arrow_drop_up arrow_drop_down
Whatsapp knop op je website? (Private sharing)
13 juni 2014 

Whatsapp knop op je website? (Private sharing)

Sinds kort is het mogelijk om op je website een Whatsapp knop te tonen wanneer iemand je website met een iPhone bezoekt. Door gebruik te maken van zo'n knop, kunnen iPhone gebruikers jouw website op een eenvoudige manier privé delen met hun vrienden. Het plaatsen van een Whatsapp knop op je website kan er dus voor zorgen dat jij precies de bezoekers krijgt die je probeert te bereiken met je website…

Social media buttons op je website

Deel- of shareknoppen op websites zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Op vrijwel elke site zul je een Facebook, Twitter, Linkedin en Google plus knop tegenkomen. Deze zorgen ervoor dat bezoekers jouw website op social media kunnen delen, waardoor jouw bereik dus gratis wordt uitgebreid. Dat ziet er zo uit:

Je mist 84% van wat je vrienden delen…

Maar hoeveel van de mensen die het bericht op social media zien, zullen daadwerkelijk naar je website komen? Als jij namelijk een bericht plaatst op social media, wordt deze niet door al jouw vrienden of volgers gezien. Onderzoek wijst uit dat jij ongeveer maar 12-16% ziet van wat al je vrienden op Facebook plaatsen. Wanneer er dus een bericht gedeeld wordt op social media, ziet maar een klein percentage van het mogelijke bereik de link naar jouw website. En hoeveel mensen die dat bericht toevallig zien, zullen ook daadwerkelijk er op klikken? Dat is nog maar de vraag…

Public Sharing vs. Private Sharing

Public sharing (het openbaar delen van iets, bijvoorbeeld via Facebook of Twitter) is natuurlijk nog steeds wel waardevol, maar private sharing (het privé delen van iets, bijvoorbeeld via Whatsapp) is qua conversie nog veel effectiever. Ga maar eens bij jezelf na: Hoe vaak klik jij op een link die je voorbij ziet komen op Facebook of Twitter? En hoe vaak klik jij op een link die door een vriend via Whatsapp naar je gestuurd wordt?

Whatsapp knop to the rescue!

Door een Whatsapp knop op je site te plaatsen, kun je er dus voor zorgen dat jouw website vanzelf bij geïnteresseerden terecht komt, zonder dat jij daar ook maar iets aan hoeft te doen. Jouw bezoekers kunnen hierdoor gratis ambassadeurs van je website zijn: Zij zien een artikel dat waardevol kan zijn voor een vriend van hen, en delen het met diegene. Op die manier geef jij de mogelijkheid om jouw interessante artikelen op een gemakkelijke en persoonlijkere manier met vrienden te laten delen.

Dus ja… Of je een Whatsapp knop op je site moet plaatsen is nu waarschijnlijk niet meer de vraag… Hieronder geef ik het antwoord op jouw hamvraag 😉

Hoe krijg ik een Whatsapp knop op mijn website?

Gelukkig is het redelijk eenvoudig om een Whatsapp knop op je website te zetten. Om een Whatsapp knop op je website te krijgen ga je naar deze Whatsapp knop generator en doorloop je de volgende stappen:

  1. Geef aan hoe groot je wil dat de knop is, je hebt de keus uit klein, medium en groot. Aangezien de knop op een mobiele telefoon te zien is, raad ik je aan om de kleine versie te gebruiken.
  2. Geef de tekst in die je in de knop wilt hebben. Ik raad je aan om hier een standaard tekst als ‘Share' of ‘Deel' neer te zetten.
  3. Vervolgens kun je invullen wat de standaard tekst is die meegestuurd wordt als iemand jouw link deelt via Whatsapp
  4. Je kunt hierna invullen welke URL gelinkt wordt via de knop. Je hebt hier de keus uit een specifieke URL waar je iedereen naartoe stuurt, of dat de URL verzonden wordt van de pagina waar op de knop is gedrukt (ik raad je aan om deze standaard optie te gebruiken)
  5. Je Whatsapp knop is nu klaar om op je website te zetten! Wat je nu nog even moet doen is de code die automatisch voor je gegenereerd is te plakken in de HTML van je website, op de plek waar je de knop wilt hebben.

De Whatsapp knop wordt op dit moment alleen nog getoond op een iPhone. Voor Android zal de optie waarschijnlijk ook nog worden toegevoegd, maar het is nog onbekend wanneer dit mogelijk gaat zijn. Wanneer de knop voor meerdere platforms beschikbaar is laten wij je dat natuurlijk als eerste weten. Ga jij de Whatsapp knop ook op je website plaatsen? Laat het hieronder even weten in een reactie 😉

Over de schrijver
Martijn is eigenaar van de IMU en specialist op gebied van SEO, Conversie, Funnels en Communitybuilding. Meer dan 10.000+ ondernemers en marketeers namen deel aan zijn trainingen. Ondertussen heeft hij meer dan duizend ondernemers geholpen aan een beter scorende website middels cursussen, trainingen en via persoonlijke coaching.
Babette
Door

Babette

op 15 June 2014

Wat tof! Morgenochtend first thing zal ik de Whatsapp knop activeren. Bedankt voor de tip!

Martijn van Tongeren
petra van der kolk
Gert Joling
Martijn van Tongeren
Bas van Gaalen
Door

Bas van Gaalen

op 16 June 2014

Die gaat er zeker op! En erg bedankt voor de tip, wordt zeer gewaardeerd.

Martijn van Tongeren
Mart
Door

Mart

op 16 June 2014

Leuk, ben erg benieuwd naar de effecten ervan!

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 17 June 2014

Wij ook, onze verwachting is dat private sharing steeds meer invloed zal gaan krijgen :-)

Ed
Door

Ed

op 16 June 2014

Onmiddellijk de instructies uitgevoerd, maar moet ik nu niet ergens een knop zien verschijnen?

Martijn van Tongeren
Going Solar- Daphne Wolters
Erg interessant! Ik wil de knop graag integreren in mijn jetpack plug-in
Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 17 June 2014

Wij raden het gebruik van de Jetpack plugin eigenlijk af, omdat deze ontzettend veel onnodige code meeneemt naar je website, wat zonde is voor de SEO. Als je gebruik maakt van het Winstmodel hoef je alleen het vinkje aan te zetten om de knop te activeren. Heb je geen Winstmodel, dan raad ik je aan om de code in de HTML van je pagina's te plaatsen, of te kijken of je het kunt toevoegen aan je thema :-) Succes!

Manfred
Door

Manfred

op 17 June 2014

Hi Martijn. Bedankt voor je antwoord. Ik maak geen gebruik van jullie model, maar ik zal kijken naar andere oplossingen. Zijn alle onderdelen van Jetpack slecht voor je SEO?

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 18 June 2014

Dag Manfred, Dat klopt, de code van de algehele plugin is niet goed geoptimaliseerd, waardoor wij het gebruik ervan afraden :-)

Rowdy Groothedde
Door

Rowdy Groothedde

op 17 June 2014

Ga vandaag nog aan de Whatsapp knop beginnen. Het klopt idd over dat de klik-conversie veel hoger ligt als je iets prive deelt (bijvoorbeeld Whatsapp) dan dat je het deelt over het grote publiek.

Martijn van Tongeren
Maikel Klijn
Door

Maikel Klijn

op 19 June 2014

Dit is toch geweldig!! Eindelijk iets nieuws in plaats van facebook of twitter. Ga hen meteen op mijn website plaatsen .

Martijn van Tongeren
Nuran
Door

Nuran

op 20 June 2014

Wow! wat een goede tip, ik maak er gelijk gebruik van.

Martijn van Tongeren
Carola
Door

Carola

op 20 June 2014

Heel erg bedankt voor deze tip! Ik maak geen gebruik van het Winstmodel (wat niet is, kan nog komen...) en ja, ik lees dus nu in de comments dat JetPack door jullie wordt afgeraden. Ik heb ze wel een mail gestuurd met de vraag of ze de knop willen toevoegen. :) Ships, ik was juist zó blij toen ik JetPack ontdekte! Dat nam mij werk uit handen omdat ik eerst zoveel losse plugins had, die ik dan weer af en toe moest testen etc.... Vooralsnog heb ik geen nadelige invloeden ervan ervaren, dus ik houd 'm nog even. Maar ik ben dan ook geen code-specialist.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 24 June 2014

Ha Carola, We raden Jetpack inderdaad of omdat het, zoals wij dat noemen, 'een draak van een plugin' is. ;) Voor veel functionaliteiten moeten er externe stukken Javascript en CSS geladen worden, waardoor je website trager wordt. Ook is het vaak zo dat een onderdeel van Jetpack niet compatibel is met andere plugins op je website, waardoor deze zich niet meer laten updaten en er daardoor mogelijke (beveiligings)problemen ontstaan. Bij het installeren van deze plugin installeer je automatisch zoveel kleine plugins die je nooit zult gaan gebruiken, dat je beter de specifieke functionaliteiten aan je website kunt toevoegen die je echt nodig hebt. Desalniettemin, als het op dit moment prima voor je werkt dan is er geen reden om de plugin te verwijderen. Wil je je website optimaal inrichten voor Google, dan is dit in de toekomst misschien iets om naar te kijken. :) Als je wat tips m.b.t. je website kunt gebruiken dan hoor ik het graag! Groet, Seph

Marc Vanstraelen
Door

Marc Vanstraelen

op 20 June 2014

Super. Bedankt voor deze alweer waardevolle tip !

Martijn van Tongeren
Bert Verweij
Door

Bert Verweij

op 20 June 2014

Superrr, leuk om iets nieuws op de site te hebben!! Geen winstmodel gebruiker, maar via de door jullie toegestuurde instructie site prima gegaan. Bedankt voor de tip!!

Martijn van Tongeren
Dominique
Door

Dominique

op 20 June 2014

Hoi Martijn, Supergoed artikel en supergoeie tip. Had er geen idee van dat likes slechts voor 12-16% gezien werden door anderen. Thx

Martijn van Tongeren
Stef
Door

Stef

op 23 June 2014

Supervette optie, die ga ik zeker toepassen om mijn websites.

Martijn van Tongeren
stefan
Door

stefan

op 26 June 2014

Waanzinnige plugin, thanks voor de tip

Martijn van Tongeren
Rob
Door

Rob

op 28 June 2014

Ik zoek me wezenloos maar kan het niet vinden

Rob
Door

Rob

op 28 June 2014

Het was nog vroeg denk ik. Gevonden hoor.

Kevin
Door

Kevin

op 16 September 2014

Wat gaaf zo'n knop. ben benieuwd wat het op levert voor mijn website.

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 2 October 2014

Ik verwacht dat je meer betrokken bezoekers zult krijgen als ze vanuit Whatsapp komen :-)

Eric
Door

Eric

op 2 October 2014

Top dit, ik heb echter geen IPhone maar wellicht is dit een goede reden om er een aan te schaffen :) P.S. de nieuwe website van slagerijonline komt op het winstmodel ben ik nu mee bezig... de huidige webwinkel werkt nu op luondo (blijft ook zo).

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 2 October 2014

Het belangrijkste is natuurlijk dat jouw bezoekers de pagina delen via de knop haha :-) Ik ben erg benieuwd naar de site die je aan het opzetten bent Eric!

Alex
Door

Alex

op 12 January 2015

Hallo, 2 vragen, Waarom hebben jullie zelf niet de Whatsapp button op jullie site staan ? En waarom is de generator niet beriekbaar. Ik krijg namelijk een Error 522 te zien. Groet Alex

Martijn van Tongeren
Nicole
Door

Nicole

op 24 November 2015

Klopt het dat de link in dit artikel niet meer actief is? ;-( Waar kan ik dit nu voor elkaar krijgen? :-)

Cecile
Door

Cecile

op 20 January 2016

Tips voor waar een Whatsapp button generator nu te vinden is?

Danny Verhoeven
Wim
Door

Wim

op 13 July 2016

Is het inmiddels ook al voor Android gebruikers van toepassing?

Hielke HBU Training en Advies
Minke Knol
Door

Minke Knol

op 9 December 2020

Hoi Martijn, de link naar de generator werkt niet.

Reactie plaatsen