Welke browsers gebruiken je bezoekers?

Iets waar veel internet ondernemers geen rekening mee houden is dat er verschillende browsers gebruikt worden op het internet. Zo heb je de Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera en nog een aantal. Naast verschillende "merken" browsers heb je ook nog eens de verschillende versies van elke browser en browsers van smartphones.

Waarom moet je hier rekening mee houden?

Websites kunnen er in verschillende browsers heel anders uitzien. Het kan dus zijn dat een groot deel van je bezoekers jouw website heel anders ervaart dan jij zelf omdat je alleen je eigen browser hebt getest. Wij gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld altijd Google Chrome om te browsen. Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt echter Internet Explorer en vaak ook nog eens een verouderde versie hiervan. Die browser staat er om bekend om nog wel eens af te wijken en kan jouw website wel eens heel anders laten zien dan je zou hopen.

Voorbeeld van een probleem

Zo kan het voorkomen dat ik een gelikt verkoopproces heb opgezet en heb getest in Firefox maar dat vervolgens blijkt dat de betaalknoppen in Internet Explorer niet werken... Op basis van dit voorbeeld begrijp je waarschijnlijk dat dit browser-probleem wel eens grotere problemen kan veroorzaken dan alleen het design van je website. Het is daarom sowieso slim om je website altijd te checken in Internet Explorer, Firefox, Safari en Google Chrome. Dan zit je eigenlijk altijd goed. Daarnaast raad ik je aan om Google Analytics erbij te pakken:

Browsergebruik opvragen in Google Analytics

Via Analytics kun je precies zien welke browsers het meest door je bezoekers gebruikt worden. Ga daarvoor in Google Analytics naar het tabblad "Doelgroep". Klik vervolgens op "Technologie" en dan op "Browser en besturingssysteem". Hieronder zie je daar een voorbeeld van.  Je ziet hier trouwens dat onze doelgroep meer gebruik maakt van Google Chrome dan van Internet Explorer. Kwestie van het goede voorbeeld geven ;) Hieruit kunnen we concluderen dat in ieder geval 47,09% van onze bezoekers onze website precies zo te zien krijgen zoals wij in Google Chrome, mits ze niet een ontzettend oude versie gebruiken. Ook de andere gegevens onder dit tabblad zijn uitermate interessant om af en toe eens onder de loep te nemen. Meten is weten!

Welke browser heb ik?

Als je niet precies weet welke browser of welke versie daarvan je op dit moment gebruikt, ga dan naar deze website. Je ziet dan meteen je browser en versie je gebruikt en je kunt meteen een andere downloaden als je dat wilt. Zoals gezegd kan dat af en toe handig zijn om te testen, dus waarom niet!

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 17 Sep 2014

Dit artikel is zojuist geupdate en weer helemaal klaar voor 2014/2015!

James
Door

James

op 20 Aug 2011

Goede tip. Bij mij komen veruit de meeste bezoekers binnen met de browser Internet Explorer, maar dat hoeft niet zo te zijn bij andere sites. Klik je verder op "browser" > "internet explorer" dan zie je ook met welke versie v/d browser mensen zijn binnengekomen. Het is de moeite waard om je gehele site te checken met deze browserversies. Het zou zomaar een oorzaak kunnen zijn voor een hoge bounce rate of een slechte conversie. Zou ook zonde zijn om geld te spenderen aan Adwords terwijl je site niet eens goed werkt. Test of je site goed werkt in alle browsers!

Tony
Door

Tony

op 26 May 2011

Crossbrowser heet dat. Dezelfde weergave in elk type browser. Het probleem zit hem niet zozeer in de browsertype, maar de versie ervan. Doorgaans: IE6 & 7: geeft aan lijsten een standaard margin-left van 40px en een padding-left 0. Andere browser doen precies het omgekeerde. Latere versies van IE hebben dat probleem niet. Voor IE6 gaan we al niet eens meer apart programmeren. IE 7 blijft dan nog vaak het probleem. Oplossing voor alle margin en padding issues: voeg een regel toe in CSS: * margin:0; padding:0; Het sterretje staat voor alles, dus alle elementen. De px achter de 0 hoeft niet, nul=niets. Geef vervolgens een lijst de gewenste marge en/of padding. Marge: een element begint een x-aantal px of % vanaf boven/onder/links/rechts, afhankelijk van de opgegeven waarde, bv margin-left:10px;. Stel je hebt een vierkant, bij margin-left:10px, begint deze vierkant 10px vanaf de linkerkant, dat kan vanaf een ander element zijn of vanaf de linkerkant van je browser. Padding: Opvulling. De inhoud zoals tekst en afbeeldingen binnen een element, begint vanaf de opgegeven waarde. Stel je hebt een vierkant, bij een padding-left:10px, begint de tekst 10px vanaf de linkerkant binnen het vierkant. Bij Formulieren zijn de knoppen inderdaad anders in de diverse browsers. Met CSS kun je formulieren een opmaak geven zodat deze er in alle browsers hetzelfde uitziet. Inputvelden, Optionvelden en Submitbuttons worden vaak apart in CSS opgemaakt. In mijn e-boek Websites met CSS vindt je meer informatie. http://www.eboekweb.nl

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down