Tips voor het inzetten van video voor jouw website
27 april 2020 
5 min. leestijd

Tips voor het inzetten van video voor jouw website

Jezelf laten zien is een onderdeel van online ondernemen dat vaak wordt vermeden. En dat is op zich begrijpelijk, want het kan best spannend zijn om jezelf te laten zien. Zeker wanneer je niet weet voor WIE jij straks te zien hebt. Het internet is immers behoorlijk anoniem (sort of). Toch is het héél erg belangrijk dat je jezelf wél laat zien. Of je nou een online ondernemer bent of een ondernemer die online meer klanten wilt trekken naar een offline bedrijf… Als je klanten wilt krijgen, zal je hun vertrouwen moeten winnen. En iets of iemand vertrouwen op het internet, dat doe je niet zomaar.

Daarom is het dus belangrijk dat je jezelf laat zien. En de beste manier is toch echt door middel van video’s. Foto’s zijn óók heel leuk. Maar in een video kan iemand je zien, je lichaamstaal lezen, je vibe zien, je hele uitstraling zien. Dat kan een foto niet bereiken. En een geschreven stukje tekst al helemaal niet.

Anyway… Het maken van een video is best wel spannend. Daarom krijg je van mij 10 handige tips die jou zullen helpen bij het maken van video’s.

01. Maak vooraf een plan

Zo simpel mogelijk. Vooral niet een uitgebreid plan maken, dat haalt álle spontaniteit uit de video. Schrijf op een notitieblaadje een paar punten die je wilt bespreken. En denk na over wat je wilt bereiken met deze betreffende video. Het is fijn om een beetje in gedachten te hebben wat een goed plan is, maar snijd jezelf niet in de vingers door een heel script te gaan schrijven. Dat werkt meestal averechts :)

02. Blijf oefenen en geef niet op

Het duurt gewoonweg even voordat je het écht onder de knie hebt. Het slechtste wat je kunt doen is gelijk opgeven als het niet in 1x lukt. Het klinkt als een open deur (en dat is het eigenlijk ook), maar toch is dit iets waar veel ondernemers mee de fout in gaan. Die zeggen na 1x proberen “Nou zie je wel, dit is niks voor mij”.

03. Wees geen perfectionist

Dat sluit mooi aan bij de tip van hierboven. Bij het maken van video’s (en vooral wanneer je zelf in beeld bent!) is het echt heeeul moeilijk om niet te kritisch te zijn. Het geeft niet als je een paar keer per ongeluk “uhhh” zegt. Of als je even niet uit je woorden komt.

Maak je een belangrijke video voor een salespage, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat het een professioneel filmpje is. Maar weet je, ik kán geen maken van 30-90 minuten zonder mij een paar keer te verspreken. Zonder dat ik een keer naar adem moet happen, omdat ik te enthousiast praat. Zonder dat ik een paar keer uuhh zeg. En zonder dat ik een paar keer afdwaal van het onderwerp. Bij zulke lange video’s is dat gewoonweg niet mogelijk. So be it.

Plus, als je té kritisch bezig bent tijdens het filmen, is er niks spontaans aan je video. Je let dan namelijk alleen maar op jezelf i.p.v. dat je je focust op je content.

Bonus tip: vergeten iets te vermelden in je video? Schrijf dat dan erbij/eronder, in plaats van dat je de hele video opnieuw gaat opnemen. Ik plaats het dan vaak als “bonus tip”, dan klinkt net alsof ik iets extra geef. De waarheid is dat het ik het gewoon was vergeten. 🤣

04. Doe alsof je tegen een klant of kennis praat

Het is best wel ongemakkelijk om tegen een camera te praten. Of tegen je laptop, zoals ik dat meestal doe. Het voelt heel onnatuurlijk. En als je je daar bewust van bent, dan is het erg lastig om spontaan over te komen in de video.

Wat ik dan altijd doe: ik doe alsof ik tegen een klant of tegen een kennis aan het praten ben. Dan klinkt het meer alsof ik een gesprek met iemand heb (wat minder awkward voelt voor mij) en de mensen die later de video bekijken, hebben meer het gevoel dat ik tegen hen praat i.p.v. van tegen een muur. Je gaat onbewust ook veel enthousiaster praten.

05. Bewaar alles wat je maakt

Bewaar alle video’s en alle content die je maakt, want dat kan altijd nog van pas komen. Een leuke compilatie met bloopers is geweldig voor Facebook en Instagram. Maar ook de video’s die wél zijn gelukt; bewaar ze goed.

06. Zet je over je angst heen

Ja, dat klinkt (alweer) als een open deur. Maar echt… Til jezelf over die drempel. Zodra je het eenmaal hebt gedaan, zal je zien dat het helemaal niet zo eng is. Sterker nog, misschien vind je het wel leuk. Toen ik jaar geleden begon, durfde ik niet eens een foto van mijzelf op mijn website te zetten. Nu doe ik livestreams op Facebook en ik vind het nog leuk ook.

07. Probeer niet alles in 1x te doen

Dat vereist een beetje uitleg… Als je probeert om een tekst op te dreunen (laten we zeggen in totaal een twee minuten) dan is de kans héél groot dat je je verspreekt, dat je een uuhhh laten vallen en/of dat je even de weg kwijt bent in wat je wilt vertellen. Probeer dan ook niet om 2 minuten lang perfect te praten. Splits het op.

Als je de video ziet op mijn salespagina van de WebAcademy.nl Club, zie je dat ik 3 keer in beeld kom. Ik heb de tekst die ik wilde vertellen verdeeld over drie opnames. Man man man, dat maakt het een heel stuk makkelijker haha ;) Plus, ik heb de opnames gedaan vanuit drie verschillende posities, waardoor de video wat minder saai lijkt.

Dus: wil je veel vertellen? Splits het op in meerdere opnames.

08. Leer enkele simpele basistechnieken van video software

Met een paar simpele technieken kun jij jouw video een echte boost geven, waardoor het professioneler zal overkomen. Bespaar jezelf echter de kosten van een uitgebreide cursus over het monteren en editen van video’s ;)

Met de standaard software (zoals iMovie) kun je alle basistechnieken al uitvoeren. En je hoeft écht niet gelijk vanalles te leren. Leer jezelf echter wel een paar simpele dingen aan;

  • Video en audio wegknippen. Zodat je de eerste seconden en laatste seconden van een video weg kunt halen.
  • Audio zachter of harder zetten.
  • Twee (of meer) opnames combineren in één video.

Daarnaast is het ook leuk als je een afbeelding (of een logo) kunt toevoegen, maar dat is niet nodig. De drie bovenstaande punten zijn echt het belangrijkst.

09. Zet je video in bij meerdere kanalen

Hoe zonde is het als je uren bezig bent met een video je deze vervolgens op je website kwakt en er niks meer mee doet?! Zet je video ook in bij je nieuwsbrief en bij je social media kanalen. En over een aantal weken wéér. Niks mis met het recyclen van goede content.

10. Eindig met een call-to-action

Eindig je video met een call-to-action, indien van toepassing (en indien relevant!). Nodig een kijker uit om een afspraak met je te maken. Om je gratis weggevers te downloaden. Om je website te bekijken. Etc. etc.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!