Videomarketing: Hoe doorbreek je video-angst?
10 november 2021 
9 min. leestijd

Videomarketing: Hoe doorbreek je video-angst?

Tijdens het IMU verjaardagsevent ontdekten we dat de jarenlange investeringen van Martijn - waarbij hij in elke advertentievideo het beeld kaapte - toch wat hebben opgeleverd. Dat presenteren voor een camera ging hem tijdens het event namelijk heel goed af. Tonny daarentegen, moest er wat meer aan wennen. 

Een beetje ouwehoeren voor de camera’s, mensen aanzetten tot actie, in het moment een leuke grap maken… dat ligt Martijn wel. Hij heeft gemerkt dat het makkelijker wordt naarmate hij het meer doet. Hij was namelijk niet altijd zo goed met een camera. 

Nog maar een paar jaar geleden vond Martijn het behoorlijk ongemakkelijk om op camera te praten. Hij merkte dat zijn stem zwaarder werd als hij iets presenteerde voor een camera. Ook praatte hij veel sneller en gaf hij zichzelf niet de tijd om zinnen te vormen. 

Als je normaal met iemand staat te praten, is het niet erg als je je een keer verspreekt. Op camera wilde Martijn het perfect doen. Hierdoor werd het een gemaakt verhaal. En daar ging het mis. Het werd een opeenstapeling van superlatieven. 

Zo schreeuwde hij bijvoorbeeld tegen de camera: “Je leert hoe je een geweldige, succesvolle, volledig geautomatiseerde, wervelende, bruisende online marketing tornado kunt maken." Dan dacht Tonny: ‘Dat is wel veel’. 

Als het voor de zoveelste keer spaak liep, pepte hij zichzelf weer op. “Nu even goed”, zei hij dan tegen zichzelf. Hij maakte zo 40 takes achter elkaar waarin hij bij elke take op precies hetzelfde punt vastliep. Het feit dat het Tonny wél in één take lukte, maakte dit alles alleen nog maar extra vervelend. 

In de loop van de jaren is er heel wat veranderd. Inmiddels zijn de rollen omgewisseld. Martijn heeft flinke stappen gezet, waardoor het veel natuurlijker voor hem is geworden om een video op te nemen. Dat komt puur doordat hij het vaak heeft gedaan. 

Tijdens IMU Live hield Martijn ook een sessie over videomarketing. Daar willen we het in dit artikel over hebben. Want, wat bleek? Martijn is niet de enige die moeite had met het opnemen van video’s. Bijna iedereen liep ertegenaan. 

Waarom veel mensen nog te weinig doen met video marketing

Video’s renderen en presteren veel beter dan wanneer je met tekst of afbeeldingen werkt. Hier zijn talloze onderzoeken naar gedaan. De percentages verschillen per onderzoek, maar de conclusie is steeds hetzelfde: video werkt het allerbeste. 

Of het nu om advertenties of een verkooppagina gaat. Of misschien wil je mensen aan je binden en vertrouwen opwekken. Video converteert beter én helpt om een betere connectie te creëren.

Tijdens het event was iedereen het erover eens dat hij of zij meer gebruik zou moeten maken van video. Waarom ze het toch niet deden? De voornaamste reden die naar voren kwam, was dat mensen zich onzeker voelden. Ze vonden zichzelf raar klinken, waren niet blij met hoe ze eruit zagen en waren bang voor wat mensen van hen vonden. 

Als je deze belemmerende overtuiging hebt, is het best spannend om video’s op te nemen. 

‘Misschien moet ik toch een keer mimiek leren’

Net als Martijn had ook Tonny er in het begin moeite mee om video’s van zichzelf op te nemen. Hij vond het vreselijk om zichzelf terug te zien en vond zichzelf raar klinken. In zijn hoofd was hij een wervelwind van enthousiasme. Maar toen hij een video terugkeek, dacht hij: ‘Misschien moet ik toch een keer mimiek leren. Intonatie is ook wel een goed idee.’

De eerste video’s die Tonny maakte waren statisch, slecht hoorbaar en slecht belicht. Ook praatte hij heel slecht. Daarom waren de video’s niet te editen. Je kon nergens knippen. Gelukkig is dat in de loop van de jaren steeds beter geworden. 

Hoewel Tonny inmiddels veel ervaring heeft met het opnemen van video’s, pakt hij niet zo snel een telefoon om Stories op te nemen. Als hij zichzelf filmt, denkt hij: ‘Dat ziet er heel anders uit dan ik eruit zie.’ Hij vindt Martijn er juist wél heel natuurlijk uitzien. 

Het boeit anderen niet hoe jij eruit ziet

Tegenwoordig komt Martijn een stuk natuurlijker over op camera dan bij zijn eerste pogingen. Dat heeft hij geleerd door het vaak te doen en schijt te hebben. Hij wilde heel graag in beeld zijn bij IMU. Maar vooral in het begin was dat niet makkelijk. 

In de periode dat Martijn begon met het opnemen van video’s, had hij veel problemen met hoe zijn huid eruit zag. Hij had veel last van roodheid en op de camera zag het er nog erger uit dan in het echt. Vond hij zelf dan. 

Tonny had het nog nooit gezien. Anderen om hem heen zagen het ook niet. Toch kijkt Martijn als hij een video heeft opgenomen nog altijd als eerste naar zijn huid. 

Heb jij ook iets aan jezelf waar je onzeker over bent? Iets waardoor je niet zo goed op video durft? Onthoud dan: nobody cares. Je bent altijd veel kritischer naar jezelf dan naar andere mensen. Als je een groepsfoto niet leuk vindt, komt dat niet omdat je het niet leuk vindt hoe alle andere mensen erop staan. Dat komt meestal doordat je er zelf niet op je best op staat. 

Als jij een boodschap staat te verkondigen, boeit het andere mensen totaal niet hoe jij eruit ziet.

We kunnen dit wel zo zeggen, maar in realiteit blijft het moeilijk om die eerste video’s op te nemen. Martijn had hier in het begin ook moeite mee. Maar hij wist ook dat hij er doorheen moest. Mensen kijken zo’n video voor 10 minuten en gaan dan weer door met hun dag. Zelf blijf je er waarschijnlijk veel langer in hangen. 

De laatste jaren heeft Martijn honderden video’s opgenomen en nu boeit het hem niets meer. Hierdoor kan hij veel makkelijker praten tegen de camera en ziet het er natuurlijker uit als je hem op beeld ziet. 

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij mee zit. Misschien is dat je stem, hoe je eruit ziet of je uitstraling. Zelf zoom je daar extreem op in. Je kijkt naar de wereld alsof iedereen het beter voor elkaar heeft. 

Het is heel moeilijk om uit dat zelfkritische te komen. Maar als je vaker video’s opneemt, gaat het je steeds makkelijker af. Tonny heeft zichzelf nu zo vaak in een podcast-setting gezien dat er voor zijn gevoel geen verschil meer is tussen hoe hij er op video uitziet en hoe hij in het echt is. In zijn eerste paar video’s zat er wel een enorm verschil tussen. 

De negatieve spiraal van oordelen

Dat wat je probeert te bevechten, maak je eigenlijk erger. Misschien ben je onzeker over je kapsel, roodheid of stem. Als je je daartegen gaat verzetten, wordt het alleen maar erger. Misschien ga je het wel helemaal vermijden. Daardoor kom je in de verkramping en ga je juist iets uitstralen wat je niet wilt. Dat is het tegenstrijdige. 

Het is heel nuttig om als het ware buiten jezelf te stappen. Kun je door de ogen van een ander naar een video kijken? Hoe ben je? Hoe klink je? Hoe doe je? Hoe kom je over?

Iedereen gaat door de eerste fase waarin je oordeelt over jezelf. Je ziet jezelf van een afstandje, kijkt terug en analyseert door jouw bril hoe je het hebt gedaan. Je aandacht gaat vooral naar wat je verkeerd hebt gezegd of hoe je had willen overkomen. Je gaat oordelen over jezelf. Dat is de eerste stap en daar kom je bijna niet onderuit. 

Een logische tweede stap is dat je je bewust wordt van het feit dat je te streng bent voor jezelf. Word je bewust van het feit dat je oordelen. Op een gegeven moment ga je oordelen over het feit dat je aan het oordelen bent. En dan ga je in je hoofd zitten. 

De vraag is… hoe kom je daaruit?

Merk je dat je te veel oordeelt over jezelf als je video’s opneemt? Probeer daar dan uitnemen door een komedie rol aan te nemen. Welke patronen zie je? Kun je lachen om de dingen die je graag wilt veranderen?

Als je ergens om kunt lachen, kun je het niet serieus nemen. En als je het niet meer serieus neemt, gaat de druk eraf. Je bent het dan niet meer aan het bevechten en maakt het ook niet meer echter. 

Waarom je het jezelf verschuldigd bent met je kop op camera te gaan

Ga je video’s opnemen, dan is het belangrijk dat je bereid bent om te falen. Het is oké als het niet perfect is. Zo dacht Martijn bij de eerste video’s die hij maakte: ‘De content is goed, maar ik houd er niet van hoe ik overkom’. Anderen vonden het gewoon een goede video. Daarom ging Martijn ermee akkoord dat het online ging. 

Hoe meer video’s je online plaatst en hoe meer andere mensen het als ‘oké’ ervaren, hoe makkelijker het wordt om te accepteren hoe je overkomt op video. Je zult merken dat je helemaal niet zoveel haat op je krijgt als je in eerste instantie denkt. 

En soms krijg je wel haat. Zo reageerde iemand op een van de eerste video’s van Martijn met: ‘Gast, haal even adem’. Dan denkt Martijn: klopt, ik had inderdaad wat meer adem moeten halen. Maar zie het wel in de juiste context. De video kreeg 10.000 views. En slechts één iemand had er een negatieve opmerking over. 

Je kijkt naar je leven vanuit je eigen perspectief en denkt dat anderen dingen precies zo zien als jij. Hierdoor word je super kritisch op jezelf. Maar bekijk het eens realistisch… je bent één van de 17 miljoen Nederlanders. Jouw leven is voor jou heel belangrijk. Maar al die andere mensen die jouw video ergens voorbij zien komen, boeit het niet wat jij zegt of hoe jij eruit ziet. 

Er zullen altijd haters zijn. Maar er is een nog veel grotere groep mensen die je kunt helpen met je boodschap. Je bent het jezelf verschuldigd om een paar haters te krijgen. Anders laat je een hele grote groep mensen niet in aanraking komen met de content waarmee je ze kunt helpen. 

Mensen kijken alleen maar naar zichzelf

Andere mensen die naar jouw video kijken, kijken - net als jij - alleen maar naar zichzelf. Wanneer je naar iemand anders kijkt, zie je vaak vooral de dingen die je herkent of mist in de ander. 

Misschien neem jij een video op en denk je: ‘Ik hoop dat mijn wangen niet rood zijn.’ Aan de andere kant zit iemand die zich zorgen maakt om zijn scheve tanden en denkt: ‘Zie je wel, zijn tanden zijn veel rechter.’ 

Precies op die manier zien wij elkaar soms ook. Martijn dacht een paar jaar geleden nog: ‘Ik wil net als Tonny in één take een video kunnen opnemen’. Tonny had de precieze intonatie en content paraat. Daar was Martijn jaloers op. Aan de andere kant is Tonny juist jaloers op hoe Martijn zo een aantal verschillende advertenties uit zijn mouw schiet. Zelf kan Tonny het vaak maar op één manier. 

Op een gegeven moment zul akkoord moeten gaan met hoe je eruit ziet. Door maar vaak genoeg video’s van jezelf te maken en terug te kijken, word je vanzelf comfortabel met wie je bent. 

Hoog tijd om die video-angst te doorbreken

Heb je dit nu gelezen en denk je: ‘Ik vind het ook wel spannend om een filmpje te schieten?’ Dan is dit jouw moment om eruit te breken! 

Hoe? 

Plaats even een korte story op je Instagram of LinkedIn. Film jezelf en zeg bijvoorbeeld: ‘Hé, ik heb net een podcast geluisterd, Marketingpraat. Ik vind het vet spannend om video’s op te nemen, maar ik ga het toch maar even doen, want ik moet door die barrière heen breken.’ 

Doe je mee? Tag ons dan even, zodat wij het ook kunnen zien. Wij zijn heel benieuwd wat eruit komt! 

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!