arrow_drop_up arrow_drop_down
Investeren in een bedrijfsvideo of branded content video?
29 juli 2014 

Investeren in een bedrijfsvideo of branded content video?

Vraag jij jezelf wel eens af of het bedrijf niet ‘iets' met video moet doen? En kom je dan vaak niet verder dan het laten maken van een bedrijfsvideo? Dan biedt dit blogartikel je inspiratie voor andere en efficiëntere vormen van videomarketing. Je krijgt hier namelijk inspiratie voor een andere insteek van videomarketing en wat voor type brandedvideo's toch viral gingen.

Vraagje: Hoe vaak zoek jij op YouTube naar bedrijfsvideo?

Het is fascinerend hoeveel bedrijfsvideo's er worden gemaakt. Terwijl dit een medium is waar jij, als potentiële klant van andere bedrijven, waarschijnlijk zelden naar zoekt, dus waarom verwachten we dit wel van de potentiële klanten van ons eigen bedrijf?

In een tijdperk waarbij de dialoog steeds belangrijker is blijft dit een vreemde eend in de bijt. Beste ondernemers en marketeers er zijn ook andere opties als het gaat om videomarketing….

Hoe kan jouw bedrijf veel views en dus veel naamsbekendheid/-bewustheid realiseren?

Besteed het videomarketingbudget om een branded video te maken. Inspiratie:

  • een maatschappelijk beeld/probleem aansnijdt dat past bij de marketingdoelgroepen
  • gebruik een mix van emoties die passen bij jullie bedrijfs-/merkwaarden (humor/angst/verdriet/vreugde)
  • laat de bedrijfsnaam subtiel vallen
  • zorg dat het boeiend is en aansluiting heeft op de doelgroepen
  • investeer in de verspreiding van de video (ambassadeurs, social media enzovoorts)

Branded content video: Always geeft antwoord

Always is bekend van de inlegkruisjes en het maandverband. Toch scoort het merk tegenwoordig hele andere hits met hun videomarketing. Ze zetten zich in om maatschappelijke onderwerpen (vrouw-gerelateerd) bespreekbaar te maken. Soms met een dikke knipoog en soms bloedserieus.

Humor met First moon party de branded content video

In de First Moon Party geeft Always een dikke knipoog naar de maandelijkse vrouwencyclus. In de video wordt je van begin tot eind vermaakt (mits je hetzelfde gevoel voor humor hebt als de maker en ik). Op het einde wordt subtiel het ‘Hello Flo Starter Kit' gepromoot.

Dat deze aanpak succesvol is blijkt uit de cijfers: in één maand tijd ruim 25,9 miljoen kijkers op YouTube (landsgrenzen overscheidend) en de video is diverse malen gedeeld op sociale media (viral). Daarnaast hebben ze meer dan 33.000 abonnees op het Hello Flo YouTube-kanaal (waar ze nu helaas niets mee doen). Met 8.400 reacties een geslaagde campagne om de ‘HelloFlo period starter kit' onder de aandacht te brengen bij een groot publiek.

Maatschappelijk beeld #LikeAGirl in branded content video van Always

Met deze video creëert Always aandacht voor de maatschappelijke betekenis van ‘like a girl'. Ondanks dat deze video zich richt op Amerika is het een herkenbaar fenomeen: ‘je rent als een meisje', ‘je slaat als een meisje' zijn ook in ons kikkerlandje geen complimenten.

In deze video legt Always de vinger op de pijnlijke plek, door tienermeisjes te vragen om dingen ‘als een meisje' te doen, hetzelfde wordt gevraagd aan jonge meisjes. Het verschil is verbluffend. Always komt als merknaam subtiel voorbij als trendbreeker door de negatieve associatie om te buigen naar een positieve associatie.

Vertekende schoonheidsidealen in de branded content video van Colbie Caillat

De nieuwe singel van Colbie Caillat (van de hit Bubbly) Try zet een krachtig statement neer over schoonheidsidealen en de Photoshop en bewerkingscultuur van de showbusiness. In deze videoclip staan prachtig opgemaakte en geshopte vrouwen die langzaam terug veranderen naar hun natuurlijke schoonheid. Uiteraard is de tekst van het liedje ook spot-on. Het gaat er uiteindelijk om dat wanneer je alleen bent, of je dan blij bent met jezelf.

De videoclip verschijnt op diverse social media, niet vanwege het prachtige nummer, maar vanwege de krachtige video. Binnen een maand tijd is de video meer dan 17 miljoen keer bekeken en zijn er meer dan 9000 mensen die hebben gereageerd. Een popster is niet meer dan een personal brand – dus een dergelijke aanpak kan zeker inspirerend zijn voor bedrijven.

Heb jij ook inspirerende branded content video's? Deel ze in een reactie op dit artikel!

Over de schrijver
Aangenaam ik ben Sayna, schrijfster van ‘Hoe zet ik social media efficiënt in voor mijn onderneming?’ en ’4 C’s voor succesvolle online communicatie’. Gastdocent aan de Hogeschool Utrecht voor de vierdejaars minor E-marketing & Social media. Als financieel, HR of IT adviesbureau lever je kwaliteit en concurreer je liever niet op prijs, want ooit bereik je de bodem. De Gouden Ananas zet zich in voor adviesbureaus met een groei-ambitie en helpt deze te realiseren door verfrissende, prikkelende, efficiënte en soms persoonlijke merk- en marketingcommunicatie.
Reactie plaatsen