Video's op Facebook of op YouTube?
23 april 2015 
6 min. leestijd

Video's op Facebook of op YouTube?

Facebook video lijkt bezig te zijn aan een onontkoombare en allesvernietigende opkomst en begint zelfs het onaantastbaar geachte YouTube te bedreigen, wie van deze grootmachten zal de dienst uit gaan maken?

De oplettende marketeer zal al een tijdje in de gaten hebben gehad dat het uploaden van een video op Facebook zelf voor een veel groter bereik zorgt dan wanneer je een YouTube video op je Fanpage plaatst. Kun je nu dus beter je video’s op Facebook dan op YouTube plaatsen? Alvast een korte video uitleg:

Facebook video heeft sneller en meer bereik?

Het valt mij op dat er een extreem verschil in bereik is tussen beide platformen. Wanneer ik nu namelijk een nieuwe video upload in YouTube en dezelfde video op Facebook dan is het bereik op Facebook een veelvoud meer.

YouTube versus Facebook Views

Zo uploade ik in juli 2014 een video over “Het HADES Model” op mijn YouTube kanaal, deze heeft inmiddels 445 weergaven. Vorige week hebben we dezelfde video op Facebook gezet en daar ontving de video binnen 2 dagen maar liefst 1.677 weergaven zoals je hierboven ziet.

Dit heeft te maken met de social graph en Edgerank van Facebook (denk ook aan de engagement van Facebook leden met jouw pagina) en de hoeveelheid actieve gebruikers die veel tijd op Facebook zelf spenderen (tijdlijn blijven checken en refreshen). Dit is veel sterker is dan het Google plus netwerk van Google waar de gebruikers veelal niet actief online zijn.

Facebook Social Graph

Wanneer telt Facebook een weergave?

Ook met alle andere geplaatste video’s zijn de verschillen groot. Maar nu is de vraag? Wanneer telt Facebook het als een weergave? Zoals je misschien weet begint een video op Facebook namelijk al te spelen zodra deze op je tijdlijn verschijnt, zonder dat je er zelf op gelikt hebt…

Facebook geeft zelf aan dat er een weergave wordt geteld zodra iemand langer dan 3 seconden gekeken heeft maar YouTube daarentegen telt pas een view wanneer er minimaal 30(!) seconden is gekeken… Daar komt bij dat je bij YouTube zelf (actief) op play moet klikken.

Facebook is er zelf dol op!

Een video op je Facebook Fanpage wordt wel uitermate goed gewaardeerd door het algoritme van Facebook zelf. Video’s worden veelal meer vertoond dan tekst of plaatjes. Je kunt video’s ook heel goedkoop boosten zodat je weergaven nog eens spectaculair omhoog gaan. Zo plaatste ik een video op Facebook over “Conversieplaatjes” en besloot hier 19 euro aan “boosting” aan uit te geven. Dat resulteerde binnen een dag in 3.482 weergaven!

Facebook video embeds, de voordelen:

Nu komen we bij een volgend groot voordeel. Je kunt tegenwoordig namelijk ook je Facebook video’s insluiten op je website. Dat ziet er zo uit:

SEO van A tot Z. Deze video is een van de best bekeken video’s ooit van Tonny. Hij legt stap voor stap uit hoe de zoekmachine van Google werkt en dus ook hoe je hoger in Google kunt komen. BEGRIJPEN hoe SEO werkt is veel krachtiger dan TRUCJES leren. Na het kijken van deze video ben je een meteen een SEO expert. VRAGEN? Laat dan even een reactie achter, je krijgt sowieso een persoonlijk antwoord van ons.

Posted by Internet Marketing Universiteit on zondag 19 april 2015

Nadat je op play hebt geklikt zie je de like en share buttons verschijnen. Ik waardeer het natuurlijk als je die knoppen even voor me uit wilt testen 😉

Grote voordelen van Facebook video embeds:

  1. Je kunt in het video scherm direct op de like button drukken
  2. Je kunt de video naast liken ook delen (share)
  3. Je video embed is gelinkt aan je originele Facebook post
  4. De views, likes en shares komen automatisch bij dezelfde Facebook post op
  5. Je kunt doorklikken naar de video op Facebook (voor reacties)
  6. Je hoeft je kijkers niet meer van Facebook naar je blog of andersom te sturen
  7. Veel weergaven = veel social proof

Native internet marketing

Ik merk dat internet marketing steeds meer “native” wordt. Oftewel; je moet je bezoekers eigenlijk houden op de plek waar ze al zijn en je boodschap aanpassen aan het platform war je het op plaatst.

Zorg dus dat je jouw Facebook fans op Facebook houdt en je website bezoekers op je website. Wanneer je constant links naar je eigen website op je Fanpage plaatst zul je zien dat je op termijn bijna geen bereik meer hebt. Facebook wil haar gebruikers namelijk ook graag op Facebook houden en daar word je voor beloond.

SEO voordelen van YouTube

Heeft YouTube dan nog wel voordelen? Jazeker!

YouTube is van Google zelf en dat betekent dat je hier SEO voordelen mee kunt behalen. Ik merkte vorig jaar al dat wanneer ik een korte blogpost op mijn website zet met daarin een YouTube video (met een zelfde titel) dat ik hier behoorlijk goed mee scoor in Google. Ik scoor tevens met de YouTube video. Dat kan er zo uit zien:

YouTube video SEO Voordeel

Facebook video’s worden overigens niet getoond in Google… goh 😉

YouTube als zoekmachine

Ook is YouTube zelf de op-een-na-grootste zoekmachine ter wereld na Google zelf. Dat betekent dat je YouTube als marketingplatform op zichzelf ook niet uit moet sluiten. Een video met meer views / aanbevelingen / reacties komt hoger in de resultaten in YouTube zelf. Ook kun je op YouTube de wat oudere video’s veel beter terug vinden dan op Facebook waar je video’s momenteel nog meer als one-hit-wonders kunt zien.

Dit is de reden waarom ik een bioscoop pagina op de IMU heb gemaakt waarin je al mijn YouTube video’s kan bekijken (en direct kunt abonneren op mijn YouTube account) zonder dat je mijn website verlaat (native). Ik wil namelijk wel de views maar wanneer ik mijn bezoekers wegstuur naar YouTube dan ben ik ze kwijt… 😉

Wie gaat winnen? Facebook of YouTube?

Als je dit zo ziet – en beseft dat Facebook ook achter de schermen al behoorlijke stappen met haar zoekfunctie heeft gemaakt – wie denk jij dan dat er zal gaan winnen op het gebied van video? YouTube of Facebook?

Of nog anders gevraagd: welke van deze beide spreekt jou het meest aan voor je videomarketing strategie?

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Naast de IMU is hij eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Traffic Leaders en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller en ook zijn tweede boek 'De Online Marketing Tornado' (met Martijn van Tongeren) ging in 2 weken tijd 15.000 keer over de toonbank.
Rob
Door

Rob

op 24 Apr 2015

Winnen ? Gebruik ze allebei. Distribueer je content op beiden kanalen want elk kanaal heeft voor- en nadelen.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 24 Apr 2015

Dat kan zeker maar de vraag is even welk platform de grootste zal gaan worden op termijn ;)

Melvin Wessels
Door

Melvin Wessels

op 24 Apr 2015

Dit was bij nog onbekend. Bedankt voor dit artikel!

Jeroen van den Berg
Door

Jeroen van den Berg

op 24 Apr 2015

Het nadeel van video's op Facebook is dat je geen advertentie inkomsten uit je filmpjes kan halen. Als ik het mis heb, hoor ik het graag.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 24 Apr 2015

Dat klopt inderdaad, ook dat is nog een verschil.

Rebekka Deforce
Door

Rebekka Deforce

op 24 Apr 2015

Interessant idee. Maar dit heeft ook met je eigen activiteit versus kanaal te maken denk ik en ook de activiteit van je doelpubliek. Ik zie me nog niet meteen een avondje Facebook kijken en ook mis je het concept van kanalen en afleveringen. Al denk ik dat voor informatie marketing doeleinden Facebook video wel succesvoller kan zijn dan YouTube.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 24 Apr 2015

Rebekka! Je bent weer terug als trouwe reageerder op het IMU blog! We hebben je gemist. Dank voor je bijdrage ;)

Rebekka Deforce
Door

Rebekka Deforce

op 24 Apr 2015

Graag gedaan hoor :D

Frank
Door

Frank

op 25 Apr 2015

In januari 2014 ontving Facebook iets meer dan de helft van alle interacties rond geposte video's. Een jaar jaar later bereikt Facebook 80%. Voornamelijk merken zijn actief op Facebook en laten YouTube nu meer links liggen. Ontwikkelingen zeggen genoeg!

Stefan
Door

Stefan

op 27 Apr 2015

Leuk en nuttig nieuwtje, dank!

Lenn
Door

Lenn

op 28 Apr 2015

Het verbaast mij niet dat je meer views op Facebook hebt gekregen dan op YouTube. Wat ik me afvraag is hoeveel views je op je YouTube had gekregen als je de video in 2014 al op Facebook had gezet. Ik denk dat jouw resultaten weinig met YouTube of Facebook te maken hebben, maar meer met hoe je beide kanalen hebt ingezet. Ik ga voor Team YouTube.

Janine
Door

Janine

op 29 Apr 2015

Begrijp ik nu goed uit uw verhaal dat u een eigen YouTube kanaal heeft (betaald)? Anders krijg je na afloop andere video's te zien.

Janine
Door

Janine

op 29 Apr 2015

Begrijp ik nu goed dat u een eigen YouTube kanaal heeft (betaald)? Anders worden na afloop van de video andere video's getoond.

Ton Heerding
Door

Ton Heerding

op 01 May 2015

Je stelt: een video ...op Facebook zelf... voor een veel groter bereik zorgt dan wanneer je een YouTube video op je Fanpage plaatst.Wat bedoel je met op Facebook zelf? Doel je hier op je profiel, versus je bedrijfspagina?

William
Door

William

op 14 May 2015

Google blijft de grootste zoekmachine. En wat is niet mooie dat de video's daar tussen komen. Google heeft ook de optie voor bedrijven toevoegen uitgevoerd. Dit is gekoppelt met Google+ en dat is weer gekoppelt met youtube. Een grote kring doe groter gaat worden. Wat Google nu al probeert maar nog niet is gelukt. Ik zie stappen die zo te zien geeft google niet op.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 14 May 2015

Google zal zeker niet opgeven. De op handen zijnde koop van Twitter en de aankomende nieuwe Advertentie mogelijkheden zijn eveneens twee voorbeelden van een tegenaanval. Om het maar lekker dramatisch te verwoorden haha. Dank voor je toevoeging!

Leo Goossens
Door

Leo Goossens

op 18 May 2015

Veel geleerd over de werkwijze (filosofie?) van Google en de verschillende updates. Ik zal het filmpje nog wel enkele keren bekijken want het was wel veel informatie. Bedankt voor de mooie, heldere uitleg Tony.

Ibora
Door

Ibora

op 11 Jun 2015

Dank je wel voor dit toffe artikel. Wijsheid in Actie! Zoals het IMU dat alleen kan????

Reactie plaatsen