Welke browsers gebruiken je bezoekers?

Iets waar veel internet ondernemers geen rekening mee houden is dat er verschillende browsers gebruikt worden op het internet. Zo heb je de Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera en nog een aantal. Naast verschillende "merken" browsers heb je ook nog eens de verschillende versies van elke browser en browsers van smartphones.

Waarom moet je hier rekening mee houden?

Websites kunnen er in verschillende browsers heel anders uitzien. Het kan dus zijn dat een groot deel van je bezoekers jouw website heel anders ervaart dan jij zelf omdat je alleen je eigen browser hebt getest. Wij gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld altijd Google Chrome om te browsen. Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt echter Internet Explorer en vaak ook nog eens een verouderde versie hiervan. Die browser staat er om bekend om nog wel eens af te wijken en kan jouw website wel eens heel anders laten zien dan je zou hopen.

Voorbeeld van een probleem

Zo kan het voorkomen dat ik een gelikt verkoopproces heb opgezet en heb getest in Firefox maar dat vervolgens blijkt dat de betaalknoppen in Internet Explorer niet werken... Op basis van dit voorbeeld begrijp je waarschijnlijk dat dit browser-probleem wel eens grotere problemen kan veroorzaken dan alleen het design van je website. Het is daarom sowieso slim om je website altijd te checken in Internet Explorer, Firefox, Safari en Google Chrome. Dan zit je eigenlijk altijd goed. Daarnaast raad ik je aan om Google Analytics erbij te pakken:

Browsergebruik opvragen in Google Analytics

Via Analytics kun je precies zien welke browsers het meest door je bezoekers gebruikt worden. Ga daarvoor in Google Analytics naar het tabblad "Doelgroep". Klik vervolgens op "Technologie" en dan op "Browser en besturingssysteem". Hieronder zie je daar een voorbeeld van.  Je ziet hier trouwens dat onze doelgroep meer gebruik maakt van Google Chrome dan van Internet Explorer. Kwestie van het goede voorbeeld geven ;) Hieruit kunnen we concluderen dat in ieder geval 47,09% van onze bezoekers onze website precies zo te zien krijgen zoals wij in Google Chrome, mits ze niet een ontzettend oude versie gebruiken. Ook de andere gegevens onder dit tabblad zijn uitermate interessant om af en toe eens onder de loep te nemen. Meten is weten!

Welke browser heb ik?

Als je niet precies weet welke browser of welke versie daarvan je op dit moment gebruikt, ga dan naar deze website. Je ziet dan meteen je browser en versie je gebruikt en je kunt meteen een andere downloaden als je dat wilt. Zoals gezegd kan dat af en toe handig zijn om te testen, dus waarom niet!