Contactformulieren meten via Google Tag Manager zonder bedankpagina
04 mei 2017 
6 min. leestijd

Contactformulieren meten via Google Tag Manager zonder bedankpagina

Eerder heb ik een artikel geschreven over het meten van micro conversies via Google Tag Manager.  Micro conversies zijn een goede aanvulling, maar uiteindelijk wil je ook de belangrijkste conversies goed meten, zoals verzonden contactformulieren.

Contactformulieren hebben in de meeste gevallen een bedankpagina. Een bezoek aan deze bedankpagina kan dan als doel gemeten worden. Maar wat als er geen bedankpagina is? Ook dan wil je dit goed kunnen meten. Dit is dus niet een klik op de verzendknop.

Verzonden formulieren meten

Dit artikel beschrijft hoe je via Google Tag Manager verzonden contactformulieren kan meten. Idealiter zou je bij een klik op de verzendknop direct controleren of het formulier volledig is ingevuld. Dit werkt echter niet. Het controleren of een formulier juist is ingevuld duurt een paar tellen. Hoelang dit duurt kan variëren per website.

We willen dus kort na een klik op de verzendknop meerdere keren controleren of het formulier verzonden is. Het proces ziet er dan uiteindelijk als volgt uit:

  1. Een bezoeker klikt op de verzendknop;
  2. Iedere halve seconde controleert Google Tag Manager of het formulier is verzonden, in totaal 4 checks;
  3. Wanneer bevestigd is dat het formulier is verzonden, wordt de Google Analytics tag geactiveerd die een event naar Google Analytics stuurt.

Het is vooral de check die Google Tag Manager moet doen, die het ingewikkeld maakt. Heb je geen idee wat Google Tag Manager is, lees dan eerst even dit artikel.

Klik op verzendknop meten

Google Analytics heeft een ingebouwde triggertype voor formulieren. Deze trigger meet pogingen om een formulier in te dienen. Google Tag Manager toont de optie ‘Validatie controleren’, maar deze functie leek bij mij niet te werken.

VF1

Wanneer je de trigger hebt aangemaakt ga je in Preview mode naar de contactpagina van je website en klik je op de verzendknop.

VF2

Je ziet hier dat er een event is gemeten ondanks dat het formulier niet is verzonden. Dit event gaan we gebruiken als trigger om een check te doen. Voor deze check moet er een variabel komen die aangeeft of een formulier wel of niet is verzonden.

Variabel aanmaken voor check

Wanneer een formulier is ingediend kun je in de code terugvinden of dit succesvol is geweest. Bij Contact Form 7 zie je onderstaande code. De class Form verandert en bevat ‘invalid’ of ‘sent’.

De class Form

De variabel om de class van het formulier te selecteren ziet er zo uit.

VF4


Controleren in Preview mode

Vernieuw de Preview mode en ga naar de contactpagina en klik op de Verzendknop. Door de vertraging in de controle bevat de variabel nog geen ‘invalid’ of ´sent’. Deze controle moet dus vlak na de klik op de verzendknop plaatsvinden.

VF5

Meerdere checks

De checks die gemaakt zullen worden komen in de vorm van triggers. Triggers hebben een event nodig (zoals gtm.click of gtm.formSubmit). Deze events kunnen we zelf aanmaken in een aangepaste HTML tag.

VF6

De code hiervoor is hieronder te vinden. Gebruik de Formulierverzending trigger die je eerder hebt aangemaakt.

Wat we nu hebben

Wanneer iemand op de verzendknop klik is dat een gtm.formSubmit event in Google Tag Manager. Dit activeert de trigger Formulierverzending die op zijn beurt weer de Form Checks tag activeert. De Form Checks tag genereert iedere halve seconde een formCheck event in Google Tag Manager en doet dit 4 keer in totaal. Bij ieder formCheck event wordt de class van het formulier als variabel gemeten.

VF7

Bij de tweede formCheck wordt al duidelijk dat het formulier juist is ingevuld.

Trigger voor Google Analytics event

We maken een trigger aan die loopt bij formCheck event (de event die iedere halve seconde loopt). Als voorwaarde stellen we dat de tekst ‘sent’ moet voorkomen in de Form Check variabel.

VF8

Google Analytics tag

Bij een klik op de verzendknop wordt nu meerdere keren gecontroleerd of het formulier verzonden is. Dit wordt gedaan aan de hand van de class van het formulier. Wanneer sent voorkomt in de Form Check variabel wordt de trigger Formulier ingevuld geactiveerd.

Het enige dat we nog moeten maken is de Google Analytics tag.

VF9

Geef bij ‘Geavanceerde instellingen’ aan dat de tag eenmaal per pagina geactiveerd mag worden.

VF10

Final test

Vernieuw opnieuw de Preview mode, vul op de contactpagina het formulier volledig in en klik op de verzendknop. Bij mij werd de tag bij de derde check geactiveerd.

VF11

Conclusie

In zeven stappen hebben we ingesteld dat Google Tag Manager een Google Analytics event naar Google Analytics stuurt wanneer een formulier ook daadwerkelijk is verzonden. Binnen Google Analytics kun je hier een doel van maken.

Over de schrijver
Kevin Brinkman betrad in 2011 de online marketing wereld en heeft het sindsdien niet meer verlaten. Momenteel werkt hij bij zoekmachine optimalisatie bureau Stramark, waar hij websites helpt om beter gevonden te worden. Voornamelijk via betaalde kanalen, maar ook middels onbetaalde kanalen. Door zijn brede interesse in alles wat met online marketing te maken heeft, heeft Kevin ook kennis van coderen, conversie optimalisatie, Analytics, linkbuilding en SEO.
Jeroen
Door

Jeroen

op 24 Aug 2017

Hoi Kevin,Handig artikel!Ik loop helaas tegen een foutmelding aan wanneer ik de custom code toevoeg bij tags (stap 4): Fout met JavaScript-compiler: ''Fout op regel 17, teken 1: Parse error. Character '‘' (U+2018) is not a valid identifier start char''.Zou het kunnen zijn dat er een fout in de code zit?Bedankt!Groet,Jeroen

Kevin Brinkman
Door

Kevin Brinkman

op 21 Sep 2017

Beste Jeroen, excuus voor de late reactie. Wanneer je aanhalingstekens van websites (of Word) kopieert, zijn de aanhalingstekens vaak anders. Hierdoor werkt de code niet. Dit kan je oplossen door de code in de aangepaste HTML tag te plakken en vervolgens iedere aanhalingsteken weg te halen en daarna weer een nieuwe neer te zetten. Je zal zien dat de aanhalingsteken er iets anders uitziet.Op websites als https://stackoverflow.com heeft code altijd een andere opmaak dan de rest van de tekst. Hierdoor verandert de code niet.

Traxgo
Door

Traxgo

op 11 Oct 2018

Dag Kevin, goed artikel, bedankt. Maar weet je ook hoe je kan zien wat het aandeel verzonden contactformulieren via adwords / via seo is ? Want hiermee zie je verzonden contactformulieren maar nog niet via welke bron? (sea/Seo)?

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!