arrow_drop_up arrow_drop_down
24 mei 2011 
in Youtube

YouTube Promoted Videos Gebruiken (Vervolg)

Zeer recentelijk heb ik een video op mijn blog geplaatst waarin ik liet zien hoe je YouTube Promoted Videos kunt gebruiken als marketingkanaal. Bij deze een vervolgbericht op die video met extra informatie. Eerst even de video met de basisstappen en introductie, mocht je deze al hebben gezien dan kun je de video natuurlijk overslaan. Als je me een plezier wilt doen, klik dan wel even op play (ook al kijk je maar een paar seconden) zodat ik er een “view” bij krijg ;) (leg zo uit waarom dat belangrijk is!)

Waarom video's promoten?

Zoals je in de video ook al kunt zijn levert het promoten van je video's in eerste instantie alleen maar views en eventueel enkele reacties op YouTube op. Is dat dan geen geld weggooien? Ik denk van niet.

Een video met veel views (en veel reacties) straalt niet alleen vertrouwen (social proof) uit aan nieuwe kijkers (vaak bekeken = goede video) maar scoort vervolgens ook weer beter in YouTube in de “organische” resultaten. Zodoende zorgen views zelf voor extra views (virale werking). Veel views betekent ook meer en meer naamsbekendheid en (wanneer je video goed is) ook meer achterban/fans van hetgeen je doet.

Zeker wanneer je in een markt zit waar je “naam” een belangrijke factor voor je succes (en de hoogte van je factuur) is, heb je reden om hier aan te werken. Ik denk daarnaast dat een “view” best wat waard kan zijn voor je business zolang jij maar een goede “opvang” voor die views hebt…

Ik zal dat even beter uitleggen:

Als iemand een van mijn video's bekijkt en hierdoor geintereseerd raakt in mij of mijn materie dan moet ik diegene wel op kunnen vangen in mijn business zodat ik deze geinteresseerde (lead) om kan zetten in een klant van mijn programma of bijvoorbeeld in een bezoeker op een van mijn seminars. Zodoende speelt mijn huidige business een belangrijke rol.

Richt je “Thuisbasis” goed in en meet conversies!

Ik heb mijn business zo opgezet dat het niet uitmaakt via welke weg je met mij in aanraking komt; je komt altijd op de plekken uit welke ik belangrijk vind zoals pagina's met opt-in formulieren, aanmeldpagina's voor seminars en salespages van mijn trainingen. Ik weet inmiddels hoe goed mijn website scoort in het converteren van bezoekers (bij verschillende doelen) en zodoende weet ik ook hoeveel een bezoeker op mijn site waard is. Ik weet dus precies hoeveel geld ik uit mag geven om een bezoeker te krijgen voordat die bezoeker me geld “kost” in plaats van “oplevert”.

Meer resultaat halen uit views op YouTube

Goed, ik dwaal even af van Youtube…

Natuurlijk moet je niet gaan wachten tot een kijker van je video op YouTube de moeite neemt om naar je YouTube Kanaal te gaan en van daaruit eventueel je website bezoekt. Dat is erg reactief gedrag en je hebt zodoende een aanzienlijk percentage van je kijkers waar je niks mee doet, zonde!

Je kunt in YouTube zelf ook verschillende dingen doen om meer uit een kijker te halen:

  1. Plaats een link naar je website(inclusief //) als eerste regel van de beschrijving onder je video.De eerste regel van de beschrijving wordt vaak alleen getoond onder de video tenzij de kijker op “lees meer” klikt. Door er // voor te zetten wordt de link klikbaar. Zodoende kunnen kijkers direct onder je video op de link naar je website klikken.
  2. Plaats een “Call to Action” in je video.Wanneer je bijvoorbeeld op deze link klinkt dan kom je op een pagina met een YouTube video van mij, je ziet direct onder in de video een advertentie staan voor mijn Internet Marketing Masterclass Programma. Ik kan meten hoeveel procent van de kijkers daarop klikt en hoeveel procent van de “klikkers” het programma koopt. Zo weet ik precies hoeveel ik per view verdien en hoeveel ik mag uitgeven om een view te krijgen… Een call to action kun je alleen plaatsen bij Promoted Video's
  3. Stem de titels, omschrijving en labels van je video's zo op elkaar af dat jouw eigen video's al “gerelateerde video's”  getoond woorden aan de zijkant van een video.Zo kun je een kijker van je video ook gemakkelijk laten zien wat je nog meer in huis hebt en zo kan 1 nieuwe “kijker” zorgen voor meerdere “views” op verschillende video's in je account. Ook al betaal je voor de eerste view, de views die er op volgen zijn gratis.
  4. Vermeld eventueel in je video (wanneer je zelf aan het woord bent) dat de kijker meer informatie of een bonus kan krijgen wanneer hij onder de video op je website klikt en zich aanmeld voor je nieuwsbrief.Deze tips is iets verder gezocht maar kan zeker werken, je kunt dit bijvoorbeeld aan het einde van je video vernoemen
  5. Zorg voor een strak en effectief YouTube Kanaal. Wanneer een kijker namelijk boven je video op je “accountnaam” klikt gaat hij/zij rechtstreeks naar je Kanaal. Dit kanaal kun je zelf inrichten en vormgeven. Ook hier weer kun je een call to action plaatsen of je bezoeker aansporen om abbonee op je kanaal te worden!

Ik hoop dat je uit het bovenstaande op kunt maken dat views best kunnen bijdragen aan je “succes”. Nu voel ik echter een vraag al aankomen… hoe kom je aan zoveel mogelijk views? Adverteren in Youtube promoted videos is niet moeilijk alleen het viel mij op dat de Click Through Rate vrij laag ligt wanneer je hier niet bewust aan werkt. Deze CTR kun je verhogen als je slim bent…

Hoe verhoog je de CTR in YouTube?

Verplaats je eens in jezelf… welke video's klik jij snel aan op YouTube en welke niet?

Meestal klik je de video's met humoristische, spannende, provocerende en nieuwswaardige uitstralingen aan. Deze uitstraling zit hem veelal in de titel van de video. Houd hier bij je promotieteksten ook rekening mee. Je schrijft deze namelijk zelf voor de video's waarmee je adverteert. Je zult die teksten af moeten stemmen op je doelgroep en zo moeten schrijven dat ze “uitnodigen” om te klikken.

Check resultaten in Adwords!

In Adwords kun je heel overzichtelijk zien welke woorden goed scoren in YouTube en voor welke woorden je budget te laag is. Wel jammer dat je een groot deel van je views/kliks niet per woord kunt zien omdat dit onder het “inhoudsnetwerk” van YouTube valt maar laten we daar niet meteen over klagen ;)

Hoe te starten?

Ik vind het zelf altijd wel prettig om met een hoog bod te starten in zowel Google Adwords als YouTube Promoted Videos. Je krijgt dan snel mooie resultaten waarmee je kan gaan meten en waar je jouw aanbod op af kunt stemmen. Zodra je een beetje weet wat een “klik” of “view” je oplevert kun je er aan gaan werken om de kosten per klik of view zover mogelijk omlaag te brengen.

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Naast de IMU is hij eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Traffic Leaders en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller en ook zijn tweede boek 'De Online Marketing Tornado' (met Martijn van Tongeren) ging in 2 weken tijd 15.000 keer over de toonbank.
Jerry
Door

Jerry

op 24 May 2011

Tonny, Leuk en interessant artikel! Ik gebruik al een aantal tips die jij benoemde maar die geven ook meteen duidelijk resultaat! Bedankt voor je aanvullende informatie over Youtube, ga het gelijk proberen.

jerry
Door

jerry

op 26 May 2011

Zeer leuke en interessante video tony, Dit gedeelte van youtube was mij nog onbekend. Zie hierboven dat ik een naamgenoot heb :-)

InternetMarketingSysteemTom Zoethout
Jurriaan
Door

Jurriaan

op 6 July 2013

Nog een extra tip: YouTube kijkt ook naar hoe lang je 'viewers' kijken. Als mensen je video enkele seconden bekijken zal dit dus minder effect hebben dan als ze de hele video kijken.

Reactie plaatsen