Mailchimp

Test je Mailchimp nieuwsbrief voordat je het verstuurd

04 maart 2022

Een Mailchimp nieuwsbrief is niet erg moeilijk om te maken. Je kunt kiezen voor standaard templates of voor een op maat gemaakte Mailchimp nieuwsbrief. Een nieuwsbrief kan in verschillende programma’s gelezen worden; Outlook, Mail (voor Mac), in webmail systemen, op smartphones, etc. Al deze programma’s werken op verschillende manieren en soms zal het ene programma de nieuwsbrief op een andere manier weergeven dan dat een ander programma zou doen. Test je Mailchimp nieuwsbrief dus goed, voordat je het verstuurd.

Moet mijn nieuwsbrief in elk programma exact hetzelfde zijn?

Nee. Een nieuwsbrief hoeft niet in elk programma exact hetzelfde te zijn. Een pixel hier en daar verschil is helemaal niet erg. Zo lang de nieuwsbrief er maar goed uit ziet en er geen (grote) fouten in zitten 🙂

Hoe weet ik hoe mijn nieuwsbrief er uit ziet?

Voordat je de Mailchimp nieuwsbrief verstuurd, kun je ervoor kiezen om een testmail te sturen. Ik stuur zelf mijn nieuwsbrieven eerst naar verschillende e-mail accounts van mijzelf. Zo heb ik er één voor Outlook.com, voor Gmail en voor webmails. Op deze manier kun je de nieuwsbrief testen in verschillende programma’s.

Let op: merge tags zoals voornaam worden niet getoond in de testmails. Dat betekent echter niet dat ze niet (goed) werken 🙂

Preview mode

Ook kun je de nieuwsbrief testen via de preview mode. Daar kun je zien hoe de mail eruit zal zien op zowel gewone desktop programma’s als bij smartphones. De preview mode bevat echter slechts één desktop versie en één smartphone versie. Dus extra testen bij verschillende mailprogramma’s, zoals ik hierboven al benoemde, is eigenlijk wel een goed idee.

Enkele belangrijke punten waar je op moet letten

  • Werken alle links in de nieuwsbrief? En is het in elk programma duidelijk dat het links zijn?
  • Is de tekst goed te lezen? Zijn de lettertypes niet anders in sommige programma’s?
  • Kloppen de afbeelding en kolommen?