de-voordelen-van-social-media-marketing

Voordelen van social media? Zijn die er überhaupt?

28 februari 2022

Social media is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Steeds meer ondernemers zien de voordelen van social media in en besluiten een social media strategie op te zetten. Maar waarom zouden nog veel meer ondernemers moeten beginnen met social media marketing? Wat zijn naast de nadelen van social media nu eigenlijk de voordelen van social media? We beginnen met een videootje van Tonny:

Relatief lage kosten

Het gebruik van de social media platformen is gratis, één van de mooie voordelen van social media. Er is een enkel platform waar men kan kiezen voor een betaald profiel om zo een aantal extra opties te verkrijgen. Er zijn wel advertentie mogelijkheden, deze kosten uiteraard geld, maar u bent “in control” als het gaat om het uit te geven budget.

Goed voor zoekmachine marketing

Zoekmachine marketing wordt vooral toegepast op websites, maar zoekmachine marketing is ook van belang bij social media marketing. Wanneer uw social media kanalen goed worden ingericht, en u zorgt voor goede content en kernwoorden, dan zorgen deze factoren ervoor dat u ook door middel van uw social media kanalen goed vindbaar bent in bijvoorbeeld Google.

Goed om nieuwe diensten en producten te introduceren

Een aantal voordelen van social media zorgen er samen voor dat social media het ideale platform is om een nieuw product of dienst te introduceren. Denk hierbij onder andere aan de snelheid, het grote bereik, het sneeuwbaleffect en de relatief lage kosten van social media. Dit laat zien dat social media alle ingrediënten heeft voor een geslaagde social media campagne.

Het sneeuwbaleffect

Social media is de plek voor een sneeuwbaleffect. De reden hiervoor is het feit dat heel erg veel mensen zich op social media bevinden, en de tweede reden is dat social media een vluchtige media vorm is. Wanneer een bericht gedeeld wordt en deze weer wordt opgepakt door de volgers dan kan een bericht zich razendsnel verspreiden. Het sneeuwbaleffect is om deze reden een perfecte tool bij een social media campagne.

Social media marketing is meetbaar

In veel social media platformen zitten statistieken verwerkt, zoals bij Facebook en Google Plus. Er zijn echter ook veel tools zoals Hootsuite op de markt die het één en ander kunnen meten. Het voordeel van het meten van de social media activiteiten is dat u relevante informatie krijgt over uw doelgroep. Wat waren de betere berichten, welk tijdstip sloeg het beste aan en zijn het vooral mannen of vrouwen waarmee interactie is. Deze informatie kunt u gebruiken om uw social media strategie nog beter af te stemmen op uw doelgroep.

Veel gebruikers

86% van de Nederlanders boven de 15 jaar bevindt zich op één van de social media platformen. Facebook is koploper met bijna 9 miljoen gebruikers gevolgd door YouTube met ruim 7 miljoen gebruikers. Daarna volgt er een gat met LinkedIn, Twitter en Google + waarvan de gebruikers tussen de 3 en de 4 miljoen liggen. Het feit dat 86% van de Nederlanders boven de 15 jaar zich op social media bevindt betekend dat het een ideale vijver voor u als ondernemer is om in te vissen.

Social media is actueel

Op social media is het moeilijk om oud nieuws te vinden, natuurlijk als je moeite doet vind je het wel. Maar wanneer u Twitter, Facebook of Google Plus opent zult u meteen met uw neus in de actualiteiten vallen. Omdat social media zo’n vluchtig platform is en alles er meteen op gedeeld wordt zult u altijd op de hoogte zijn wat er speelt in de wereld.

Smartphone / Tablet

Één van de andere voordelen van social media heeft niets met social media te maken, in dit geval hebben ze met de techniek te maken. Want van alle Nederlanders heeft ruim 70% een smartphone en bijna 50% heeft een tablet in huis. De opkomst van deze mobiele apparatuur in combinatie met het social media gebruik van ruim 85% van de Nederlanders zorgt ervoor dat ondernemers zich letterlijk in de broekzak van de doelgroep bevinden. Kortom, social media marketing is een must voor ondernemers, of ze nu kleine of een grote onderneming zijn.

Meer voordelen van social media?

Social media heeft natuurlijk veel meer voordelen dan hierboven genoemd, dit is enkel een greep uit de in mijn ogen belangrijke voordelen. Natuurlijk zijn er ook nadelen van Social media, die vind je in het volgende artikel van mij: Nadelen van Social media.

Welk voordeel van social media is voor u het belangrijkste binnen uw social media marketing?