Google laat mogelijk meer short-form video zien in zoekresultaten
11 april 2022 
in Nieuws
3 min. leestijd

Google laat mogelijk meer short-form video zien in zoekresultaten

Google werkt aan een manier om meer short-form video te laten zien in zoekresultaten. Volgens Google is het een duidelijk en beknopt formaat om bepaalde zoekopdrachten te beantwoorden.

Dit nieuws werd bekendgemaakt in een aflevering van de Search Off The Record podcast door Google Product Manager Danielle Marshak. In de aflevering gaat Marshak in gesprek met Gary Illyes en Lizzy Sassman, beide onderdeel van het Search Relations team binnen Google.

Na ongeveer 17 minuten komt het onderwerp short-form video’s ter sprake. Naast dat het duidelijk wordt dat Google meer korte video’s wil laten zien in zoekresultaten, laat het Search Relations team van Google ook weten zelf dit soort video’s te willen gaan maken.

Meer short-form video’s in Google?

In de discussie definieert Marshak een ‘korte’ video als: een video korter dan 5 minuten die verticaal is opgenomen. Volgens Marshak heeft dit formaat de mogelijkheid om veel informatie in een korte tijd over te brengen.

Omdat korte video’s heel nuttig kunnen zijn voor zoekers, overweegt Google om ze meer te laten zien in de zoekresultaten.

Zoals Marshak vertelt:

“Dit formaat is heel cool doordat het zo beknopt is. Je kunt veel informatie en verschillende perspectieven toevoegen in een korte tijd. Daarom denken we dat dit type content nuttig is voor veel verschillende soorten zoekopdrachten. We zijn aan het experimenteren met hoe we het vaker kunnen laten zien aan gebruikers.”

Wat voor korte video’s laat Google zien?

In het gesprek wordt aan Marshak gevraagd om voorbeelden te geven van informatieve korte video’s die Google mogelijk laat zien in de zoekresultaten.

Ze geeft een voorbeeld van een video die laat zien hoe je een recept maakt:

“Stel, je zoekt naar nieuwe ideeën om bananenbrood te maken. Nu zie je vooral traditionele recepten en langere video’s. Maar je kunt ook korte video’s zien die je in korte tijd een nieuwe manier of nieuw perspectief laten zien.

De voorkeuren van mensen verschillen. Sommigen lezen liever, sommige kijken liever een langere video en sommige mensen geven de voorkeur aan korte video’s.

We willen veel verschillende opties geven om informatie over te brengen, in het formaat dat het meest bij een gebruiker past.”

Ilyes laat weten dat hij fan is van korte video’s en zelf overweegt om er ook een paar te maken, waarin hij mensen leert over Google Search:

“Ik hou van korte video’s en zie veel instructievideo’s op websites. Ik denk dat we op een gegeven moment ook dit soort video’s kunnen maken voor educatieve doeleinden.

Ik weet nog niet of we nu al op dit punt zijn, maar ooit, vooral als ik zie dat de zoekmachines het oppakken en het op een goede manier laten zien, zouden we ervoor moeten gaan.”

Hoe gaat Google short form video laten zien?

Google laat korte video’s zien door ze te crawlen en indexeren zoals elke andere vorm van content. Dit wordt al voor een deel gedaan met Google web stories en volgens Ilyes kan dit ook werken voor andere video’s.

Aangezien TikTok video’s een URL hebben die je kunt bezoeken vanuit een webbrowser, is Google ook in staat om ze te indexeren voor zoekresultaten.

Zoals Ilyes zegt: “Je kunt het openen op een laptop en je eindigt op een webpagina waar je de video kunt bekijken. Je hebt de TikTok app niet nodig om de video te bekijken. Daarom kan ik me voorstellen dat we deze video’s uiteindelijk ook kunnen indexeren.”

Korte video’s op platformen als Snapchat en Instagram kunnen volgens deze theorie niet worden geïndexeerd door Google, aangezien je de app nodig hebt om ze te bekijken.

Bron: Search Engine Journal

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!