klout-score.jpg

Wat is jouw Klout score?

28 februari 2022

Of je nu wil of niet, als je online aanwezig bent wordt je beoordeeld op je betrokkenheid en de invloed die je hebt. Luister je wel? Reageer je? Niet het aantal volgers maar vooral het aantal retweets, mentions, shares, likes en favourites zijn belangrijk.

Heb je een Twitter account? Dan heb je ook een Klout score!

Naast Klout zijn er een aantal andere platformen die je invloed door middel van een invloed score op de verschillende social media netwerken meten. Je hebt betaalde versies, die vaak meer functies hebben, maar je hebt ook gratis versies zoals Klout en Kred die de afgelopen tijd in populariteit flink zijn gestegen. Op deze 2 ga ik wat dieper in.

Klout

Klout wijst elke gebruiker een score toe tussen 0 en 100. Ze kijken naar de laatste 90 dagen en gebruiken data van 13 social media platformen zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Er wordt hierbij gelet op het aantal volgers en de actie die voortkomt uit jouw posts en de reactie van jou op anderen. Heb je een Twitter account, maar ben je nog nooit op de website van Klout geweest, dan heb toch een Klout score op basis van je Twitter activiteit. Je kunt dan zelf op Klout je andere social media accounts toevoegen. Deze kunnen je score alleen verbeteren niet verslechteren.

Een gemiddelde Klout score zit tussen de 20 en 40. Gebruikers met een Klout score van 55 of hoger zitten bij de top 10% en gebruikers met een score van 63 of hoger zitten bij de top 5%. In de wereldwijde top 10 hoogste Klout scores zitten 9 bedrijven, maar als je kijkt naar de top 10 personen van dit moment is het toch wel verrassend om The Beatles en Michael Jackson te zien.

Klout Top 10 - Fan Page List

Bron: Fan Page List – op deze pagina kun je de scores ‘real-time’ bekijken

Helaas is het heel onduidelijk hoe Klout tot de scores komt, in het verleden hebben ze de regels weleens aangepast waardoor er een aantal gebruikers flink zijn gedaald. Het is hierdoor wellicht reëler geworden, Justin Bieber stond toen namelijk boven president Barack Obama, dat lijkt me niet erg reëel of is het daadwerkelijk mogelijk dat Bieber in het verleden meer invloed had dan Obama?

Kred

Kred is samengesteld uit 2 scores: invloed en ‘outreach’. Kred bekijkt de laatste 1000 dagen en kijkt alleen naar Twitter en Facebook. Ook bij Kred is het zo dat als je nog nooit op de site bent geweest, je al scores hebt aan de hand van je Twitter activiteit. Facebook kun je, als je dat wil, toevoegen. De invloed score loopt van 0 tot 1000 en wordt berekend aan de hand van het aantal volgers dat je hebt en hoe vaak er wordt gereageerd op jouw posts. Heb je een score van 600 of hoger dan behoor je tot de top 20%.

Kred

Je ‘outreach’ score wordt berekend aan de hand van het aantal mensen dat jij volgt en hoe vaak jij reageert op posts van anderen. Deze score loopt van 0 tot 12. Deze score kan nooit naar beneden gaan, omdat het wordt gezien als een beloning. Wel wordt het steeds moeilijker om het volgende niveau te bereiken. De 2 grootste verschillen tussen Klout en Kred is dat Kred transparant is, je weet precies wat er wordt gemeten en hoe, het tweede verschil is dat Klout niet alleen Twitter en Facebook bekijkt, maar meer dan 10 andere social media netwerken meeneemt in de berekeningen.

Er zijn veel mensen die een hekel aan deze invloed scores hebben, typ maar eens ‘invloed score’ of ‘Klout score’ in op Google en je vindt heel wat discussies. Maar, het platform waar het meest over te doen is, is ook het platform dat het meeste wordt gebruikt: Klout. Heb je een hoge Klout score, dan ben je interessant om te volgen want kennelijk heb je invloed.

Waarom zou je je druk maken over je Klout score?

In Nederland zal het misschien niet zo’n vaart lopen maar in Canada, berichtte Wired al in 2012, is iemand afgewezen, ondanks zijn kwalificaties, voor een functie omdat hij een Klout score van 34 had. Uiteindelijk is er iemand anders aangenomen met een score van 67. Na de afwijzing heeft deze candidaat een aantal maanden gewerkt om z’n score te verhogen. Terwijl hij groeide naar een score van 72, groeide ook het aantal aanbiedingen. Zijn Klout score was dus belangrijker dan zijn 15 jaar ervaring.

In Amerika worden Klout scores steeds vaker gebruikt bij het aanname proces. Heb je een score van onder de 50, dan hoef je niet eens de moeite te nemen te solliciteren naar een marketing of social media job.

Hoe verhoog je je Klout score?

Op internet zijn er een hoop artikelen te vinden met tips en trucs om je Klout score te verhogen. De afgelopen 3 maanden heb ik er een aantal getest waarbij ik mijn Klout score heb weten te verhogen van 16 naar 57.

Klout Score CarolinevZB

Ook al wordt de Klout score bepaald door de data van 13 verschillende social media netwerken, de basis Twitter waar ooit mee begonnen is, weegt nog altijd heel zwaar mee.

Ik heb al sinds juli 2010 een Twitter account, maar nooit gebruikt. Ik had zo’n 60 volgers, voornamelijk (ex-)collega’s, vrienden en familie. Heel 2013 heb ik niets getweet en in januari 2014 ben ik voorzichtig begonnen met 14 tweets in het eerste kwartaal, een gemiddelde van 1 per week.

  1. Vanaf eind April ben ik actiever geworden. Allereerst ben ik meer gaan communiceren, minimaal 2 tweets per dag en ben ik op zoek gegaan naar interessante mensen om te volgen en om mee te communiceren. Dit leverde in 1 maand tijd een Klout score van 35 op.
  2. Voor mijn vakantie heb ik met Hootsuite 2 tweets per dag ingepland. Ingeplande berichten zijn misschien niet spontaan, maar zeker een aanrader als je regelmatig wil blijven communiceren en niet altijd online kan zijn. Ondanks mijn fysieke afwezigheid ben ik tijdens mijn vakantie op een score van 35 blijven staan.
  3. Vlak na m’n vakantie ben ik aan de slag gegaan om m’n aantal volgers flink te verhogen. Ik ben in 2 weken tijd van 200 naar 2000 volgers gestegen wat me een Klout score van 52 opleverde. Uiteraard ben ik ook dagelijks met m’n volgers blijven communiceren.
    Over het algemeen hecht Klout weinig waarde aan alleen het verhogen van je aantal volgers, in dit experiment van Jim Tobin kun je lezen wat er gebeurt, of beter gezegd niet gebeurt, als je 10.000 Twitter-volgers koopt.
  4. Om de verhoging van 52 naar 57 te realiseren heb ik allereerst mijn andere social media accounts gelinkt met Klout.
  5. Daarnaast ben ik gaan tweeten op de tijden dat de meeste van m’n volgers online zijn. Dit heb ik gedaan met behulp van Tweriod die een simpele maar effectieve analyse kunnen maken van je Twitter-account.
  6. Als laatste heb ik een (al wat oude) tip van Herman Couwenbergh uitgeprobeerd: als eerste een Klout plug-in voor Google’s Chrome installeren, dan iedereen ontvolgen die een te lage Klout score heeft en alleen maar interactie aangaan met diegenen die hoge Klout scores hebben. Brrrrr….. nu ik voel me me inderdaad een ‘Kloutzak’, Herman.

Na deze 3 maanden is het voor mij het allerbelangrijkste om regelmatig en op de juiste tijden te communiceren, andere te helpen en mezelf vooral niet al te serieus te nemen.

Test hier je Klout Score. Wat is jouw Klout score?