Een tabel maken in WordPress
12 november 2013 
1 min. leestijd

Een tabel maken in WordPress

Soms kan het erg handig zijn om een tabel te gebruiken op je WordPress website. Zelf gebruik ik vaak tabellen om informatie (zoals contactgegevens of prijslijsten) op een overzichtelijke manier te plaatsen. Zelfs als je tabel geen opmaak heeft kan het ervoor zorgen dat je informatie beter te begrijpen is, omdat je content dan beter is uitgelijnd.

Installeer de WordPress plugin

Ik gebruik de plugin MCE Table Buttons, omdat deze erg makkelijk te gebruiken is in de editor. Installeer en activeer deze plugin. Weet je niet hoe je een plugin moet installeren?

Tabellen toevoegen in je pagina/bericht

Zodra de plugin is geïnstalleerd en geactiveerd verschijnt er in je editor een extra knop/button. Op dit moment is slechts één knop actief, namelijk de bovenste knop: Tabel. Daar kun je kiezen hoeveel rijen en kolommen de tabel dient te hebben. Zodra je de tabel hebt geplaatst kun je er tekst (en eventueel afbeeldingen) in zetten.

De tabellen bewerken

Om de tabellen vervolgens te bewerken, zet je de muis IN een van de tabellen (eventueel op een specifieke plek) en ga je weer naar de knop in je editor. Je kunt dan o.a. extra rijen en kolommen toevoegen. Let op: ga niet schuiven met de lijnen van de tabel! De tabel is dan namelijk niet meer responsive (en zal dan dus niet meer meeschalen op kleinere beeldschermen zoals smartphones). Je kunt dus niet zelf bepalen hoe breed de kolommen getoond moeten worden.

Hoe de tabel wordt opgemaakt, is afhankelijk van de WordPress theme die je gebruikt. Je kunt niet zelf de opmaak ervan bepalen met deze plugin.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Marchal
Door

Marchal

op 04 May 2015

Ik zag uw artikel op precies het goede moment. Is er nog meer te vertellen? Bijvoorbeeld de letter grootte? Vriendelijke groet, Marchal

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 06 May 2015

Hey Marchal, De lettergrootte van een tabel kun je in de meeste WordPress themes niet aanpassen. Hier heb je dan technische kennis voor nodig.

Martin
Door

Martin

op 28 Sep 2015

kan je daarmee ook een tabel maken waarmee je de achtergrond en letter kleur kan bepalen? Groetjes Martin

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 29 Sep 2015

Hey Martin, Nee, dat is niet mogelijk. Dat dien je in de stylesheet van je WordPress theme aan te passen (mits je daar kennis van hebt).

Wim ter Haar
Door

Wim ter Haar

op 19 Jan 2016

Hallo Sandra, Als ik een tabel uit "Calq" LibreOffice kopieer naar een concept bericht in wordpress dan is het resultaat hetzelfde als de plugin MCE Table Buttons. Ik wil graag de interne lijnen zien, hoe gaat dat dan? Wim

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 19 Jan 2016

Hallo Wim, Je kunt beter geen teksten/tabellen kopiëren vanuit tekstverwerkingsprogramma's, hiermee kopieer je namelijk meestal een heleboel extra (overbodige) codes. De opmaak van een tabel wordt bepaald in de CSS file.

Marinus
Door

Marinus

op 20 Sep 2016

Hoi Sandra, Hoe kan ik vervolgens een foto in een cel plakken? Gr, Marinus

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 20 Sep 2016

Hey Marinus, Je kunt een afbeelding in een cel plaatsen door je muis in die betreffende cel te zetten en vervolgens via de knop "Media toevoegen" een afbeelding te plaatsen (zoals je normaal gesproken ook een afbeelding kunt toevoegen).

Ed Timmermans
Door

Ed Timmermans

op 05 Apr 2017

Hallo Sandra, Kun je een tabel invoegen zonder dat je het frame van een tabel ziet op een pagina? Groetjes Ed

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 05 Apr 2017

Hey Ed, Ja, dat is wel mogelijk. Maar de stijl (de frame) is afhankelijk van de theme waar je mee werkt, dus waarschijnlijk is het niet mogelijk zonder zelf in de CSS te knutselen.

Michael
Door

Michael

op 21 Aug 2017

Hallo Sandra, Alles lukt prima alleen krijg ik steeds dat de kleuren verdwijnen als ik met mijn muis over de tabel beweeg. Er ontstaat een conflict tussen menu en de tabel van een pagina. Ik heb een tabel in een tabel geplaatst is dat het probleem. Ben jij hiermee bekend? Groetjes Michael

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 21 Aug 2017

Hey Michael, Een tabel in een tabel is sowieso niet aan te raden (en ook niet nodig). Het kan zijn dat jouw thema gewoonweg niet de juiste codes bevat voor een tabel OF dat je een plugin gebruikt die 'vloekt' met jouw thema.

Thea
Door

Thea

op 26 Oct 2017

Sandra, Een tabel invoegen lukt. Nu wil ik die tabel gebruiken om evenementen in te zetten. De volgorde moet op datum zijn. Is er een soort alfabetisering op datum of nummer mogelijk? Zo ja, kan ik een kolom aanmaken met nummer en die onzichtbaar maken?

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 26 Oct 2017

Hey Thea, Volgens mij is daar geen functie voor :) Is het in dit geval niet handiger om een plugin te gebruiken voor de evenementen?

Irene
Door

Irene

op 05 Jun 2018

Hallo Sandra, Ik heb een tabel met vrij veel regels en wil de hoogte van de regels graag wat indikken. Maar wat ik ook probeer (rijhoogte aanpassen in cel eigenschappen of rij eigenschappen, of in HTML de height aanpassen), de spatiëring blijft heel ruim. Heb jij een tip?

Jan de Boer
Door

Jan de Boer

op 14 Nov 2018

De tags cellspacing en -padding werken niet meer in HTML 5. Ik heb cellspacing gevonden. Echter ik kan niet vinden wat ik voor padding moet toevoegen aan de CSS en welke tag aan de tabel. Weet jij dat?

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!