arrow_drop_up arrow_drop_down
11 december 2015 

Trendjacking: Hoe speel je in op trends op social media?

Inspelen op populaire trends is een geweldige manier voor merken om interactie met hun volgers via sociale media te ondernemen. Echter, hoewel deze slimme tactiek tot goede resultaten kan leiden, waaronder betrokkenheid, interactie en het bereiken van een publiek, is het ook een tactiek die met de nodige voorzichtigheid en zorg moet worden benaderd. Er kunnen namelijk zaken goed mis kan gaan! Zeker als de trend plaatsvindt rond gevoelige of controversiële onderwerpen. Het is de bedoeling om jezelf bij gesprekken te betrekken die over je merk of branche gaan en te reageren op de huidige trendy onderwerpen die daaraan verbonden zijn. Voordat je enthousiast bovenop het eerste trendy onderwerp springt, zijn hier nog enkele tips over hoe en wanneer je deel zou kunnen nemen aan een gesprek:

1. Reageer op relevante trends

Dit lijkt een tip die iedereen met gezond verstand zou kunnen bedenken. Maar onderschat het niet. Je dient ten aller tijde op de hoogte te zijn van elke nieuwe trend op de social media, dus doe geregeld zoekopdrachten, lees nieuws en stel waarschuwingssignalen in die je informeren over de meest recente trends. Waarom? Je moet namelijk kiezen of ze wel of niet nuttig kunnen zijn voor uw onderneming. Sommigen trends zijn passend en gerelateerd aan je doelgroep en je merk, terwijl anderen gewoonweg een verspilling van je tijd blijken te zijn. Er is niets meer voor de hand liggend én meer irriterend voor de dagelijkse gebruikers van social media, dan merken die in proberen te spelen op trends die volkomen irrelevant zijn voor hun producten of diensten. Als je te ver over je eigen grenzen moet reiken om een verband met een bepaalde trend te kunnen maken, dan ben je beter af door het eenvoudigweg niet te proberen. Trendjacking hoeft niet altijd extravagant en buiten de lijntjes te zijn. Het kan ook iets eenvoudigs zijn, zoals bijvoorbeeld een online warenhuis wat tweets de wereld instuurde om de collectie theeserviezen onder de aandacht te brengen en daaraan de hashtag #nationalafternoonteaweek koppelde. Een onderwerp wat zeer relevant was ten opzicht van de producten die men op die manier probeerde te verkopen.

2. Vraag om een second opinion

Misschien heb je een geweldige trend ontdekt, die relevant is voor je merk en heb je naar aanleiding daarvan een dynamische reeks tweets en Facebook-updates samengesteld, waarmee je snel kunt reageren op die trend. In de wereld van social media komen en gaan trends razendsnel. Maar haastige spoed is zelden goed. Het is in dit geval echter nog altijd een goed idee, om eerst andere mensen te vragen om even naar je ideeën te kijken voordat deze worden gepubliceerd. Leg je teksten bijvoorbeeld voor aan iemand anders in het marketingteam. Zoals hierboven vermeld, hoef je alleen maar aan gesprekken en trends mee te doen die relevant voor je bedrijf of organisatie zijn. Houdt je je daar niet aan, dan verlies je zonder twijfel een deel van je publiek.

3. Verlies de waarde van je merk niet uit het oog

Als je inspeelt op een trend, is het belangrijk dat je eenduidig de waarde van je merk naar buiten brengt via de berichten aan je doelgroep. Je moet herkenbaar blijven voor je publiek; een eenduidig stemgeluid en een rotsvaste identiteit zijn cruciaal voor je branding. Het is niet de moeite waard om op dat vlak offers te maken vanwege de aard van een bepaald trendy onderwerp. Als je de snaar goed weet te beroeren krijgen uw verwijzing een veel subtieler karakter en krijg je meer respect toebedeeld van de doelgroep die u probeert te bereiken. Een goed voorbeeld van een merk wat met succes insprong op een trend is donutverkoper KrispyKreme. Zij speelden in op de trendy Twitter hashtag #IOnceHadABossWho en kwamen met de tweet “Raise your hand if you can say this? ?#IOnceHadABossWho Gave me doughnuts.” Heb je zelf opmerkelijke en/of succesvolle trendjacks gezien? Deel ze dan zeker hieronder in de comments! Bron: SocialB
Over de schrijver
Jeroen is commercieel eigenaar van het MKB gespecialiseerde Intelligent Online. In het verleden werkte hij voor grote merken als OHRA en Hostnet op de online marketing afdelingen. Als all round online marketing professional adviseert hij klanten over hun vindbaarheid op internet maar ook over social media, e-mail marketing, display marketing en affiliate marketing. Jeroen is van huis uit bedrijfseconoom en marketeer. Hij behaalde in 2005 zijn Bachelor Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Utrecht en in 2007 een master degree marketing aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Deze combinatie helpt hem om rendabele marketing campagnes te voeren.
Reactie plaatsen