Facebook rolt nieuwe tools uit om communities te beheren en desinformatie tegen te gaan
09 april 2022 
in Nieuws
3 min. leestijd

Facebook rolt nieuwe tools uit om communities te beheren en desinformatie tegen te gaan

Facebook komt met nieuwe functies die het voor beheerders van Facebook Groepen makkelijker maken om hun community veilig te houden, interacties te beheren en desinformatie tegen te gaan.

De meest opvallende verandering, is de optie waarmee beheerders inkomende posts die door externe controle zijn bestempeld als ‘valse informatie’. Deze tool is bedoeld om beheerders te helpen de verspreiding van onjuiste informatie in de groep te vermijden.

Andere veranderingen zijn een uitbreiding van de ‘mute’-functie die vanaf nu de naam ‘suspend’ krijgt. Met deze functie kan een beheerder instellen dat een gebruiker tijdelijk geen berichten, reacties of chatberichten kan achterlaten.

Facebook Groepen screenshot

Als toevoeging kunnen beheerders lidmaatschapsverzoeken voortaan automatisch goedkeuren of weigeren op basis van specifieke criteria. Bijvoorbeeld dat iemand een aantal vragen moet invullen.

Verder krijgt de ‘Admin Home’ pagina een update. Op de desktop-versie komt een overzicht waarin een beheerder snel kan zien welke zaken aandacht nodig hebben. In de mobiele-versie komt er een samenvatting waarmee beheerders de groei en betrokkenheid in de groep kunnen bekijken.

Nieuwe leden uitnodigen voor de groep kan voortaan niet alleen via Facebook, maar ook via e-mail. Bovendien komt er een QR-code die beheerders kunnen delen waar ze maar willen, ook offline. Wanneer iemand de QR-code scant, wordt diegene doorverwezen naar de ‘Over’ pagina van de groep waar ze lid kunnen worden of een lidmaatschapsverzoek kunnen indienen.

Facebook groepen screenshot

Steeds meer desinformatie en schadelijke inhoud

De afgelopen jaren worden Facebook Groepen steeds meer gebruikt door mensen die desinformatie en schadelijke inhoud willen delen. Doordat groepen vaak privé zijn, komt er een veelvoud aan gevaarlijke inhoud voorbij, zoals complottheorieën, verkeerde gezondheidsinformatie en bewegingen die tegen de wetenschap ingaan.

Om dit probleem tegen te gaan, bracht Facebook afgelopen juni ook al nieuwe mogelijkheden uit die beheerders meer controle gaven over hun groepen:

  • Een machine learning functie die beheerders waarschuwt voor mogelijk ongezonde gesprekken die plaatsvinden in de groep
  • De mogelijkheid om een verhitte discussie te vertragen door te beperken hoe vaak een gebruiker iets kan posten

Op dat moment waren er volgens Facebook meer dan tien miljoen groepen die werden beheerd door meer dan 70 miljoen actieve beheerders.

De toekomst van Facebook Groepen

Naast de nieuwe mogelijkheden voor beheerders, wil Facebook ook zijn Groepen in het algeheel verbeteren. Tijdens het Facebook Communities Summit dat afgelopen november plaatsvond, kondigde de social media gigant een aantal updates aan voor Facebook Groepen. Er komen onder andere tools waarmee beheerders de cultuur binnen de groep beter kunnen ontwikkelen, nieuwe toevoegingen als subgroepen en lidmaatschappen voor betaalde subgroepen, real-time chat voor moderators en ondersteuning voor community fundraisers. Deze veranderingen zijn een voorbereiding op de manier waarop Groepen een rol gaan spelen in de plannen voor het metaverse dat Meta aan het bouwen is.

Bron: TechCrunch

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!