IMU’s Figure Friday en de DISC Analyse
Algemeen
IMU Redactie
van imu.nl
Algemeen
07/31/2018
4 min
0

IMU's Figure Friday en de DISC Analyse

07/31/2018
4 min
0

tekst

De Figure Friday

Eens per maand komen we met de teams van de IMU, Phoenix, Huddle en Switch op de Herengracht bijeen om alle mooie resultaten van de afgelopen maand te bespreken. De zogenaamde ‘Figure Friday’. Super leerzaam. En gezellig!

We combineren deze Figure Friday vaak met een leuke groepsactiviteit zoals een interessante kennissessie, bootje varen in Amsterdam of een duik in het ijsbad om de Iceman/  woman in onszelf los te maken.

De DISC Analyse

Vorige keer stond voor ons een zogenaamde DISC analyse op de agenda. Het doel: erachter komen welke ‘types’ wij in onze organisatie hebben, hoe we samen onze sterke kanten beter kunnen benutten en onze valkuilen beter kunnen herkennen. De DISC analyse geeft je inzicht in wie je in de kern bent en wat je ideale werkomgeving is zodat je optimaal tot je recht komt. De DISC methode maakt onderscheid in 4 verschillende karaktervormen, in 4 verschillende kleuren:

DISC-modelDisc Analyse

Ben je bijvoorbeeld extravert of introvert? Meer taakgericht of mensgericht? De resultaten zijn gebaseerd op een online vragenlijst met ongeveer 25 rijtjes bestaande uit 4 woorden. Bij ieder rijtje moesten we aangeven welk woord het meest en het minst bij ons past. Deze analyse hebben we allemaal een week van tevoren online ingevuld.

Aan de slag met Nienke en Selma van TalentFirst

Coaches Nienke en Selma van TalentFirst kwamen vervolgens bij ons langs, gewapend met een stapel rode mappen. We kregen allemaal een map overhandigd met onze persoonlijke resultaten van de DISC test. We keken ze in en bespraken ze met de groep. Wie zijn de introverten en wie de extraverten onder ons? Wie zijn de leiders, de inspirators, de organisators, de sociale wonders, de analytici, de denkers, de creatievelingen enzovoorts.

Zo leren we van elkaar wie iedereen in de kern is maar ook hoe je het beste om kunt gaan met je collega’s:

disc-analyse-4-typen

DISC basisstijl en responsstijl

Ook wordt er bij een DISC analyse onderscheid gemaakt tussen je basisstijl (je instinctieve, natuurlijke gedrag) en je responsstijl (je gedrag op werk en in andere sociale situaties). Het is interessant om te zien of er verschillen tussen je basis- en respons kleuren zitten.

Wanneer dat het geval is dan gedraag je je op je werk namelijk anders dan dat je in de kern bent. Of beter gezegd: je maakt niet optimaal gebruik van je natuurlijke sterktes en/of je bent misschien genoodzaakt om te handelen in situaties waar je niet sterk in bent. Op een goede dag zul je daar minder last van hebben maar wanneer je onder stress komt te staan zul je zien dat je ‘terugvalt’ in je natuurlijke stijl. Je collega’s kunnen dan verward raken omdat ze een heel andere kant van je zien.

Ook kan het gebeuren dat je onder stress (of bij teveel vrije tijd) je goede eigenschappen gaat ‘overdrijven’. Een doorzetter kan zo een drammer worden en een perfectionist bijvoorbeeld een uitsteller.

Op het matje…

Uiteindelijk werd ieders positie binnen het bedrijf mooi duidelijk gemaakt door middel van een grote mat op de vloer. Op deze mat staan 8 ‘gedragszones’ uit het DISC model in verschillende kleuren en de analyse wees iedereen een eigen plekje toe. Ontzettend leerzaam!

disc-analyse-bedrijf-team-imu

Reacties van ons team op de DISC Analyse:

Joris: “Op voorhand was ik erg sceptisch over de resultaten van de DISC test, maar ik kon me heel erg goed vinden in de resultaten en was zelfs verbaasd over de mate waarin de resultaten in sommige gevallen de werkelijkheid weerspiegelden.”

Dennis: “De DISC Analyse was erg waardevol wat mij betreft. Dankzij de test en de uitslag begrijp ik beter hoe ik mezelf gedraag bij ons op kantoor, ook heb ik veel beter inzicht gekregen in het gedrag van collega’s en waar onze sterke en zwakke punten liggen als team. Door het gedrag van mezelf en anderen te begrijpen (en te verbeteren) wordt ons team alleen maar sterker.”

Joost: “Ik wist niet helemaal wat ik kon verwachten van de DISC-training. Hoe zou dit in zijn werk gaan en wat zou er uitkomen? De uitkomst was vrij accuraat en leuk om te lezen. Niet direct een eye-opener, maar nu weet ik in ieder geval dat ik mezelf goed ken. En daarnaast ook op de goede route zit wat betreft het leggen van de juiste focus voor zowel privé als werk om mezelf verder te ontwikkelen.”

Douwe: “Onze DISC sessie was tof om te doen! Ik heb nieuwe dingen over mezelf geleerd en wil graag nog wat dieper in de resultaten duiken. Leuk ook om met het team te doen, zo krijg je een beetje een inzicht in de samenstelling.”

Mischa: “De uitkomst van de DISC test kwam verrassend goed overeen met mijn persoonlijkheid. Bij het maken van de test zelf had ik niet gedacht de de uitkomst zo accuraat zou zijn! De analyse vond ik erg waardevol omdat het de sterke en zwakke kanten van mij naar voren haalt, waardoor ik daar beter rekening mee kan houden bij mijn werk. Het was ook leuk om te zien wat de uitkomst was van mijn collega’s.”

Martijn: “Uit de DISC analyse kwam een persoonlijkheidsschets waar mijn mond van open viel. Er werden karaktereigenschappen benoemd die inderdaad goed bij mij passen, maar die ik niet had zien aankomen, op basis van de vragen en antwoorden die ik had ingevuld. Zowel het team als ikzelf waren het eens met veel dingen die uit de analyse kwamen. Voor mij was dit enerzijds een bevestiging van wie ik ben, maar anderzijds realiseerde ik me ook dat ik me op dit moment met een aantal zaken bezighoudt, die eigenlijk minder goed bij mijn persoonlijkheid en kracht passen. Zo ben ik eigenlijk helemaal geen analytisch persoon. Ik vind data an sich heel belangrijk en interessant, maar ik zou zelf niet met die data bezig moeten zijn. Dergelijke taken zal ik vanaf nu dus vaker en bewuster gaan uitbesteden.”

Het was een middag vol nieuwe inzichten!

Heb jij wel eens een dergelijke analyse laten doen, voor jezelf of met je team?

Reacties