arrow_drop_up arrow_drop_down
23 november 2015 

Videomarketing: Een video zegt meer dan 1000 foto’s

Ieder zelfrespecterend bedrijf is bezig om zichzelf online nog beter op de kaart te zetten en transparantie en authenticiteit zijn hierin belangrijke peilers. Je klant moet je immers volledig kunnen begrijpen en vertrouwen. Video speelt hierin een belangrijke rol, want als een foto al meer zegt dan 1000 woorden, wat doet een video dan wel niet?

Er zijn honderden verhalen te vinden van online specialisten die prediken dat content king is. Onder online content verstaan we in principe alles wat je publiceert uit naam van je website. Onder al deze onderdelen van content is video dan wel de koning der koningen, gezien video een enorme impact kan hebben op potentiële klanten.

Zo vergroot video marketing je betrouwbaarheid doordat mensen jou of je producten/bedrijf daadwerkelijk kunnen zien en stimuleert video marketing verkopen, neemt de vindbaarheid toe en blijven mensen langer op je website of YouTube kanaal hangen. Doordat video marketing breed inzetbaar is kun je het gebruiken voor diverse doeleinden. Hieronder een opsomming van een paar leuke voorbeelden waarvoor je video marketing in kan zetten:

  • Kijkje in de keuken
  • Productpresentaties
  • Case presentaties
  • Evenementen verslagen
  • Interviews

Zoals je kunt zien kan video marketing vele kanten op, maar het belangrijkste is nog dat video sterke gevoelens en emoties op kan roepen bij je (potentiële) klanten. Hieronder vind je de 4 belangrijkste emoties die uiteindelijk kunnen leiden tot mooie resultaten:

1. Betrouwbaarheid

Video heeft een groot voordeel tegenover andere soorten content, de menselijke kant die het bedrijven kan brengen. Wanneer echte mensen vertellen over producten, diensten of kennis wordt dit al snel als betrouwbaar gezien. Wanneer je concurreert met een bedrijf kan video zeker net dat laatste duwtje in de rug geven van potentiele klanten om toch voor jou te kiezen.

2. Nieuwsgierigheid

Een goede tactiek in video marketing is het hakken van video’s in stukken, zodat mensen meerdere opeenvolgende video’s moeten bekijken om het uiteindelijke antwoord volledig overzichtelijk te krijgen. Deze tactiek wordt vaak gebruikt door bedrijven die mensen de kans geven de video’s te bekijken als ze bepaalde persoonlijke gegevens achterlaten, die uiteindelijk weer kunnen worden gebruikt in andere fases van online marketing. Ook is video marketing een makkelijke stap om even te kijken zonder er veel moeite voor te moeten doen.

3. Veiligheid

Wanneer een potentiële klant geïnteresseerd is om eventueel zaken met je te doen, gaan ze vaak op zoek naar testimonials en recensies van huidige klanten. Wanneer ze een stukje tekst zien met foto zullen ze vaak maar half overtuigd raken. Wie zegt mij dat deze tekst niet is geplaatst door het bedrijf zelf?

Bij het plaatsen van een video haal je deze onzekerheid bij de klant volledig weg. Ze kunnen zichzelf op deze manier identificeren met de persoon aan de andere kant van het beeld en dit kan ik goede gevallen betekenen dat alle onzekerheid en twijfels in een klap worden weggenomen. Ze zullen je sneller vertrouwen en dit geeft een veilig gevoel, iets wat erg belangrijk is.

4. Vreugde

De 4e, maar zeker ook een van de belangrijkste is vreugde, een van de 6 basisemoties van de mens. Iedereen kent de viral content die het hele internet overgaat, van Nederland tot Japan. Door in te spelen op de kansen die hier liggen en actualiteiten kun je met een beperkt marketingbudget een enorm bereik behalen. Maar dat is niet alles! Door mensen te amuseren zul je ze ook sneller overtuigen, al moet dit natuurlijk wel bij je bedrijfsidentiteit passen.

Al met al liggen er meer dan genoeg kansen met video marketing. Kansen die jullie als bedrijf minimaal tegen het licht moeten houden en overwegen. Want door de enorme groei van online video’s, de verwachting dat YouTube de grootste zoekmachine ter wereld wordt en de voordelen die video marketing heeft tegenover andere soorten content kunnen we niet anders concluderen dat dit een enorme kans is voor elk bedrijf en ik elke branche.

Over de schrijver
Ik ben online video marketeer bij PRSS Films. Ik adviseer klanten hoe zij video optimaal in kunnen zetten om hun doelstellingen te behalen. Je bedrijfsdoelstelling staat hierbij centraal en op basis hiervan maximaliseer ik je online video resultaat. Ik ben onder meer expert op het gebied van Google Analytics, Google Adwords, Videoproduct en videomarketing analyses.
Mari
Door

Mari

op 23 November 2015

Goed artikel. Video is inderdaad de koning van de content, maar ook voor video is context toch wel 'koning der koningen'.

Brent Stevens
Door

Brent Stevens

op 23 November 2015

Bedankt voor je reactie Mari! Daar ben ik zeker mee eens. Tegenwoordig is video de koning van content. Zonder context kan het natuurlijk ook de 'plank' misslaan.

Alex Vis
Door

Alex Vis

op 8 January 2019

Helemaal mee eens! Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een video zegt meer dan een miljoen woorden :)

Reactie plaatsen