Google onthult Shopping Graph, Shopify-integratie en meer Shopping-functies
03 april 2022 
in Nieuws
4 min. leestijd

Google onthult Shopping Graph, Shopify-integratie en meer Shopping-functies

Tijdens zijn I/O-event onthulde Google de details van Shopping Graph: een nieuwe realtime dataset die shoppers verbindt met miljarden producten van verkopers over het hele internet. Ook maakte Google bekend dat er een nieuwe Shopify-integratie komt en worden er nog een aantal andere Shopping-functies toegevoegd.

Google Shopping Graph

Wat is Shopping Graph?

“Voortbordurend op de Knowledge Graph, brengt de Shopping Graph informatie van verschillende websites, prijzen, reviews, video’s en de productdata die we ontvangen van merken en retailers samen”, legt Google uit. “Het AI-gebaseerde model werkt in realtime en is ontworpen om relevante producten te laten zien aan gebruikers die winkelen via Google.

Op een vergelijkbare manier als de Knowledge Graph verbindt de Shopping Graph informatie samen om te bepalen wat er wordt getoond in de zoekresultaten. Toch is er ook een verschil. Bij Knowledge Graph komt de informatie vanuit verschillende bronnen. De informatie wordt niet rechtstreeks ingediend bij Google. Voor Shopping Graph kunnen e-commerce bedrijven ook zelf productinformatie indienen bij Google. Dat kun je doen via Merchant Center of Manufacturer Center.

Meer functies voor shoppers

Wanneer je een screenshot bekijkt in Google Photos, verschijnt er voortaan een suggestie om de foto te zoeken via Lens. Vervolgens krijg je een lijst met vergelijkbare producten te zien.

Google Lens screenshot

Cart reminders laten previews zien van producten die je als gebruiker hebt achtergelaten in winkelwagentjes van verschillende online winkels. Wanneer je je daarvoor aanmeldt, laat Google kortingsacties zien voor deze online winkels. Deze functie is alleen maar beschikbaar in de Chrome browser.

Google cart reminders

Verder kun je voortaan de loyalty-programma’s van verschillende retailers linken aan je Google accounts, zodat je meerdere koopopties ziet in Google.

Shopify-integratie wordt uitgebreid

Google is een samenwerking aangegaan met Shopify, zodat de 1,7 miljoen bedrijven die verkopen via Shopify hun producten kunnen laten zien via Google Search, Shopping, Image Search en YouTube. “Met slechts een paar kliks kunnen retailers zich aanmelden, zodat hun producten verschijnen in de miljarden shopping-reizen die per dag plaatsvinden: van Search naar Maps, Images, Lens en Youtube”, legt Google uit.

Groeiende focus op e-commerce

Google heeft er een tijd moeite mee gehad om zich te presenteren als een eindbestemming voor winkelaars en niet slechts als tool om research te doen. Veel mensen zoeken via YouTube of Google naar iets wat ze willen kopen, maar de uiteindelijkse transactie vindt ergens anders plaats, bijvoorbeeld bij Amazon.

Vorig jaar zorgde de pandemie voor een shift in de manier waarop mensen zich gedragen. Dit zorgde voor een piek in e-comerce, terwijl lokale winkeliers hun deuren moesten sluiten vanwege lockdowns. Doordat mensen meer online moesten kopen, zijn ze er meer gewend aan geraakt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om iets online te kopen of een bestelling op te halen in een winkel in plaats van de traditionele winkelervaring.

Om gebruik te maken van deze trend, laat Google sinds april 2020 Google gratis productvermeldingen zien in zijn Shopping-zoekmachine. De acht jaar daarvoor kon je als winkelier enkel in de Shopping-resultaten verschijnen als je daarvoor betaalde.

Een paar maanden later, in juli 2020 werd ‘Buy on Google’ (de native checkout van Google waar shoppers terehctkomen na het klikken op een Shopping-vermelding) vrij van commissies. Dankzij deze twee veranderingen is Google een meer toegankelijke marktplaats geworden voor retailers dan bijvoorbeeld concurrenten als Amazon, waar je als verkoper 8% tot 15% commissie per verkocht artikel betaalt.

Waarom is dit belangrijk?

Shopping Graph geeft een naam aan iets wat veel merken en adverteerders eigenlijk al kenden. Met de aankondiging maakt Google extra duidelijk hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun productgegevens toe te voegen via Merchant Center or Manufacturer Center.

Dankzij de Shopify-integratie kunnen mkb’s hun producten makkelijker laten opvallen in Google, zonder dat ze met een partner moeten werken of extra personeel moeten aannemen.

Met de nieuwe functies maakt Google het een stuk aantrekkelijker om rechtstreeks via Google te winkelen. Ook voor verkopers is het nog meer de moeite waard om hun producten via Google aan te bieden en hun productgegevens toe te voegen. Zolang shoppers Google blijven gebruiken om te zoeken naar producten, hebben winkeliers meer dan genoeg reden om te zorgen dat hun producten duidelijk in Google naar voren komen.

Bron: Search Engine Land

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!