags, tekst-html ratio, headers, links, robots.txt, sitemap, ect. Seoptimer meld je wat je al goed doet en wat je best aanpast. Het focust vooral op On-page aspecten. Belangrijke SEO factoren als Off-page elementen en social media komen minder aan bod.

10. Fat Joe

Lichtgewicht Chrome plugin om snel en eenvoudig de ranking van een zoekwoord te controleren. Ga naar de website die je wil checken en vul het gewenste keyword + land in . Klaar! Jammer dat het niet beschikbaar is voor Internet Explorer of Firefox.

Wat is jouw favouriete SEO tool ?

Er zijn natuurlijk nog vele andere tools om te helpen bij zoekmachine optimalisatie. Wij zijn benieuwd wat jou favoriete gratis SEO tools zijn!  Laat het ons weten en geef je reactie hieronder.

Over de schrijver
James Groenemans werkt al sinds 2004 voor de online tenniswinkel TennisPlanet.nl, waar hij eCommerce manager is. Daarnaast is hij ook oprichter van Online Marketing Monkey, een internet marketing bureau. Blogt over Internet Marketing en Social media.
Maurice De Busschere
Door

Maurice De Busschere

op 20 Dec 2013

Beste James,Bedankt voor deze waardevolle informatie en ik ga ook zeker gebruik maken van enkele tools zoals de Moz SEo toolbar, PageSpeed Insights, SEOclouds, Plagspotter, Nibbler, SEOptimer en Fat joe. Ik ben vooral zeer te spreken over PageSpeed Insights en Nibbler, deze geven je veel informatie en verbeterpunten voor de websites waarmee je direct aan de slag kunt.Met vriendelijke groet, Maurice De Busschere

James Groenemans
Door

James Groenemans

op 23 Dec 2013

Veel succes met de tools Maurice !

Mark Philips
Door

Mark Philips

op 23 Dec 2013

www.ranks.nl -> diverse gratis SEO tools, zoals de Page Analyzer voor on-page SEO te checken.

James Groenemans
Door

James Groenemans

op 23 Dec 2013

Hi Mark, bedank voor je extra SEO tool !

Albert
Door

Albert

op 25 Dec 2013

Of het de beste zijn weet ik niet, ze zijn allemaal handig. Maar mis zeker onderstaande jongens:Opensiteexplorer.org Ahrefs.com Semrush.com Majestic SEO Raventools Screaming frog SEO Xenu SearchmetricsEn voor de snelle (niet accurate) checks lipperhey of woorank.Groet Albert

James Groenemans
Door

James Groenemans

op 26 Dec 2013

Thanks Albert voor je tips. Daar zitten inderdaad enkele aanraders bij !

dan
Door

dan

op 14 Jan 2014

James,Excellent article and thanks for including Seocloudis in your top 10 best SEO tools.

James Groenemans
Door

James Groenemans

op 15 Jan 2014

Thanks for your comment Dan !

Henk Mulder
Door

Henk Mulder

op 11 Jun 2014

Met de GRATIS tool op www.seoscanning.nl (geen verplichtingen en geen registratie) kan iedereen zo vaak als hij wil een gratis SEO test doen van zijn website.De test produceert een rapport waar ze de verbeterpunten kunnen zien en zelf de SEO ter hand nemen om hoger te komen in de zoekresultaten. De scan is veruit de meest uitgebreide en informatieve gratis scan op het net.Wellicht een overweging waard om een link naar www.seoscanning.nl op jullie lijst met gratis SEO tools op te nemen?

SEO Controle
Door

SEO Controle

op 30 Sep 2014

Ik maak gebruik van seocontrole.nl. Een collectie mooie tools om mijn vorderingen van verschillende websites te volgen en daar waar nodig te corrigeren!

Chelsea Bosters
Door

Chelsea Bosters

op 30 Sep 2014

Aha, best logisch dat je seocontrole.nl gebruikt gezien je mailadres en URL. Maar dank voor de toevoeging.

Mohammad Zain Raza
Door

Mohammad Zain Raza

op 10 Jun 2015

Awesome information i like it i really like SEO Google Adsense

Beautytube.nl
Door

Beautytube.nl

op 24 Jul 2015

Alle seotools bij elkaar: zoekmachinetool.nl

Raul Tiru
Door

Raul Tiru

op 24 Aug 2015

Prima overzicht! Dank dat je de tijd hebt genomen om het zo duidelijk en overzichtelijk weer te geven. Voor een overzicht van Social Media tools: http://www.raultiru.com/online-marketing-tools Ik hoop dat jullie er iets aan hebben :D

Fred van Slingeren
Door

Fred van Slingeren

op 02 Feb 2016

Hoi,ik gebruik zelf sinds een tijdje webtexttool (http://www.webtexttool.com). Voor mij een hele handige tool die me helpt bij zoekwoord analyse (zonder enorme lijsten met cijfers etc, maar met een duidelijk "advies") en de on-page optimalisatie (tijdens het schrijven van de tekst krijg ik aanwijzigingen over hoe b.v. het zoekwoord te verwerken).Groeten, Fred

Saar
Door

Saar

op 04 Mar 2016

Leuke lijst! Plag Spotter kende ik nog niet. Hoe is jouw ervaring met die tool, James? Ik kwam nog een goede resource tegen, misschien een mooie aanvulling:Groetjes, Saar

Martina Vesela
Anna Podzámska
max
Door

max

op 17 Dec 2018

great work thanks for this!

Christopher Cardoen
Door

Christopher Cardoen

op 20 Jun 2019

Dag James, Leuk artikel. Bedankt voor de informatie. Mijn favoriete tools zijn AhRef en Moz en Screaming Frog. Groetjes, Christopher

Jason
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!