arrow_drop_up arrow_drop_down

SEO-vriendelijke URL

URL staat voor Uniform Resource Locator (letterlijk iets als: uniforme bron locatie). Het duidt de unieke locatie aan van een webpagina of een document op het wereldwijde web (www). Zie het als het adres waar jouw webpagina woont. Url bewerken in Wordpress Een SEO-vriendelijke url (zoekmachine vriendelijke url) is kort, duidelijk en leesbaar is.

Een SEO-vriendelijke url voldoet aan deze regels:

  • Gebruik koppeltekens (het minteken) en geen underscore (‘_’) om woorden van elkaar te onderscheiden en de leesbaarheid te vergroten. Zo maak je liever www.waarom-koppeltekens-in-url.nl in plaats van waaromkoppeltekensinurl.nl. 
  • Eén webpagina mag slechts één URL hebben. Zo vermijd je dubbele (duplicate) content. Gebruik dus vaste URL-s en geen dynamische.
  • Hou de URL kort maar omschrijvend. Zo schrijf je bedrijf.nl/over-ons, in plaats van www.bedrijf.nl/wat-u-altijd-wilde-weten-over-ons-en-ons-bedrijf
  • Laat jouw sitemap zien op jouw website. Zo bied je jouw gebruiker en Google een snel overzicht heeft van je website.
  • De rel=”canonical” in jouw HTML dient overeen te komen met de echte URL van de pagina.
  • Gebruik URL-parameters in Google Webmaster Tools (indien van toepassing).
  • Maak een duidelijke sitestructuur, zonder al te veel ingewikkelde kruisverbanden waardoor niet alleen jouw gebruikers, maar ook de zoekmachines verdwalen en vastlopen op jouw website.
  • Zet netjes de juiste document extensies (.php, .html, .pdf) op het einde van iedere URL (behalve van je home pagina).
Een laatste waarschuwing. Als jouw pagina eenmaal een domeinnaam heeft en een URL, zorg er dan voor dat die niet te vaak meer verandert. Zoekmachines houden de oude domeinnaam nog weleens lang vast. Klanten die er gebruik van maken, komen dan op een niet bestaande pagina uit en krijgen een 404-error. Zet dus een 301 redirect op jouw oude pagina-url en verwijs naar jouw nieuwe pagina. Hierdoor bewaar je ook nog alle opgebouwde reputatie (ook wel SEO-juice genoemd) van jouw oude pagina en hevel je die over naar jouw nieuwe pagina.