arrow_drop_up arrow_drop_down
10 oktober 2018 

3 Handige tips waarmee schrijven voor je website makkelijker zal worden

Voor de meeste mensen onder ons is het niet het allerleukste klusje: teksten schrijven voor je website. Of het nu gaat om salesteksten of blogteksten; vrijwel iedereen ziet er tegenop. En dat is zó zonde!!! Het inzetten van goede teksten is vrijwel het allerbelangrijkste van je website. Een mooi design hebben weegt niet op tegen slechte teksten. Dus… Tijd om wat aan die teksten te doen! :) En daarom geef ik je vandaag drie belangrijke tips waarmee je het een stuk makkelijker voor jezelf maakt om (web)teksten te schrijven.

01. Schrijf alsof je tegen vrienden praat

Ik weet niet waarom, maar zodra mensen gaan zitten om teksten te schrijven, veranderen ze direct in zakelijke en emotieloze personen. Alles moet serieus en strak. Want ja, het moet wel professioneel overkomen. Maar IS dat ook echt professioneel?

Nee!

Mensen willen met mensen werken, niet met “bedrijven”. Het is belangrijk dat mensen JOU kunnen terugzien in de teksten. Jouw persoonlijkheid, jouw manier van praten, jouw stopwoordjes en jouw karakter. Een leuk pluspuntje die je daar automatisch bij krijgt: je valt op tussen alle concurrenten (die ook zo zakelijk schrijven en dezelfde emotieloze tonen aanhouden). Dus wil jij opvallen tussen al die concurrenten? Schrijf dan niet zakelijk.

Maar hoe doe je dat, niet zakelijk schrijven? Eigenlijk is het heel simpel: schrijf alsof je tegen vrienden (of een klant) aan het praten bent. Dat doe ik zelf ook met mijn teksten en zelfs met mijn video's. Ik beeld altijd in dat er iemand tegenover mij zit en ik het diegene probeer uit te leggen. Probeer het eens een keer uit en dan zal je zien dat er hele andere soorten teksten tevoorschijn komen :) Teksten die leuker zijn geschreven, waar je zelf als persoon duidelijker naar voren komt én je zal zien dat het véél makkelijker wordt om teksten te schrijven. Wat trouwens ook het geval is: wanneer je inbeeld dat je het tegen vrienden of klanten hebt, zal je veel enthousiaster praten over je aanbod en diensten :)

02. Kies hele specifieke onderwerpen

Deze tip is voornamelijk bedoeld voor het schrijven van blogs. Ik weet dat heel veel mensen daar tegenaan hikken ;) Veel van mijn website klanten lopen tegen exact hetzelfde probleem aan; niet weten waar je over moet schrijven/bloggen. Een handige tip daarvoor is: kies hele specifieke onderwerpen voor je blogs. Dit vanwege meerdere redenen;

  • Je verklapt niet AL je vakgeheimen als je in een blogartikel “slechts” over één specifiek onderwerp schrijft. Als je dat wel zou doen, hebben mensen jouw diensten of producten niet meer nodig… Ze hebben immers al alle informatie die ze nodig hadden.
  • Het wordt voor jou veel makkelijker om onderwerpen te kiezen en om hier uitgebreid over te schrijven.
  • Het is een ideale manier voor klanten om te zien hoe ver jouw expertise gaat. Voorbeeld: ik kan een blog schrijven met 10 handige widgets voor webshops. Maar ik kan ook tien keer 1 blog schrijven waarin ik alles uitleg per widget, inclusief uitgebreide informatie en extra tips. De tips die je dán geeft zijn veel diepgaander, waardoor het duidelijker naar voren komt dat jij weet waar je het over hebt.
  • En zoals je hierboven al ziet: op deze manier kun je een hele rits aan artikelen schrijven in plaats van één. En als je slim bent, schrijf je ze allemaal in één keer en plan je zin in. Dat bespaard je een heleboel tijd en je kunt er dan weer een tijdje tegenaan ;)
  • Kortom: houd het simpel, kies voor specifieke onderwerpen :)

03. Get over it en stop met treuzelen!

Ja, het is niet de meest aardige tip die ik heb gegeven hier in de WebAcademy.nl Club haha :) Maar het is wél de waarheid. Mensen zien er zo ontzettend tegenop om te beginnen, dat ze alleen maar uitstellen. Zonde! En ook een beetje kinderachtig (sorry). Het hoort er nou eenmaal bij. En weet je, als je je overheen zet en in ieder geval PROBEERT om het leuk te vinden… Dan kan het ook best leuk zijn. En zelfs als je dat niet vind: get over it ;)

Wat dan ook wel weer een dingetje is: mensen wegen er heel zwaar aan. Ze vinden het al moeilijk voordat ze überhaupt aan zijn begonnen. Ze zijn bang voor alle fouten die ze wel niet zouden kunnen maken. Dat is natuurlijk nergens voor nodig :) Begin gewoon met schrijven. Het hoeft niet perfect te zijn. Websites veranderen voortdurend en je zal regelmatig je teksten een beetje moeten beschaven. Misschien omdat je een opeens een beter idee krijgt. Misschien omdat je feedback hebt gekregen. Misschien omdat je wat handige tips uit de academy wilt gaan inzetten. Wat de reden ook is: teksten groeien met je mee, net zoals jij groeit als ondernemer. En dat is prima. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. NIEMAND schrijft in één keer een perfecte tekst. Als je maar wel BEGINT. :)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen