utm-parameters.png

Maak gebruik van UTM parameters

07 februari 2022

Wanneer je verschillende online marketing kanalen door elkaar heen gebruikt zoals betaalde advertenties, LinkedIn, Facebook, email, etc. wil je graag weten welke van deze het meest effectief is. Welk kanaal werkt beter dan de rest? In deze blog licht ik toe hoe je dit kunt bereiken met behulp van UTM parameters.

Maar wat zijn UTM parameters nou eigenlijk? Dit zijn variabelen die het mogelijk maken om je marketing inspanningen te meten en onderscheiden van elkaar. Zo kun je zien welk kanaal het meeste verkeer naar je website heeft gebracht. Feitelijk gezien zijn UTM parameters de laatste paar woorden van je website URL. Heb je weleens een hele lange URL gezien? Dan is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van UTM parameters.

Afbeelding 1

Beeld je de volgende situatie eens in. Op je eigen website heb je een unieke actie op dit moment. Denk aan een korting of een bepaalde winactie. Je hebt speciaal voor deze actie een nieuwe URL gemaakt (voorbeeld.nl/winactie). Je hebt ook gebruik gemaakt van verschillende kanalen om dit te promoten. Je hebt gebruik gemaakt van social media zoals LinkedIn en Facebook om deze actie te laten zien. Je hebt via AdWords betaalde advertenties in zoekmachines geplaatst. En daarnaast heb je ook nog een aantal mensen gemaild waarvan je denkt dat ze interesse hebben in de eenmalige actie. Na een tijdje heb je een aantal aanmeldingen voor de korting/actie binnen. Maar je vraagt je af waar deze vandaan zijn gekomen? Was het je mail, je social media post, of toch die betaalde advertentie? Zonder UTM parameters kom je dit nooit te weten. Ze zijn namelijk precies wat je nodig hebt op dat moment. Door middel van de parameters meet je de effectiviteit per kanaal en zie je waar de conversies vandaan komen.

Hoe werkt dit binnen hetzelfde kanaal?

Met UTM Parameters kan je ook binnen hetzelfde kanaal onderscheid maken tussen verschillende links en posts. Stel je voor, je hebt lang gewerkt aan een top product. Je maakt een nieuwe bestemmingspagina voor het product en je maakt op Facebook verschillende posts om te zorgen dat mensen naar die specifieke pagina op je website komen. In de eerstvolgende week lukt het je om in totaal 10 verschillende posts op je Facebook pagina te zetten. Hier hebben 3000 mensen op geklikt.

Wat je nu natuurlijk wilt weten, is welke van deze posts het het beste heeft gedaan, en heeft gezorgd voor die 3000 mensen op je site. Wanneer je in alle posts precies dezelfde link hebt neergezet, dan zul je dit nooit weten. Maak je echter gebruik van de UTM parameters, dan kun je wel zien welke post het meest effectief is. Ideaal toch?

Gebruik de URL Builder

Gebruik voor het inzetten van UTM Parameters de URL Builder. Wat is dit? Zie het zo: als je op een link klikt, dan worden er zogeheten ‘tags’ afgevuurd naar Google Analytics waar je vervolgens je analyses kunt doen. Google Analytics is een programma van Google voor Web Analytics waar je gebeurtenissen  op je website kunt meten en analyseren. Het is mogelijk om UTM parameters te personaliseren zodat ze je alles vertellen wat je wilt weten. Je ziet dan alle details van hoe mensen precies op die pagina komen op de website waar jij ze wilt hebben.

Campaign URL builder

De meest eenvoudige manier om parameters te maken is met de Campaign URL Builder. Dit kun je gewoon in google intypen en dan kom je op de site. Je ziet dan een aantal vakjes die kunt invullen. Daarna maakt de tool automatisch de juiste URL voor je.

afbeelding 2

Op het plaatje hierboven kun je zien dat dit bestaat uit de volgende elementen:

  • Website URL
  • Campaign Source
  • Campaign Medium
  • Campaign Name
  • Campaign Term
  • Campaign Content

Afbeelding 3

Voorbeeld

Voor Digital Inside hebben we een unieke online reclame actie. Wij besluiten onze klanten een mailtje te sturen met een nieuwsbrief. In deze mail kunnen ze doorklikken. De URL zou er dan als volgt uit komen te zien:

Afbeelding 4

Zoals je kunt zien in het plaatje:

Source = nieuwsbrief
Medium = email
Campaign = promotie actie

Als wij dus ook dezelfde unieke online reclame actie via andere kanalen uitzetten, dan kunnen we doormiddel van deze link in Google Analytics precies zien hoeveel bezoekers de nieuwsbrief heeft geconverteerd.

Conclusie

Door middel van UTM parameters zie je een onderscheid in de effectiviteit van je verschillende marketingkanalen. Welke bronnen hebben gezorgd voor het meeste verkeer en conversies. Wij gebruiken deze tool constant en zijn er erg blij mee! Je ziet precies de waarde van elk kanaal, en mede hierdoor beslis je hoe je verder investeert.