TLD (topleveldomein)

Een topleveldomein (ook wel TLD, in het Nederlands hoogste-niveaudomein) is het meest rechtse deel van je domeinnaam, dus de letters na de laatste punt. Bij www.imu.nl is .nl de TLD(extensie).Er zijn verschillende soorten TLD’s op het internet te vinden. Deze zijn in te delen in de volgende categorieën:
  • ccTLD: dit is de meest bekende en veelvoorkomende TLD, namelijk de country code Top Level Domain. De ccTLD geeft aan vanuit welk land of onafhankelijk grondgebied te website opereert. Een ccTLD bestaat uit de 2-letterige landcode die volgens de ISO 3166-1 norm is vastgelegd. Er zijn wereldwijd momenteel zo’n 250 ccTLD’s. Voorbeeld: .nl (Nederland), .be (België), .eu (Europa) en .aw (Aruba).
  • ccSLD: dit is een country code Second Level Domain, oftewel een subextensie die hoort bij het TLD van een land. Deze worden vooral gebruikt door bedrijven of organisaties die werken in het land waar ze de TLD van gebruiken. Voorbeeld: .co.uk (commercieel bedrijf in Engeland), .org.au (non-profit organisatie in Australië), .edu.bw (educatieve instellingen in Botswana en .gov.us (overheidsinstanties in Amerika)
  • gTLD: de gTLD is een generic Top Level Domain, wat zoveel betekent als een domeinextensie welke niet aan een bepaald land of instelling toebehoort en in principe door iedereen geregistreerd kan worden. De eerste gTLD’s waren .com, .edu, .gov en .org. Tegenwoordig zijn gTLD’s onder te verdelen in sTLD’s (sponsored TLD’s, kunnen dus gekocht worden) en uTLD’s (unsponsored). Voorbeelden sTLD’s: .aero (voor luchtvaart en transport), .mil (voor Amerikaanse strijdmacht), .travel (voor reisorganisaties) of .amsterdam (voor iedereen die in Amsterdam woont of werkt of zich Amsterdammer voelt). Voorbeelden uTLD’s: .com (in principe bedoeld voor bedrijven maar inmiddels beschikbaar voor iedereen), .biz (bedoeld voor bedrijven), .info (informatief), .net (netwerk, oorspronkelijk bedoeld voor ISP’s, nu voor iedereen beschikbaar).
  • iTLD: dit is een infrastructure Top Level Domain en wordt alleen gebruikt voor doelen op het gebied van de infrastructuur van het internet en internetprotocollen.