Goede domeinnaam kiezen (SEO)

Goede domeinnaam kiezen

Een domeinnaam (ook wel domein) is het adres waarop iemand je website kan bezoeken. Een domeinnaam verwijst veelal naar een IP-Adres, dit is het adres van de server waarop je website bestanden staan opgeslagen. Een voorbeeld van een domeinnaam is imu.nl. Dit is tevens ook de website waarop jij je nu bevindt.

Een goede domeinnaam is maakt een groot verschil voor het succes van je online marketing strategie. In dit artikel geven we je daarom enkele tips over het kiezen van een domeinnaam voor zowel Google (SEO) als voor andere facetten van je online strategie.

Keywords in je domeinnaam voor Google?

Kun je beter in Google scoren als je gewenste zoekwoord voorkomt in je domeinnaam?

Het korte antwoord: Jazeker!
Het lange antwoord: Ja, nog wel maar het zal steeds minder belangrijk worden.

Sinds de zogenaamde EMD (Exact Matching Domain) update van Google, kijkt Google minder naar de exacte keywords in je domeinnaam bij het plaatsen van je website in de zoekresultaten. Voorheen was dit wel het geval en was het dus makkelijker om met een domeinnaam als www.internetmarketinguniversiteit.nl gevonden te worden op de term 'internet marketing', omdat deze woorden in de domeinnaam zaten.

Na onze overstap op imu.nl hebben wij echter onze toppositie op het woord 'internet marketing' gewoon vast weten te houden. Het is dus zeker geen onmisbare factor voor SEO.

Het is logisch dat Google minder waarde hecht aan de woorden die in je domeinnaam voorkomen, want objectief gezien zeggen de woorden in een domeinnaam niets over de kwaliteit van de website op die domeinnaam. Iemand met een perfecte domeinnaam maar een waardeloze website zou theoretisch gezien niet beter moeten scoren dan iemand met een waardeloze domeinnaam maar een perfecte website.

Backlinks naar je domein

De keuze voor een bepaalde domeinnaam mag dan tegenwoordig minder directe invloed meer hebben op je SEO, maar is ook sprake van indirecte invloed. Bijvoorbeeld bij backlinks.

Zodra andere websites een backlink plaatsen naar jouw website, is de kans groot dat ze de naam van jouw website klikbaar maken naar jouw URL. Dit zorgt ervoor dat de zoekwoorden die in je domeinnaam voorkomen vaak als 'anchortext' (de klikbare tekst) gebruikt zullen worden. In dat opzicht was internetmarketinguniversiteit.nl voor ons relevanter dan imu.nl

Dit geeft extra relevantie voor die termen door aan jouw website in de ogen van Google, waardoor de kans verhoogt dat ze je op deze zoekterm zullen plaatsen in de zoekresultaten.

Wat is een goede domeinnaam?

Het zal meer en meer gaan om de kwaliteit van de website en niet meer zozeer om de juiste domeinnaam. Dat is goed nieuws want dat betekent dat je een domeinnaam kunt kiezen die goed bij je past en waar je zelf enthousiast van wordt in plaats van een domeinnaam die niet lekker voelt of klinkt maar toevallig de juiste woorden bevat…

Kies een domeinnaam die:
  • De lading van je website dekt
  • Makkelijk te onthouden, uit te spreken en te spellen is
  • Niet te lang is (daarom zijn wij naar imu.nl overgestapt)
  • Een sterke merknaam is (dat kan heel goed jouwnaam.nl zijn)
  • Jou als ondernemer enthousiast maakt om er iets bijzonders mee te doen

Domeinnaam voor je webshop

Voor een webshop kan het handig zijn om woorden als shop, winkel, bestellen, kopen etc. in je domeinnaam te verwerken. Daarmee ben je namelijk zeer relevant voor de koopgerichte zoekopdrachten en geef je tevens een duidelijk beeld aan je bezoeker van de bedoeling van je webshop.

Iemand die zoekt op ‘grasmaaier kopen’ zal wellicht eerder op grasmaaiershop.nl klikken dan op tuinplezier.nl. Coolblue is daar ook ooit begonnen. Zij begonnen met tal van niche webshops zoals laptoptasshop.nl, rugzakcenter.nl en blenderstore.nl.

Dit zijn niet zozeer keywordrijke domeinen zonder inhoud die door de EMD-update van Google worden afgestraft. Iedere satellietwebsite is in dit geval namelijk een business op zich en bevat ook een eigen kwalitatieve inhoud. Pas toen Coolblue groot genoeg was om hun overkoepelende merk naar voren te schuiven hebben ze alle losse websites samengevoegd tot wat nu Coolblue.nl is.

Keyword in je domeinnaam voor SEO

Domeinnaam extensie

Wanneer je een Nederlandstalige website hebt dan raden we je aan om sowieso een .nl domeinnaam te gebruiken. Registreer de .com ook zodat je concurrent er niet mee aan de haal gaat, maar werk louter met de .nl extensie.

Wanneer je een Engelstalige website hebt werk je uiteraard ook met de .com variant. Heb je een Duitse website? Kies dan .de, voor een Franse website .fr enzovoorts. Denk bij een extensie altijd aan de logica en vermijd minder gangbare extensies zoals .biz, .eu, .tk en dat soort dingen.

Domeinnamen met streepjes...

Een domeinnaam zonder streepjes werkt veelal beter dan een domeinnaam met streepjes. Daar komt bij dat je feitelijk gezien een concessie doet door een domeinnaam met streepjes ertussen te claimen aangezien je dit vaak alleen doet als de domeinnaam die je eigenlijk wilde al bezet was...

Met een domeinnaam met streepjes of een andere spelling van het domein dat je eigenlijk wilde hebben promoot je onbewust altijd je concurrenten omdat veel mensen van nature de meest logische domeinnaam intikken.
Coen Olde Bijvank
Door

Coen Olde Bijvank

op 04 Aug 2016

Vraag, hoe zit het met de organische rankings van .online ook op SEO gebied?Iemand ervaringen hiermee?

Sabine
Door

Sabine

op 01 Jun 2015

Beste Tonny, Een helder artikel, fijn om te lezen. En dan nu een vraag: ik ben zangeres en zangdocente, mijn naam is mijn domeinnaam.Laatst kreeg ik een aanbod van een host-bedrijf: ze wilden ZanglesArnhem.nl voor een flink bedrag aan mij verkopen, ik woon en werk in Arnhem. ZanglesArnhem.com is echter nog vrij voor een tientje per jaar. Zou je dit aanbevelen als doorlinkpagina zodat ik in Google beter gevonden wordt? Of heeft dit geen meerwaarde zonder de .nl domeinnaam?Bedankt voor je reactie!Groet, Sabine

jason
Door

jason

op 24 Jul 2015

Opzich zou dit en goeie optie zijn, ook voor de backlinks naar je eigen site. Doe eerst even onderzoek op google hoe vaak Zangles arnhem wordt gezocht per week of maand. vaak registreert google wel op Nl maar als er nederlandse SEO en de juiste Extensies in voor komen dan komt alles wel goed!.

Marc
Door

Marc

op 16 Nov 2014

Wat is er mis met een .eu domein extensie?

Maureen
Door

Maureen

op 11 Oct 2018

Ook mijn vraag! Als ik andere blogs raadpleeg, lijkt je bewering 'rare extensies zoals .eu...' een mening te zijn en is het juist een goede optie als je website naast een Nederlandse ook een internationale doelgroep wil aanspreken.Ben erg benieuwd naar je reactie.

erin
Door

erin

op 16 Nov 2014

Hoi,Maar waarom gebruik je dan imu.nl? In de zoekresultaten zie je uitsluitend imu.nl. InternetMarketingUniversiteit.nl is slechts een doorverwijzing. Heeft een doorverwijzings url als naam wel SEO waarde?

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 17 Nov 2014

Haha dat is pas sinds november 2014, we hebben imu.nl gekocht en zijn hierop overgestapt. Dit artikel stamt nog uit de tijd dat we met internetmarketinguniversiteit.nl werkten.Het doorverwijzen van een keywordrijke domeinnaam heeft geen waarde nee. Allee het redirecten van waardevolle websites / url's via een 301 redirect heeft waarde.

Michelle
Door

Michelle

op 12 Feb 2014

Geven jullie ook persoonlijk advies?

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 17 Nov 2014

Tuurlijk! Mail gerust even naar info@imu.nl

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down