SEO Check je website met deze 8 tools!
Met deze 8 gratis SEO checks kom je erachter of jouw website al helemaal goed geoptimaliseerd is, of dat er nog laaghangend fruit te plukken valt. Deze SEO checks zijn vaak doodeenvoudig. Je vult de URL van je website online in en krijgt meteen te zien waar er nog ruimte voor optimalisatie is, zodat je hoger in Google kunt komen te staan.
8 gratis SEO checks voor je website
- WooRank.com
- MozBar
- SEO SiteCheckup
- Website SEO check
- Pingdom Tools
- Open site explorer
- Quicksprout
MozBar
De MozBar is een Google Chrome extensie waar je, net als bij de Woorank extensie, maar op hoeft te klikken vanuit je browser om een analyse te starten van de pagina waar je op dat moment op zit.
Je krijgt dan o.a. inzicht in:
- het aantal links dat er naar die pagina gaan
- hoevaak deze gedeeld is op social media
- de metadata van die pagina
- welke links follow en of nofollow zijn
Google Pagespeed Insights
In Google Pagespeed Insights check je met name de snelheid (sitespeed) van je website, ook deze is belangrijk voor je SEO. Pas wel op met eventuele paniekaanvallen bij een mindere score. Google.nl zelf scoort namelijk ook maar 89/100 en 79/100 op mobiel. De meest ontwikelaars hebben een haat-liefde verhouding met deze tool omdat sommige “aanbevelingen” van Google niet uit te voeren zijn of veroorzaakt worden door scripts van Google zelf. Dit artikel van Mediaweb is de spijker op z’n kop.
Mobiele gebruikerservaring
Naast snelheid kijkt Google ook naar de mobiele gebruikerservaring van je website, eveneens een belangrijke SEO factor (zeker sinds de Mobilegeddon update).
SEO SiteCheckup
SEO SiteCheckup is doodeenvoudig. Je vult de URL van je website in, laat ‘check for all available factors’ zo staan en klikt op ‘Checkup!’. Laat de test even draaien en voilá! Je krijgt een analyse te zien die je meteen kunt downloaden als PDF of kunt versturen via e-mail. Het handige aan deze test is dat je op ‘How to fix’ kunt klikken bij je verbeterpunten, om meteen te zien hoe je ze kunt oplossen.
Website SEO Check
Vul op http://www.websiteseocheck.nl/ de URL van je website in en klik op ‘Analyse’. Verder werkt deze SEO check hetzelfde als de vorige: je krijgt kruisjes te zien waar je nog dingen kunt verbeteren en vinkjes voor alles wat je al goed doet. Het handige aan deze tool is de informatie over zoekwoorden en interne en externe links die mooi visueel weergegeven worden.
Pingdom Tools
Met de Pingdom Website Speed Test kun je vanaf verschillende locaties testen hoe snel jouw website geladen wordt. Aangezien de laadtijd van je website behoorlijk zwaar meeweegt voor de SEO van je website, wil je je website zo snel mogelijk hebben. Vul de URL van je website in, klik op ‘Settings’ en kies vanuit welke locatie je wilt testen hoe snel je website is. Klik dan op ‘Test now’.
Ook hier krijgt je website een cijfer van tussen de 0 en 100. Als je website een score van onder de 75 krijgt dan is het echt tijd om je website sneller te maken. Een score van 70 bijvoorbeeld. is namelijk relatief laag bij deze test. Je kunt in de waterval die je te zien krijgt heel gemakkelijk zien welke elementen lang duren om in te laden en je website traag maken. Overweeg om deze elementen te verkleinen of om ze van je website te verwijderen. Je zult zien dat koppelingen met social media, vooral Facebook, je website een stuk trager maken.
WooRank
Op Woorank.com vul je de URL van je website in en klik je op ‘Website review’ om de SEO check te beginnen.
Vervolgens krijg je een score van tussen de 0 en 100 die weergeeft hoe goed jouw website op dit moment geoptimaliseerd is.
Alle elementen waar groene vinkjes voor staan zijn zaken die je al goed voor elkaar hebt. De rode kruisjes geven je aandachtsgebieden aan.
Kijk welke van de voorgestelde aanpassingen je meteen door kunt voeren en probeer op termijn ook de andere ‘fouten om te verbeteren’ aandacht te geven.
Het handige aan WooRank is dat ze ook een extensie hebben ontwikkeld voor Google Chrome. Als je op een website aan het browser bent en je afvraagt hoe goed deze geoptimaliseerd is, dan hoef je maar op de Woorank knop te klikken om de SEO checker te activeren. Je krijgt dan een uitgebreide analyse van die webpagina.
Open Site Explorer
Met de Open Site Explorer tool van MOZ kun je (een gedeelte van) jouw backlinkprofiel te zien krijgen. Welke andere websites linken naar die van jou? Vul je URL in en klik op ‘Search’.
De domain authority geeft de autoriteit van je domeinnaam weer op basis van het aantal links dat je krijgt. Hoe hoger deze domain authority is, hoe makkelijker het voor je is om hoog te scoren in Google.
De page authority geeft de autoriteit van de specifieke URL weer die je hebt ingevuld. Zo kun je hier verschillende URL’s van je website invullen om te kijken welke de hoogste page authority heeft. Die pagina heeft de grootste kans om het goed te doen in de zoekmachines.
Quicksprout
Op Quicksprout vul je de URL van je website in en klik je op ‘Log in with Google’. Log via het volgende scherm in met je Google account, klik op ‘Accepteren’ en bekijk de testresultaten. Als je wat langer wacht, dan kun je onder ‘Social Media Analysis’ gegevens over de populariteit van jouw website op social media inzien. Hetzelfde geld voor de concurrentieanalyse in het derde tabblad.
Heb je iets aan deze tools gehad?
Ik hoor het graag van je via de comments!