Meta boort nieuw verdienmodel aan met Zuck Bucks en creator coins
09 mei 2022 
in Nieuws
2 min. leestijd

Meta boort nieuw verdienmodel aan met Zuck Bucks en creator coins

Meta maakt plannen om virtuele munten en uitleendiensten toe te voegen aan zijn platformen. Het Facebook-moederbedrijf zet zijn financiële ambities voort, ondanks de gefaalde lancering van een eigen cryptocurrency.

Het bedrijf zoekt naar alternatieve inkomstenstromen en nieuwe functies die gebruikers kunnen aantrekken en behouden. Dat is nodig, aangezien de populariteit van zijn voornaamste sociale netwerken Facebook en Instagram stagneert en de advertentie-inkomsten van 118 miljard dollar per jaar in gevaar komen.

De financiële tak van Facebook, Meta Financial Technologies, heeft de mogelijkheden onderzocht om een virtuele valuta toe te voegen aan het platform. Medewerkers hebben hier intern de naam ‘Zuck Bucks’ aan gegeven.

Volgens interne bronnen is het onwaarschijnlijk dat de Meta-valuta een cryptocurrency gebaseerd op het blockchain wordt. Meta neigt er meer naar om in-app munten toe te voegen die centraal gecontroleerd kunnen worden door het bedrijf. Het gaat waarschijnlijk op een vergelijkbare manier werken als de robux currency in het populaire spel Roblox.

Uit bedrijfsmemos van Meta blijkt dat het bedrijf ook overweegt om ‘sociale tokens’ of ‘reputatie tokens’ te creëren. Deze kunnen bijvoorbeeld worden uitgegeven als beloning voor belangrijke contributies in Facebookgroepen. Verder overweegt het bedrijf om ‘creator coins’ in het leven te roepen, welke vooral gericht zijn op influencers op Instagram.

Naast alle verschillende potentiële munten, onderzoekt Meta ook meer traditionele financiële diensten. De focus ligt hierbij vooral op het helpen van kleine bedrijven met leningen en aantrekkelijke rentepercentages. Hoewel hier nog geen concrete plannen voor zijn, is het bedrijf wel in gesprek met potentiële partners voor leningen.

Introductie van NFT’s

Het grootste deel van de financiële plannen van Meta staat nog in de kinderschoenen en kan nog veranderen. De plannen om non-fungible tokens (NFT’s) te integreren in de platformen zijn al wel wat verder ontwikkeld. Zuckerberg bevestigde eerder dan Instagram binnenkort NFT’s zal ondersteunen.

Volgens een interne memo die begin deze maand werd gedeeld, is Meta van plan om de pilot voor het posten en delen van NFT’s op Facebook halverwege mei te lanceren. Dit wordt vervolgens snel opgevolgd door testes voor een nieuwe functie die lidmaatschap van Facebookgroepen mogelijk maakt op basis van het bezit van een NFT. Ook komt er een functie voor het minten - oftewel creëren - van NFT’s.

Meta zoekt naar nieuwe inkomstenbronnen

Toen afgelopen februari bekend werd dat gebruikers steeds meer tijd besteden op concurrerende apps als TikTok, verloor Meta in één dag meer dan 220 miljard dollar van zijn marktwaardering.

Om een nieuwe boost aan het bedrijf te geven, is Meta op zoek naar andere inkomstenbronnen, zoals het ondersteunen van e-commerce op het platform, maar ook een stap richting cryptocurrencies en blockchain technologie. De grote tech-concurrenten van Meta, Apple en Google, zijn wat voorzichtiger met het nemen van stappen in de groeiende wereld van crypto.

Deze nieuwe inspanningen verlopen niet zonder de nodige tegenslagen. Eerder dit jaar werd het wereldwijde cryptocurrency-project van Meta, Diem genaamd, stopgezet en verkocht aan de bank Silvergate. De reden: Amerikaanse regelgevers weigerden om het project groen licht te geven vanwege zorgen rondom stabiliteit en concurrentie.

De nieuwe plannen laten zien dat Meta de financiële ambities nog niet heeft opgegeven. Het bedrijf is simpelweg op zoek naar de minst gereguleerde manier om een digitale valuta aan te bieden. Een digitale munt die niet is gebaseerd op blockchain lijkt hier de meest aantrekkelijke optie.

Bron: Financial Times

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!