Interne campagnes meten met Google Analytics
Veel online marketeers meten tegenwoordig al hun inbound marketing via campagne getagde URL’s in Google Analytics. Daarvoor koppelen we bijvoorbeeld Google AdWords aan Analytics. Maar hoe zit het eigenlijk met de promoties die we draaien op onze website? Welke mogelijkheden hebben we om banners en promoties op onze homepage of op andere secties van onze website te meten?
Nou, de beste opties zijn:
- Event tracking
- Enhanced E-commerce
- Custom parameters
Met behulp van één van deze opties opties om interne campagnes te meten, of een combinatie hiervan, zal je promoties beter begrijpen. Zodra je namelijk een manier hebt om te meten hoe mensen doorklikken binnen jouw website, ben je in staat om gegevens te verzamelen om de prestaties van de promotie te begrijpen. En belangrijker nog, je krijgt inzichten in wat werkt en wat niet als het gaat om het waardevolle onroerend goed op je website. Afhankelijk van je doelstellingen kan dit betrekking hebben op conversies of zelfs engagement.
Hieronder zien we een voorbeeld van een “half price” aanbod dat moet worden gemeten als een interne campagne:
Interne promoties die je moet overwegen te meten met Google Analytics zijn: aanbevolen producten en diensten, product testen en demonstraties, online event registraties, featured blog posts, white papers en nog veel meer.
Nu kun je jezelf afvragen waarom campagne getagde URL’s ontbreken in onze lijst met opties. Dit is omdat campagne tags alleen gebruikt mogen worden voor inbound marketing die mensen naar je website stuurt. Waarom? Laten we eens kijken wat er gebeurt als we UTM campagne tags binnen onze website gebruiken:
- Iemand klikt door naar je website. Dit kan via een gratis (organische) of betaalde klik.
- Google Analytics registreert de verkeersbron, medium en andere details over de manier waarop die persoon je website vond. Op dit punt begint ook de sessie van een gebruiker te worden opgenomen.
- Nu klikken ze op een banner binnen je website die UTM campagne tags
- Aangezien de campagne tags een verkeersbron, medium en andere details bevatten, wordt dit weer opgenomen door Google Analytics. Ook een nieuwe sessie begint aangezien Google Analytics ziet dat deze persoon een nieuwe methode (bron, medium, etc.) heeft gebruikt om een pagina op je website te vinden.
Dit betekent dat, hoewel je de details zal zien over je promotie, je ook twee sessies hebt opgenomen. Ook al is het eigenlijk maar één sessie. Door het gebruik van UTM campagne tags op je website wordt je totale aantal sessies geïnflateerd en ben je zeer waarschijnlijk ook andere statistieken aan het beïnvloeden, zoals bouncerate en de gemiddelde sessieduur.
Optie 1: Met behulp van Events
Event tracking is een meetmethode in Google Analytics en kan worden gebruikt om de interacties binnen een pagina te meten, zodat ze zeker geschikt zijn voor het meten van interne campagnes. Event tracking is echt flexibel ook. Je kan een categorie en actie definiëren, evenals ter optie een label en een waarde toevoegen. Je zou bijvoorbeeld de volgende naming convention kunnen gebruiken om een gratis product proef banner te meten die op je homepage staat:
- Category: interne promotie
- Action: Banner Image
- Label: gratis product aanbod
- Value: 5
Voor het promoten van een white paper op een andere pagina van je website zou je volgende kunnen gebruiken:
- Category: interne promotie
- Action: Featured Content
- Label: Gratis white paper
- Value: 2
Je kunt zien dat we de categorie voor beide promoties houden op “interne promotie”, zodat het makkelijker is om snel al onze promoties in onze rapporten te identificeren. Vervolgens gebruiken wij de actie om verschillende promoties te groeperen, bijvoorbeeld zouden we “banner afbeelding” gebruiken voor banners op onze website. Het label wordt vervolgens gebruikt om de individuele aanbiedingen te onderscheiden, de optionele waarde prioritizeert het belang van de promotie. We ranken gewoon het belang uit van een maximum van 5 voor elk aanbod.
Event tracking vereist aangepaste code in de html van je website op elke link die je wilt meten. Als je gebruik maakt van Google Tag Manager kan je ook bepaalde elementen op basis van hun element ID meten.
Hier is een voorbeeld van event tracking dat kan worden toegepast op je link:
De gegevens zullen beschikbaar zijn in het Event rapport onder ‘behaviour’ in Google Analytics:
Optie 2: Het gebruik van Enhanced E-commerce
Als je online producten verkoopt, dan zal de migratie van de legacy ecommerce tracking naar Enhanced E-commerce je toelaten om de producten die je promoot op je website te meten.
Enhanced E-commerce staat je toe promoties te meten, van kliks op promoties tot wanneer mensen het item toevoegen aan hun winkelwagen en check-out. Bijvoorbeeld: als je drie producten op je homepage promoot dan kan je de promoties voor die producten meten. Als iemand dan doorklikt op een bepaald product, kan je zien hoeveel mensen doorklikken om het product te bekijken.
Het meten van promoties is een beetje zoals event tracking, maar deze keer definieer je een ID, een naam en optioneel een creative en positie details. Hier is een voorbeeld:
- ID: interne promotie 2351
- Naam: Halve prijs
- Creative: Designer brands
- Position: 3
Hierdoor begrijpen we welke promoties mensen zien, de naam van het aanbod, welke bepaalde creatieven mensen zien en waar ze worden geplaatst op de pagina. Om dit te implementeren zal onze code er zo uitzien:
ga(“ec: addPromo ‘, {
‘id’: ‘Interne Promotie 2351’,
‘name’: ‘halve prijs’,
‘creative’: ‘designer brands’,
‘position’: ‘3’
});
Je kan dan ook meten hoeveel mensen klikken op de promotie:
ga(“ec: addPromo ‘, {
‘id’: ‘Interne Promotie 2351’,
‘name’: ‘halve prijs’,
‘creative’: ‘designer brands’,
‘position’: ‘3’
});
ga(“ec: setAction ‘,’ promo_click ‘);
ga(‘send’, ‘event’, ‘interne promotie’, ‘click’, ‘halve prijs’);
Voor aanvullende informatie over implementatie, bezoek Google Developers. Zodra je Enhanced E-commerce promotion tracking hebt geïmplementeerd, ben je in staat om de effectiviteit van je aanbod te zien:
Er is niets dat je tegenhoudt om Enhanced E-commerce te gebruiken om promoties op niet-e-commerce websites te meten.
Optie 3: Het gebruik van Custom Parameters
Een eenvoudige manier om interne campagnes te meten is om aangepaste query parameters aan je links toe te voegen. Dit vereist zeer kleine wijzigingen aan je links en is een snelle manier om de effectiviteit van je promoties te begrijpen. Het belangrijkste is om geen parameters te gebruiken die al worden toegepast, bijvoorbeeld parameters die je CMS gebruikt. Je kan deze techniek gebruiken om alle gegevens te meten die je wenst, bijvoorbeeld:
- Type: Banner Image
- Creatief: Free Trial
We kunnen deze dan vertalen naar onze aangepaste parameters en passen deze toe op de link voor onze promotie:
a >
In dit voorbeeld maken we gebruik in type voor het soort interne promotie en in name voor de creative die we gebruiken om onze promotie te definiëren. Nu we onze eigen parameters hebben toegepast, zullen we deze zien in de Content rapporten binnen Google Analytics.
Je wilt deze twee parameters misschien uitsluiten uit een aantal van je rapportages en views omdat ze ervoor zorgen dat je pagina’s wat slordiger dan normaal worden gerapporteerd. Dit komt omdat de pagina nu wordt weergegeven met twee rijen in je rapporten (in plaats van één). Je zal zien:
/free-trial
/free-trail?in_type = banner-image&in_name=free-trial
Een extra optionele stap is om de internal site search rapporten te gebruiken om je interne promoties te capteren binnen je rapporten. Maar dit wil je waarschijnlijk niet doen als je een interne zoekfunctie hebt op je website.
Korte samenvatting
Er zijn een aantal verschillende manieren om je interne campagnes te meten. Kies een optie die past bij je behoeften en begin met het meten en analyseren van de prestaties van je aanbiedingen. Het belangrijkste is om géén UTM campagne tags op je website te gebruiken, aangezien ze je sessiedata inflateren en snel een puinhoop maken van andere belangrijke statistieken.
Het meten van interne campagnes is een zeer boeiend onderwerp en tracking code op een correcte manier implementeren is essentieel. Heb je vragen? Dan hoor ik dat zeer graag van je. Zoals gewoonlijk stel gerust je vragen in de comments.