Facebook gaat focussen op korte video’s nadat de aandelen koersen kelderden
21 februari 2022 
in Nieuws
2 min. leestijd

Facebook gaat focussen op korte video’s nadat de aandelen koersen kelderden

Na de grootste keldering van een aandelenkoers die ooit in één dag gemeten is, stelt Facebook CEO Mark Zuckerberg zijn focus voor het platform bij. Facebook gaat zich meer richten op korte video’s.

Zuckerberg maakte deze plannen bekend bij de Facebook-medewerkers tijdens een virtuele meeting voor het hele bedrijf.

In de eerste week van februari kelderde de aandelenprijs van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms Inc met meer dan 200 miljard dollar nadat Facebook enorme verliezen in de kwartaalcijfers liet zien.

Niet alleen maakte Facebook meer kosten dan omzet, ook zag het platform het aantal dagelijkse gebruikers voor de eerste keer ooit dalen. Tussen het derde en het vierde kwartaal van 2021 besloot bijna een half miljoen mensen om niet meer dagelijks in te loggen bij Facebook.

Investeerders raakten in paniek na het kwartaalverslag van Facebook, en dat zorgde voor een aandelencrash.

Hoe kon dit gebeuren?

Volgens Zuckerberg wordt de daling in dagelijkse Facebook-gebruikers veroorzaakt door de populariteit van TikTok. In zijn uitleg voor de sombere prestaties van het bedrijf benoemde Zuckerberg het ‘ongekende niveau van de concurrentie’ door TikTok.

De verhoogde uitgaven van Meta gedurende het laatste kwartaal hebben te maken met de visie die het bedrijf heeft voor de lange termijn. Meta geeft momenteel als een razende geld uit om van de Metaverse ‘the next big thing’ te maken. Deze investering moet zich nog uitbetalen.

Naast dat Meta meer uitgaven heeft, komt er ook minder geld binnen uit advertenties. De App Tracking Transparancy-functie van Apple is een flinke tegenvaller voor de advertentieinkomsten van Meta.

De Apple-functie, die vorig jaar werd geïntroduceerd, beperkt de mogelijkheden voor iPhone-apps om data te tracken. Dit maakt het moeilijker om Facebook Ads te targeten en zorgt voor minder engagement van gebruikers. Minder engagement betekent minder bestedingen door adverteerders, doordat ze minder resultaten zien voor hun uitgaven aan advertenties.

De combinatie tussen hogere uitgaven, lagere inkomsten en een dalend aantal gebruikers zorgde voor een monumentale daling in de aandelenprijs van Meta.

Wat betekent dit voor Facebook?

Facebook is niet in staat om het probleem met advertenties te verhelpen. Daarom gaat het platform de strijd aan met TikTok door zich te gaan focussen op short-form video.

Het bedrijf geeft aan te focussen op Reels, een door TikTok-geïnspireerde videofunctie die beschikbaar is op Facebook en Instagram.

In een call met investeerders zegt Zuckerberg het volgende:

“Mensen hebben veel keuzes voor hoe ze hun tijd willen doorbrengen en apps als TikTok groeien snel. Daarom is onze focus op Reels belangrijk voor de lange termijn.”

Instagram gaat sinds 2020 steeds meer de richting op van een platforms om video’s te delen. Nu gaat Facebook dit voorbeeld volgen.

Wat betekent dit voor marketeers?

De nieuwe richting voor Facebook - en de populariteit van korte video’s op andere platformen als Instagram en TikTok - bewijst dat video de toekomst is van social media marketing.

Social media gebruikers laten overduidelijk zien dat ze actief zijn op de platformen waar ze worden bediend met video content. Nu is het de taak aan marketeers om aan deze vraag te voldoen. Als het maken en bewerken van video’s nog niet tot je skills behoort, is dit het moment om daar verandering in te brengen.

Enkele jaren geleden lukte het nog om de aandacht van een publiek te trekken met een combinatie van tekst en een mooi plaatje. Nu is het vrijwel noodzakelijk om video te gebruiken.

Gelukkig hoef je geen al te hoge eisen te halen met je video’s. TikTok en Reels zijn gebaseerd op verticale video’s die je gewoon kunt opnemen met je smartphone.

Bron: Search Engine Journal

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!