arrow_drop_up arrow_drop_down
16 juni 2016 

Facebook vs. YouTube; wat is hét videokanaal?

Facebook en video wordt steeds meer een gouden combinatie, lijkt het. Maar wist je al dat Facebook YouTube nu al voorbij is (volgens de vrijgegeven data van beide partijen) wat betreft totale views per dag? Waar YouTube gemiddeld 5 miljoen views per dag heeft, claimt Facebook er 8 miljoen per dag te hebben. Ik ben vooral benieuwd naar de hoe, waarom, wat en waar. Eigenlijk dus; het verhaal erachter. En daar ging ik nog meer op in op het Facebook Marketing Congres.

Eventjes terug in de tijd

Vroeger had je uiteraard de camera. Meer dan het gebruiken voor privédoeleinden zat er vaak niet in. Of je moest een dure productiepartij inhuren. Toen het internet opkwam en YouTube verscheen kon je de video ineens op Facebook plaatsen. Nadat we vorig jaar al via apps als Meerkat en Periscope live video leerden kennen op Twitter, zien we tegenwoordig ook op Facebook regelmatig live video voorbij komen. Sterker nog; het is een must om in te zetten als onderdeel van je marketingstrategie. Bijna dan…

Wat vinden anderen van mij?

Uit onderzoek is gebleken dat persoonlijke posts op Facebook 21% (!) minder interactie hebben ontvangen. Mensen zijn steeds meer bewust dat iedereen meekijkt en posten steeds meer sociaal acceptabele content. Waarom? Je wil niet raar (digitaal) aangekeken worden, iedereen kijkt mee. En, zoals elk normaal denkend bedrijf, heeft Facebook niet stilgezeten en is het gaan nadenken over mogelijke oplossingen om die interactie en betrokkenheid te verhogen. Maar hoe dan?

Alle content wordt visueler

Mensen hebben steeds minder tijd beschikbaar door de vele prikkels om zich heen. Ook zijn vooral jongeren enorm visueel ingesteld en door de enorme verbeteringen in de kwaliteit van het internet (WiFi, 3G, 4G etc.) liggen er grote kansen voor video’s op Facebook. Daarnaast is visuele content ook gewoon veel leuker om op je te nemen en kun je hier vaak veel meer creativiteit en emotie in leggen. De puzzel is dus afgerond.

En toen was daar…

Nou, heb je even? Facebook staat inmiddels bomvol met video’s. Van video’s op Facebook zelf tot Live video’s en YouTube video’s. Maar Facebook houdt de interactie natuurlijk het liefste op hun eigen platform, waardoor externe video’s (zoals YouTube) minder interactie en resultaat behalen en Facebook Live Video en Instant Articles heeft geïntroduceerd. Tevens kun je 360 video’s inzetten en staat Virtual Reality écht voor de deur om ook op Facebook te worden geïntroduceerd. Waarvoor zou je nog van Facebook af gaan?

“Het wordt steeds meer een gesloten ecosysteem”

En dat is dan ook precies de bedoeling van Facebook. Hoe meer jij actief bent op Facebook, hoe afhankelijker je wordt. En hoe afhankelijker jij wordt van Facebook, hoe interessanter Facebook is voor adverteerders. Geen hogere wiskunde dus.

Is organisch bereik op Facebook nog mogelijk?

Natuurlijk, maar het is wel een stuk lastiger geworden. Er is veel meer concurrentie, de geldstroom richting adverteren is enorm gegroeid en Facebook heeft door een aantal wijzigingen het organische bereik sowieso al tijden enorm verlaagt. Maar hoe kun je dit dan nog wel behalen?

Focus je op kwaliteit, in plaats van kwantiteit” gaf Peter Minkjan aan op het Facebook marketing congres in zijn opening. Logisch, toch? Maar hoe doe je dat dan als bedrijf? Wat is dan de definitie van ‘kwaliteit’?

Die definitie vind je in de antwoorden van je klanten en je doelgroep. Ik zie kwaliteit als datgeen wat jouw doelgroep als minimaal geaccepteerd ziet. Waar ze achter staan, wat ze begrijpen en beamen en wat ze fijn vinden om te zien. Want daar draait het toch om, dat ze het fijn vinden dat ze je zien? Dat ze je niet langs zien komen op, ditmaal Facebook, en daar een negatieve ervaring mee hebben.

Facebook of YouTube. Wie is de winnaar?

De ontwikkeling van Facebook is niet te onderkennen. De ontwikkeling van de markt en (vergeet ze niet) YouTube ook niet. Maar wie is dan de winnaar? In mijn ogen is Facebook op dit moment de winnaar, aangezien wij als consument afhankelijk (en verslaafd!) zijn van dit platform. We kunnen niet meer zonder. Waar YouTube er is voor video’s, is Facebook veel meer dan dat. Het is een levensstijl geworden. En dat is een flink verschil.

Tevens heb ik hier recent ook een korte video over gemaakt:

De ‘king of visual content’ durf ik hier nog niet in te vullen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. En door alle technologische ontwikkelingen vraag ik me überhaupt af of Facebook en YouTube over een paar jaar nog wel onder ons zijn. Misschien zitten we dan wel allemaal in onze zelf gecreëerde wereld met een lichtgewicht VR-bril van de Albert Heijn. Who knows?

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Online marketing bureau Online Bazen. Chelsea is als content strateeg verantwoordelijk voor alle content (inhoud) van de klanten. Hoe communiceer je? En, waarom communiceer je? Tevens ruime ervaring in SEO, SEA en Social media marketing/advertising.
Edon van Asseldonk
Door

Edon van Asseldonk

op 17 June 2016

Voor mij als consument is en blijft Youtube het videoplatform. Waar ga je namelijk naar toe als je een bepaalde video zoekt, juist Youtube. Voor publishers is Youtube en Facebook heel complementair denk ik, waarbij je je kijkerspubliek kan vergroten. Ik denk ook niet dat videopublishers op Youtube volledig over zullen stappen op Facebook, aangezien je hierdoor als publisher veel waarde laat liggen. Ook omdat Facebook geen open systeem is en je hierdoor dus een deel van je potentiële publiek niet kan bereiken. Hoe kom je aan de cijfers (5 miljoen views per dag) van dit artikel. 5 miljoen views per dag lijkt me namelijk erg laag voor Youtube.

Reactie plaatsen