TikTok is op weg om de gezamenlijke advertentieomzet van Twitter en Snapchat te overstijgen
05 juni 2022 
in Nieuws
3 min. leestijd

TikTok is op weg om de gezamenlijke advertentieomzet van Twitter en Snapchat te overstijgen

TikTok verwacht dit jaar zijn advertentieomzet te verdrievoudigen naar 11,64 miljard dollar van 3,188 miljard dollar 2021. Wanneer dit uitkomt, overstijgt TikTok de gezamenlijke advertentieomzet van Twitter en Snapchat (van respectievelijk 5,58 miljard dollar en 4,86 miljard dollar).

Meer dan de helft van de advertentieomzet (6 miljard dollar) van TikTok is afkomstig uit de VS. Dit is opvallend, aangezien veel Amerikaanse marketeers eerder aangaven zich zorgen te maken over de manier waarop TikTok omgaat met gebruikersdata.

Volgens een rapport van Insider Intelligence stijgt de wereldwijde advertentieomzet van TikTok tegen 2024 tot wel 23,58 miljard dollar. Hiermee loopt TikTok nog maar een heel klein beetje achter op de advertentieomzet ter waarde van 23,65 miljard dollar die YouTube draait. Deze groei bezorgt beide platformen ongeveer 3% van de wereldwijde digitale advertentiemarkt.

Ondanks de indrukwekkende groei van TikTok, blijft het platform een nog relatief kleine speler in de digitale advertentiemarkt. Zo is Google goed voor een aandeel van 30% en heeft Meta een aandeel van 21%.

TikTok advertentieomzet

Enorme groei van TikTok

De afgelopen twee jaar maakte TikTok een explosieve populariteitsgroei mee. In rap tempo werd het een belangrijk platform voor de marketingwereld en de favoriete app van veel consumenten. Waar TikTok in december 2019 nog op 508 miljoen actieve gebruikers zat, zijn er inmiddels meer dan 1 miljard mensen actief op het platform. In 2021 stootte TikTok Google van de troon als meest populaire website in de wereld. Dankzij de populariteit onder consumenten, experimenteren steeds meer merken met de app.

In de eerste drie maanden van 2022 was de TikTok de meest gedownloade app, blijkt uit een rapport van Sensor Tower. Gedurende deze drie maanden werd de app meer dan 175 miljard keer gedownload. Hiermee oversteeg de app bestaande grootheden als Facebook en Instagram.

Dit is de volledige lijst van de meest gedownloade apps in het eerste kwartaal van dit jaar:

  1. TikTok
  2. Instagram
  3. Facebook
  4. WhatsApp
  5. Telegram
  6. Shopee
  7. Snapchat
  8. Messenger
  9. CapCut
  10. Spotify

Hoe komt het dat de TikTok advertentieomzet zo snel stijgt?

“Het platform is veel meer geworden dan de playback- en dansapp die het eerst was. Het creëert trends, gaat diepe connecties aan met makers en houdt gebruikers betrokken, video na video. Adverteerders willen een gepassioneerd en betrokken publiek bereiken. TikTok levert dat”, aldus Debra Aho Williamson, analist bij Insider Intelligence. De explosieve groei aan interesse in het platform door zowel consumenten en merken drijft de advertentieopbrengsten van TikTok sterk op.

Waar merken afgelopen jaar massaal gebruik gingen maken van TikTok om gebruikers te bereiken, deed de app er op zijn beurt alles aan om marketeers voor zich te winnen en een groter deel van hun budget op te eisen. In 2021 maakte de app een aantal significante investeringen om zijn imago onder marketeers te verbeteren. TikTok investeerde onder meer in privacy, manieren om advertentieprestaties te meten, nieuwe creatortools en een TV app waarmee de app kan worden getoond op grote schermen in sportscholen en restaurants.

“Een andere factor die de groei van de advertentieomzet van TikTok verder opdrijft, is de unieke benadering van social commerce. De app koppelt marketeers aan makers om content viraal te laten gaan en de vraag naar een bepaald product enorm te vergroten”, legt Williamson uit.

Bronnen: MarketingDive & Search Engine Journal

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!