WordPress Multisite Maken en Koppelen aan Google Analytics
Op het WordPress platform is het voor ondernemers eenvoudig om zelf een website te onderhouden. Wat veel ondernemers nog niet weten is dat een WordPress installatie ook gebruikt kan worden om meerdere websites aan te maken uit dezelfde installatie. De naam zegt het dus al WordPress Multisite. Vanuit één installatie van WordPress kun je op hetzelfde domein een aantal nieuwe websites aanmaken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je bedrijf twee compleet verschillende divisies heeft, maar later meer daarover. In dit artikel gaan we in op het nut van en kopplen van Google Analytics voor WordPress Multisite.
Hoe werkt een WordPress Multisite?
Een WordPress Multisite is in principe een normale WordPress installatie maar met de Multisite modus ingeschakeld kun je een netwerk aanleggen van meerdere websites. Al deze websites draaien op dezelfde WordPress installatie. De Multisite modus is ontstaan uit een vroegere versie van WordPress, de MU versie, die op zichzelf stond en alleen bedoeld was om dergelijke netwerken aan te maken. Sinds WordPress 3.0 is de MU variant overgegaan in de normale installatie en is het een feature geworden die je kunt in- of uitschakelen. Een WordPress Multisite inschakelen is wat technischer dan het klinkt. In de WordPress codex staat een uitgebreide handleiding (//codex.wordpress.org/Create_A_Network) die dit proces stap-voor-stap beschrijft.
Is een WordPress Multisite geschikt voor jouw doel?
We hebben het al even kort aangehaald; Een WordPress Multisite kan een krachtig hulpmiddel zijn als je uitgebreide content op een handige manier wilt aanbieden aan je gebruikers. Misschien leent je businessmodel zich wel voor een WordPress Multisite. Een aantal belangrijke dingen om te weten hierbij zijn dat jou klanten geen volledige controle hebben over de look-and-feel van hun site. Ook de functionaliteiten zijn niet zomaar uit te breiden. De super admin (jij) dient nieuwe themes en plugins te activeren voor je gebruikers. Dit kan netwerk breed. Iedereen krijgt dan toegang tot dezelfde themes en plugins maar het kan ook per individuele site ingeschakeld worden. Er zijn echter plugins om admins meer rechten te geven. Een goed voorbeeld van het gebruik van een WordPress Multisite installatie is natuurlijk WordPress.com. Je moet je afvragen of je wel daadwerkelijk een Multisite nodig hebt voordat je eraan begint. Om goed voorbereid van start te gaan met een Multisite moet je de volgende vragen allemaal met 'ja' beantwoorden. In alle andere gevallen kun je beter met een normale installatie werken en de functionaliteit uitbreiden met plugins of maatwerk.
- Wil je echt dat alle sites die je maakt losstaan van elkaar?
- Wil je dat gebruikers een eigen website kunnen aanmaken vanuit jou installatie?
- Wil je dat zij admin worden en kun je ze helpen als ze het nodig hebben?
- Welke belangen spelen er mee en heb je een goed beeld van de veiligheidsrisico’s van meerdere admins?
Als je één van deze vragen met 'nee' beantwoordt of als je ergens over twijfelt, kun je het beter niet doen en kiezen voor een losse installatie of meerdere losse installaties. Meer informatie hierover vindt je hier: //codex.wordpress.org/Before_You_Create_A_Network
Google Analytics voor je WordPress Multisite installatie
Als je uiteindelijk toch hebt gekozen om een WordPress Multisite te installeren en je wilt ook alle sites afzonderlijk van elkaar kunnen tracken, dan dien je een aantal stappen te doorlopen. Je standaard Google Analytics account vergaart de data van je complete netwerk. Maar het kan handig zijn om te zien hoe goed bepaalde sites draaien in je netwerk.
- Ga naar je Google Analytics account
- Ga naar 'Beheerder' en klik bij 'Dataweergave' op 'Nieuwe maken'
- Maak een filter aan voor je subfolder met de volgende instellingen:
- Filternaam
- Filter type – Aangepast
- Vink 'Opnemen' aan
- Filterveld - Aanvraag URI
- Filterpatroon - “^/subfoldernaam(/|$)” (aanhalingstekens weghalen, deze code zorgt ervoor dat alle subdomein urls meegenomen worden in de dataweergave.) Indien je een filter maakt voor het hoofddomein dient je code er als volgt uit te zien: “^/(blog|pagina1|pagina2|$)/?”
- Klik op opslaan!
Analytics zal nu je dataweergave gaan vullen met nieuwe data. De data die al eerder was opgeslagen wordt niet herverdeeld over je nieuwe dataweergaves. Nu je weet wat een WordPress Multisite is, hoe je ‘m kunt gebruiken en kunt analyseren ben je klaar om te starten!